Що робити з нерозмитненою «євробляхою»

image
23 Лютого 2019, 19:07
Поділитися:

22 лютого спливає пільговий період на розмитнення автівок з єврономерами, але у власників авто ще є можливість до 24 травня  розмитнити за спрощеною процедурою, яку Кабмін прийняв цього місяця. Якщо до цієї дати власники автомобілів не оформлять українську реєстрацію, авто треба буде або вивезти з України, або продати на запчастини, – повідомляє Економічна правда.

Після закінчення перехідного періоду (після 24 травня 2019 року) правоохоронці обіцяють жорстко реагувати на всі випадки порушення податкового та митного законодавства.

Максимальний штраф, який може накласти митниця – 170 тисяч гривень, поліція ж може стягнути з порушника від 8,5 тисяч до 17 тисяч гривень.

За словами заступника міністра фінансів Сергія Верланова, для тих, хто не скористається правом розмитнення своєї автівки, є дві опції: вивезення авто за межі України та продаж на запчастини.

На думку пана Сергія, протягом пільгового періоду не розмитнились лише дуже старі авто, тому що робити це було економічно недоцільно. При цьому Верланов наголошує, що митниці спроможні обслужити всі авто на іноземній реєстрації, які залишаються в Україні.

За офіційними даними ДФС, станом на 25 листопада минулого року в Україні перебувало близько 640 тисяч авто, які потребували розмитнення.

З дати набуття чинності законів митники вже оформили 195,2 тисячі транспортних засобів. Результат – понад 12 млрд гривень сплачених податків. Із загальної кількості оформлених машин 124 тисячі – це так звані «євробляхи», які до цього перебували в Україні в режимі транзиту або тимчасового ввезення. Решта – близько 71 тисячі – авто, які вперше були завезені в країну і одразу отримали українські номери.

У Державній фіскальній службі склали Топ-5 найдорожчих «євроблях», власники яких скористалися пільговим режимом розмитнення. За інформацією ДФС, це автомобілі тих, хто купував преміальні авто і уникав сплати податків:

Porsche 911 Turbo S, 2013 рік
Митна вартість – 83,1 тис. доларів
Сплачені податки  – 766,1 тис. грн
Porsche Cayenne S, 2018 рік
Митна вартість – 76 тис. доларів
Сплачені податки  – 705 тис. грн
Bentley Flying Spur, 2014 рік
Митна вартість – 74,5 тис. доларів
Сплачені податки – 727,9 тис. грн
Mercedes-Benz G-Class, 2015 рік
Митна вартість – 63,6 тис. доларів
Сплачені податки  – 593,4 тис. грн
Mercedes-Benz V-Class, 2018 рік
Митна вартість –  62 тис. доларів
Сплачені податки –  553 тис. грн

Джерело: Трибуна Бровари