Вісник Кагарличчини — Все, що рідне, хай нам буде найдорожче і святе

image
30 Серпня 2019, 15:46
Поділитися:

На Кагарличчині урочистості до Дня Державного прапора та 28-ї річниці незалежності України розпочалися з самого ранку 23 серпня. Рівно о дев’ятій годині від адмінбудинку районної ради вирушила святкова колона, яку очолили сім’ї учасників АТО Гольонків і Погорілих, несучи в руках синьо-жовті знамена. За ними йшли школярі, теж з державними стягами, керівництво району та міста, а також делегації з усіх населених пунктів Кагарличчини.
Після вітального слова мера міста Олександра Панюти, ведучі мітингу надали право підняти Державний прапор виконуючій обов’язки голови райдержадміністрації Світлані Синюк, голові районної ради Івану Семцову та міському голові Олександру Панюті. Також за доброю традицією начальник Кагарлицького районного відділу управління державної міграційної служби України в Київській області Олена Швець разом з очільниками району й міста вручила кращим школярам їх перші паспорти. Під оплески присутніх 14-річні юнаки та дівчата отримували ID-картки та квіти, після чого поспішали до рідних, аби з найближчими для них людьми поділитися своєю радістю.
А неподалік від головного флагштока міста чекала старту колона велосипедистів. Разом з державними прапорами вони виїхали на головну дорогу Кагарлика, яку перед цим завбачливо перекрили працівники Національної поліції, та здійснили символічне коло. Також неподалік Будинку культури юнаки та дівчата провели флешмоб з державними стягами «Прапор єднання». Завершився захід спільним виконанням Гімну, після чого святкування Дня Державного прапора плавно перейшло у відзначення 28-ї річниці незалежності України.
По вулиці Парковій на гостей вже чекали майстри народно-ужиткового мистецтва з різних населених пунктів району, які презентували власні роботи. Серед цього розмаїття краси були і картини, і вишивки, і різноманітні вироби з деревини. Вражали своєю витонченістю і численні композиції з квітів, виготовлені умільцями з різних населених пунктів нашого району.
А неподалік (на території ліцею) проводився ярмарок благодійності, де вправні господині з установ міста продавали запашні пиріжки, вареники, напої, бутерброди та коржики – не лише естетично привабливі, а й кулінарно вишукані. До того ж, всі, хто бажав, мав змогу безкоштовно поласувати національними стравами — а їх було дійсно вдосталь і на будь-який смак.
Поблизу Будинку культури для кагарличан і гостей міста грав духовий оркестр Кагарлицького ЦДЮТ під керівництвом Ігоря Ільченка, а молодь мала змогу пройти військово-патріотичний вишкіл.
Не забули організатори свята і про наймолодших жителів району. Для них проводилися творчі майстер-класи, де школярі і навіть дошкільнята під наглядом досвідчених педагогів малювали, виготовляли різні вироби, у т.ч. й з картону. Також діти могли досхочу погратися по вулиці Парковій, де на них чекали гірки, дитячі потяги й автомобілі, атракціони й цікаві фотозони.
А рівно опівдні на сцені перед Будинком культури пройшов дитячий фестиваль «Україна — це я», під час якого маленькі українці зі своїми батьками демонстрували власне національне вбрання.
Багато цікавої та пізнавальної інформації гості свята могли почерпнути з екскурсії парком «Кагарлицький», яку проводила молодший науковий співробітник районного історико-краєзнавчого музею Людмила Дринь. Під час годинної прогулянки на екскурсантів чекало немало сюрпризів. Перший з них — поблизу альтанки «Ротонда». На підході до цієї історичної споруди гостей зустрів духовий оркестр (як і в далекі роки XIX сторіччя, коли всіх відвідувачів парку вітали милозвуччям музики), а ще… поміщик Трощинський зі своєю дружиною та прислугою. Подібна зустріч відбулася і біля нової альтанки, лише з однією різницею — тут гості могли почути діалог вже між поміщиком Чертковим та його дружиною. Екскурсанти високо оцінили роботу кагарлицьких акторів Володимира Чоповського, Олександра Вашеки, Тетяни Дмитренко, Ольги Остапчук та Олександри Чорнобук, а також автора історичних діалогів Людмили Добровольської.
Головні ж урочистості розпочалися у міському Будинку культури з виконання Гімну України. Незважаючи на спекотну погоду, у залі, де проходило святкове дійство, було прохолодно й затишно. Організатори успішно подбали й про те, щоб не лише сам концерт з нагоди державного свята пройшов на належному рівні, а й оформлення сцени приносило глядачам естетичну насолоду.
З вітальними словами до присутніх звернулися в.о. голови рай-
держадміністрації Світлана Синюк та голова районної ради Іван Семцов. Вони побажали землякам добробуту, миру, нових здобутків, а також, вже традиційно, вручили кращим працівникам закладів й установ Кагарличчини обласні та районні відзнаки.
Було вшановано пам’ять всіх, хто віддав своє життя за незалежність України, а право покласти квіти до пам’ятників Тарасу Шевченку, Героям Небесної Сотні та Меморіалу Слави надано працівникам РДА Олегу Наконечному та Мілі Павлик, депутатам районної ради Сергію Катериничу та Людмилі Сушко, учасникам АТО Василю Гольонку та Вадиму Погорілому.
Концертна програма була насичена яскравими виступами учасників художньої самодіяльності міського Будинку культури, викладачів та учнів Кагарлицької дитячої школи мистецтв, вихованців Центру дитячої та юнацької творчості. Зокрема, зі сцени своїх земляків вітали Леся Чоповська, Олександра Осадча, хореографічний колектив «Карамельки», танцювальний колектив міського Будинку культури, вокальне тріо «Заграва», Лейла Джабієва, Вікторія Матюшенкова, хореографічна студія «Пульс», вокальне тріо «Мелодія серця», ансамбль української пісні міського Будинку культури, Ольга Бащенко, хореографічний колектив «Оріяна», і звичайно ж, ведучі – Олена Петленко й Валерій Зінченко.
Варто також відзначити, що під час концертних номерів глядачі мали змогу ще й переглянути відеоролики з історії становлення нашої держави, підготовлені працівниками районного відділу культури та відео з тематичним бліцопитуванням жителів Кагарлицького району, яке провели працівники телерадіостудії «ТБ Кагарлик».
Фінальну пісню «З Днем народження, моя Україно!» виконала Вікторія Куцокінь.
Втім, свято на цьому не завершилося. На площі перед міським Будинком культури, відразу ж після концерту, розпочалися танцювальний флешмоб, спортивний, музичний, вокальний майстер-класи, а ще – розважальна програма, під час якої лунала музика на всі уподобання. Упродовж дня на міському стадіоні проводилися футбольні матчі, а наступного – в усіх релігійних громадах міста та району пройшли молебні за Україну.

Джерело: Вісник Кагарличчини — Головна