Ми відповідальні за тих, кого приручили: інструкція, як попередити появу в місті безпритульних тварин

image
29 Серпня 2019, 20:40
Поділитися:

Автор: Ангеліна Козлова

Редакція сайту може не поділяти погляди авторів та не несе відповідальності за інформацію, опубліковану в розділі «Блоги». Відповідальність за зміст, достовірність фактів, цитат, власних назв та інших відомостей несуть автори текстів, розміщених у розділі «Блоги».

Кількість оголошень у броварських ФБ-групах щодо влаштування безпритульних тварин б’є рекорди: немає жодного дня, щоб не з’являлося таке повідомлення. Добре, що люди не залишають напризволяще беззахисних тварин, але давайте будемо відвертими: таку кількість тварин влаштувати у сім’ї неможливо. Тому більша частина тих, кого знаходять у коробках біля смітників, поповнює армію безпритульних тварин. Як розірвати порочне коло?

Цих цуценят, зображених на головному фото, викинули прямо біля будівлі міськвиконкому. Загалом, що стосується тварин, люди втратили страх, сором та совість: немає дня без повідомлення, що хтось знайшов чергову коробку з викинутими кошенятами або цуценятами, переважно, новонародженими. Маленьких тварин «турботливо» підкидають на ринки, під магазини, заправки та інші людні місця, пропонують усім охочим на ринках та в Інтернеті. Явище стало настільки масовим, що змушує замислитися: а власники тварин взагалі уявляють, як із ними чотирилапими поводитися і що робити, якщо ситуація вийшла з-під контролю?  Саме це і змусило мене написати пост.

Немає жодних сумнівів, що тварин українці дуже люблять: майже в кожній квартирі є домашній улюбленець, а в будинках зазвичай тримають декілька тварин. На жаль, не всі власники тварин переймаються за їхнє здоров’я, і ще менше за те, що не стерилізована тварина може привести приплід. Коли на ринках я запитую в людей, які роздають власних цуценят,  чому не стерилізували свою собаку, щоб не мати клопіт з цуценятами, то у відповідь чую обурення: як можна стерилізувати собаку, якщо я її так люблю?! Тобто, частина людей ставиться до стерилізації як до тортур над твариною або як до забаганки, якою можна знехтувати. А якщо раптом у домашньої собаки або кішки «позапланово» з’являються «нащадки», то це власників тварин не дуже хвилює: їх завжди можна «влаштувати» на найближчому смітнику, вивезти у ліс або втопити. На побутовому рівні така поведінка (як і спалювання листя або відходів) у багатьох не викликає жодних докорів сумління, це звичай, який не суперечить любові до домашніх тварин.

На мою думку, це питання варто впорядкувати або, принаймні, обговорити. У соцмережах поширена думка, що стерилізація безпритульних тварин – це «відмивання коштів із бюджету». Але звідки беруться безпритульні тварини, на догляд за якими потрібні вже бюджетні кошти? Чи не від нашої безвідповідальності? Тому пропоную  декілька тез на різні життєві випадки.

Якщо ви не власник рідкісної породи домашніх тварин із родослівною, обов’язково її стерилізуйте, особливо жіночої статі. В Інтернеті є безліч інформації, яка детально пояснює, що це не шкідливо, а навпаки – корисно для тварини. А вас –  позбавить  клопоту.
Якщо ви людина малозабезпечена і у вас немає необхідної суми для стерилізації тварини, зверніться до волонтерів. Не обов’язково місцевих, поруч – Київ і там набагато більше подібних організацій. Пояснить ситуацію, знайдіть аргументи та спробуйте домогтися такої допомоги. Врешті-решт, тварина живе з вами не один рік, для багатьох це – член сім’ї, який хоча б інколи має право вимагає витрат часу та грошей.
Якщо бачите, що у ваших сусідів кішки або собаки вагітні цілий рік, запропонуйте їм контакти волонтерів та переконайте, що проблему краще вирішити раз і назавжди.
Якщо своєму мікрорайоні ви бачите безпритульну вагітну сучку або навіть кішку, знайдіть одну хвилину для здійснення дзвінка на «гарячу лінію» міськвиконкому за номером 6-11-11 або в УЖКГ– 6-04-13 та повідомте про таку тварину. Як правило, стерилізація за кошти бюджету триває безперервно, і протягом тижня твариною займуться. Будьте готові, що в установі запишуть ваш контактний телефон. Все ж краще витратити хвилину на дзвінок, аніж години на листування з міськвиконкомом із проханням «прибрати виводок» із двору. Дивно, але інколи навіть у густозаселених дворах, де десятки людей бачать вагітну безпритульну тварину, ніхто цим не переймається, поки сука не приведе приплід, до зграї долучаться інші тварини і почнуться «незручності» для усього двору.

На жаль, в місті системно проблемою безпритульних тварин  займаються лише волонтери. Вони не лише стерилізують та вакцинують тварин, але і лікують та влаштовують їх у сім’ї. Справа ця не з дешевих, але міська влада робить вигляд, що це їх не стосується. Ось лише два приклади за останній тиждень, узяті  з соціальних мереж, які дозволяють зрозуміти суми, які витрачають волонтери на спасіння та лікування викинутих та поранених після ДТП тварин. Під час презентації своєї роботи перед координаційною радою із впровадження Громадського бюджету, голова броварського відділення Всеукраїнського фонду «Право на життя» зауважила, що за кошти бюджету, згідно з договором, 3 роки поспіль фонд має стерилізувати по 100 сучок на рік. Насправді ж щороку стерилізує близько 600 тварин. Тобто, інші тварини стерилізуються на пільгових умовах.  Також ця послуга надається малозабезпеченим мешканцям міста. Залишається лише сподіватися, що бюджетні витрати  на стерилізацію тварин уже цього року збільшать, позаяк проблему взято під контроль, але далеко не вирішено. Про таку послугу для малозабезпечених громадян за рахунок бюджету можна хіба що мріяти.

Цю котячу родину врятували та лікують волонтери після того, як новонароджені кошенята просиділи у напівпідвалі тиждень. Вони були хворі на лишай та небезпечні для дітей

Але зусилля волонтерів не знімають відповідальності із власників тварин та з кожного з нас: тільки відповідальне ставлення та стерилізація домашніх улюбленців може подолати проблему безпритульних тварин. Це той самий випадок, коли «кивати» тільки на владу не вийде, тому що тільки ми самі відповідаємо за тих, кого приручили.

Ми відповідальні за тих, кого приручили і лише наша безвідповідальність – причина страждань тварин

Джерело: Трибуна Бровари