29 серпня – 5 років іловайській трагедії: День пам’яті загибих за свободу України

image
29 Серпня 2019, 11:32
Поділитися:

29 серпня – одини із найтрагічніших днів в історії країни. Саме 29 серпня 2014 р. під час бойових дій на Сході українська армія зазнала найбільших втрат. Цього дня загинуло 147 військовослужбовців Збройних Сил України. Сьогодні, 29 серпня 2019 р., міністр оборони України Степан Полторак підписав наказ, згідно якого щороку цього дня увесь керівний склад підрозділів Міністерства оборони та Збройних Сил України вшановуватимуть у Залі Пам`яті загиблих співвітчизників. 

Бої за Іловайськ (завдяки російській пропаганді відомі також як Іловайський котел) розгорнулися під містом Іловайськ Донецької області у серпні 2014 року. 18 серпня, в ході запеклих боїв, українські силовики, що значною частиною складалися з добровольчих батальйонів, увійшли в Іловайськ. Вони змогли взяти під свій контроль частину міста, однак після заходу значних сил регулярних російських військ 23-24 серпня у тил українського угрупування з території РФ, а також через дезертирство окремих українських підрозділів, іловайське угрупування опинилося в оточенні. У ніч з 28 на 29 серпня Путін звернувся до «сил ополчення» із закликом відкрити гуманітарний коридор  – «зелений коридор» – для українських військових, що опинилися в оточенні. 29 серпня о 6:00 ранку російський офіцер прибув до Многопілля і повідомив українській стороні, що вихід має відбуватися без зброї. О 8:15 українські військові організованими колонами почали рух із міста за попередньо домовленими з російською стороною маршрутами. Колони  розстріляли на марші.

Кадри з Іловайська 2014 р. Фото з Інтернету

Бої під Іловайськом стали одним із переломних моментів війни на сході України: Збройні Сили України втратили ініціативу на Донбасі та перейшли від атаки до оборони. Важкі втрати спонукали українське керівництво до укладення Мінського перемир’я в рамках контактної групи  Україна-Росія-ОБСЕ із залученням представників російських бойовиків.

«Разом із втратами, які понесли інші військові формування 29 серпня, на честь полеглих українських захисників сьогодні Дзвін Пам`яті пролунав 223 рази, – написав міністр оборони України Степан Полторак на своїй офіційній сторінці у FB. – Від сьогодні у Залі Пам`яті ми вшановуватимемо загиблих військовослужбовців усіх військових та правоохоронних формувань, які воювали пліч-о-пліч і загинули в боях за Україну.
Відтак, щоранку в Міністерстві оборони України, під час вшанування полеглих бійців, будуть згадуватися імена усіх загиблих захисників України».

Фото зі сторінки Степана Полторака

У лютому 2019 р. в Дніпрі було презентовано двотомник-розслідування боїв під Іловайськом, що увійшли в історію під назвою «Іловайський котел». «Війна, якої не було» – так називається книжка. ЇЇ автор, учасник тих подій, боєць полку «Дніпро-1» Роман Зіненко зібрав свідчення майже сотні бійців і офіцерів. Книжка містить інформацію про майже 700 українських воїнів, які брали участь в операції й виходили так званим «зеленим коридором». За словами автора, переважна більшість зібраних ним фактів до сьогодні не була відома широкому загалові.

Сьогодні сім’ї загиблих у АТО та померлих броварчан, які захищали нашу Незалежність та свободу, а також бійці АТО віддали шану 10 загиблим-померлим побратимам. Священники відспівали молебінь за полеглих.

Нагадаємо, загиблих учасників АТО хоронять на новому кладовищі ліворуч по ходу головної алеї біля каплички. Перше захоронення воїна – Дмитра Янченка –  відбулося у лютому 2015 року. Сергія Москаленка та Аркадія Голуба, загиблих днем раніше, хоронили значно пізніше: тіла довго не могли знайти. Привезли їх у Бровари майже через місяць після загибелі. Сергій  Москаленко загинув у ближньому бою від осколкових та кульових поранень під час евакуації поранених із району Нікішине – Рідкодуб, коли колона військових машин потрапила у ворожу засідку. Тоді ж поліг і Аркадій Голуб. Крім того, його добили контрольним пострілом у голову.

Наразі на новому кладовищі в алеї Героїв 10 захоронень:

1.Сергій Москаленко –  загинув 1.02. 2015 р.(45 років)

2.Аркадій Голуб – загинув 2.02.2015 р. (35 р.)

3.Дмитро Янченко – загинув 3.02.2015 р.(25 років)

4.Костянтин Пряницький – 3.12.2015 р.(55 років)

5.Олег Синільник – 2.01. 2016 р.(47 років)

6.Володимир Поляков – 15.09.2016 р.(47 років)

7.Володимир Оропай – 2.07.2017 р.(42 роки)

8.Руслан Яцюк – 21.10. 2017 р. (35 років)

9.Роман Олейніков – 10.10.2018 р.(43 роки)

10.Павло Ступак – 12.01. 2019 р. (42 роки)

Вічна пам`ять воїнам, які загинули за Україну!

Джерело: Трибуна Бровари