Громадський бюджет-2019: броварчани голосуватимуть за 9 проєктів, 5 із яких стосуються шкіл

image
28 Серпня 2019, 20:32
Поділитися:

Під час чергового засідання координаційної ради із впровадження і реалізації бюджету участі (Громадського бюджету-2019), затверджено та допущено до участі в голосуванні 5 «великих» та 4 «маленькі» проєкти. 5 із 9 проєктів стосуються шкіл міста. Зокрема, №5, 6 та 7.

Основна ідея проєкту «Громадський бюджет» – фінансування громадських ініціатив із бюджету міста, які визначаються шляхом голосування на офіційному сайті міської ради і вкладаються у виділений ліміт. На 2017, 2018 роки було передбачено фінансування програми у розмірі 3 млн гривень, стільки ж коштів виділено і на 2019 рік.

Голова координаційної ради із впровадження і реалізації Громадського бюджету-2019  Ірина Куліш під час засідання 27 серпня повідомила, що  після останньої зустрічі членів коордради робоча група ефективно працювала, тож усі зауваження, надані авторам проєктів на попередньому засіданні, враховано, виправлено та подано пропозиції в новій редакції.

Ірина Куліш

Також Ірина Куліш проінформувала про надходження в коордраду заяв від Олега Покляцького та Ольги Кийко з проханням переглянути їхні проєкти та допустити до участі в голосуванні. За словами головуючої, автори проєктів виявили наполегливість, обґрунтували необхідність впровадження їхніх пропозицій  у місті та самостійно виправили вказані недоліки. Зокрема, адаптовано вартість проєктів до 1 млн грн – «великі» та 500 тис. грн  – «малі».

Кожен із двох авторів по черзі  намагався переконати членів коордради, що його проєкт вартий того, щоб узяти участь у голосуванні на визначення переможця Громадського бюджету-2019. Так, Олег Покляцький розповів, що його проєкт «Підтримка та розвиток зовнішньої території центру «Дитяча лікарня» ББКЛ» має загальногромадське значення і благоустрій території медичного закладу є нагальним питанням, позаяк відбувався досить давно і наразі не відповідає «ніяким нормам».

Олег Покляцький

Нагальними проблемами виступаючий назвав стан під’їзних шляхів, тротуарних доріжок та необхідність техніки – трактора, тому початкові підрахунки склали понад 2 млн грн. Однак проєкт переглянули, залишили  найнеобхідніші роботи та адаптували вартість до вимог Громадського бюджету. Тож тепер проєкт «Підтримка та розвиток зовнішньої території центру «Дитяча лікарня» ББКЛ», зокрема, облаштування покриттів тротуарних доріжок, фігурних елементів мощення території центру, коштує 783 179 грн, враховуючи і виготовлення проєктної документації. Присутні на засіданні батьки дітей із особливими потребами зауважили, що необхідне в дитячій лікарні облаштування не лише тротуарних доріжок, а і під’їзних шляхів. Член коордради депутат Юрій Чередник запропонував  реалізацію проєкту із залученням коштів бюджету району, позаяк лікарня міськрайонна. Однак, як повідомив Олег Покляцький, територія, запропонована під благоустрій, перебуває у власності міста. Тож наступним проєктом на Громадський бюджет, але вже в 2020 році, може бути  облаштування в дитячій лікарні  під’їзних шляхів.

Ольга Кийко представила проєкт із візуалізацією від броварського благодійного фонду «Міжнародний благодійний фонд захисту тварин «Право на життя». 

Ольга Кийко

Функціонує фонд у Броварах кілька років. Донорів, які б допомагали організації, немає, тож волонтери власним коштом та коштом не байдужих містян орендують для безпритульних тварин приміщення, купують для них клітки, стерилізують, вакцинують та навіть прилаштовують у сім’ї. Останні три роки УБЖКГІТ укладало договір із БФ «Право на життя» щодо  стерилізації та вакцинації тварин за бюджетні кошти. Щороку, згідно з договором, волонтери мають стерилізувати 100 дорослих сук, які й дають приплід. Розпочинали активісти із стерилізації 268 тварин у 2016 році, а останні роки за 12 місяців опрацьовують близько 600 тварин. Відтак ріст популяції безпритульних тварин у місті взято під контроль. Не менш важлива від стерилізації і вакцинація тварин проти сказу, адже це, у першу чергу, безпека містян. До того ж, собаки та коти хворіють, й інфекційними хворобами також, потрапляють у ДТП та складні ситуації, їх навмисно травлять  та просто викидають маленькими у людних місцях. За цю роботу бюджет не сплачує, але  у фонді опікуються всіма тваринами.

Спеціалізованих приміщень  для роботи із собаками та котами в Броварах немає: під будівництво притулку виділена земельна ділянка, триває лише розробка проекту. Наразі фонду вдалося оформити договір оренди на окремо розташоване приміщення державної форми власності, але воно потребує капітального ремонту, на який у неприбуткової організації коштів немає. Окрім цього, у приміщення потрібно закупити оновлене обладнання для стерилізації та післяопераційного утримання тварин: меблі та інвентар. Власне, саме таку допомогу і просять волонтери фонду. Для того, щоб проєкт потрапив до переліку тих, які відберуть для участі в голосуванні, із необхідного автори залишили тільки найнеобхідніше: нові клітки для собак, хірургічні лампи, штатив, стіл ветеринарний, шафи медичні та тумби, лампи, холодильну шафу та інше. Відтак із понад 400 тис. грн проєкт оцінено у 393 703 грн. У разі перемоги проєкту, увесь придбаний інвентар передадуть на баланс КП «Бровари-Благоустрій».

Своїм рішенням члени коордради допустили до участі в голосуванні проєкти Олега Покляцького (два члени коордради із 8 – утрималися) та Ольги Кийко (всі –«за»).

А також затвердили повний список проєктів, які й візьмуть участь у голосуванні для визначення переможців у Громадському бюджеті-2019.

«Великі» проєкти

Облаштування оздоровчо-ігрового майданчика для учнів початкової школи ЗОШ №6 «Школа мрій». Автор – Оксана Чорна. Вартість проєкту – 999 372 грн.
Футбольно-волейбольний спортивний майданчик (на перетині вулиць Грушевського та Аркадія Голуба). Автор – Юрій Чередник. Вартість проєкту – 981 315 грн.
Створення зеленого комфортного простору на території між будинками на вул.Грушевського, 19 та Грушевського. 21. Автор – Марина Шнейдміллер. Вартість проєкту – 995 000 грн.
«Студія ідей» БСШ №5. Автор – Людмила Король. Вартість проєкту – 923 927 грн.
Підтримка та розвиток зовнішньої території центру «Дитяча лікарня» ББКЛ . Зокрема, облаштування покриттів тротуарних доріжок, фігурних елементів мощення території центру «Дитяча лікарня . Автор – Олег Покляцький. Вартість проєкту – 783 179 грн.

«Малі» проєкти

Капітальний ремонт спортивного майданчика для учнів основної та старшої школи ЗОШ №6. Автор – Юлія Крамарчук. Вартість проєкту – 499 000 грн.
«Весела перерва» СШ №7. Автор – Тетяна Река. Вартість проєкту – 94 000 грн.
«Лінгафонний кабінет» у СШ №5. Автор – Олена Редліх. Вартість проєкту – 450 000 грн.
Соціальний центр стерилізації та вакцинації тварин. Автор – Ольга Кийко. Вартість проєкту – 393 703 грн.

Голосування розпочнеться 10 вересня і триватиме до 30 вересня (включно). Проголосувати можна буде як через сайт Броварської міської ради, так і в «Прозорому офісі»: згодом на сайті має з’явитися додаткова інформація.

Наступне засідання координаційної ради заплановано на 11 год 3 жовтня.

Про початок реалізації ІІІ етапу Громадського бюджету на 2019 рік можна прочитати  ТУТ.
Які проекти відібрано для участі в Громадському бюджеті-2019 можна знайти ТУТ.
Про підсумки реалізації проєктів, відібраних у 2017 році, можна переглянути за ЦИМ посиланням.
Щодо переможців минулорічного відбору проєктів для участі у Громадському бюджеті, детально можна прочитати ТУТ.
Про проєкти, реалізовані за два роки, – ТУТ.

Фото – авторки

Джерело: Трибуна Бровари