Суд за українську церкву в Погребах триває, наступний розгляд – 15 жовтня. ФОТО, ВІДЕО

image
28 Серпня 2019, 19:49
Поділитися:

Учора, 27 серпня, Окружний адміністративний суд Києва розглядав справу за позовом колишнього настоятеля Святоуспенського храму від московського патріархату проти державного реєстратора і київських обласних чиновників. Представники російської церкви намагаються визнати протиправними зміни до статуту релігійної громади Погребів, завдяки яким вона тепер підпорядкована Православній церкві України. Розгляд відклали вже вдруге. Цього разу – щоби об’єднати зі схожою справою і запросити всіх учасників процесу.

Проти державного реєстратора та Київської обласної державної адміністрації судиться колишній настоятель храму в Погребах Ігор Баглей. У судових документах він вказує себе як члена місцевої православної громади та запевняє, що чиновники порушили процедуру і порядок реєстрації нової релігійної громади, завдяки чому вона тепер підпорядкована Православній церкві України.

Представник позивача, священик московського патріархату Олексій Носенко, дискутує з представниками третьої сторони – Православної церкви України

Позивач вважає, що внаслідок дій відповідачів було порушене право на свободу совісті та віросповідання, протиправно змінено підлеглість громади, що порушує організаційні та канонічні права позивача на волевиявлення членства. Мовляв, реєстрацію здійснено з порушеннями процедури, зокрема – з порушеннями у проведенні зборів громади.

Засідання суду 27 серпня 2019 року

Із цим не погоджується третя сторона у справі – нинішній настоятель Святоуспенського храму від Православної церкви України отець Олександр Лиман. Священнослужитель вказує, що загальні збори громади таки відбулися, і без порушень порядку. На них перейти до ПЦУ зголосилася 391 особа, а залишитися з московським патріархатом – лише 21 людина.

Третя сторона у справі – нинішній настоятель Святоуспенського храму отець Олександр Лиман (ліворуч), а також його представник (по центру)

Відповідачі – державний реєстратор Олег Шепель (ліворуч) і представник Київської обласної державної адміністрації (праворуч)

Під час засідання суддя Тетяна Шейко зачитала клопотання представника Київської обласної державної адміністрації, який просив об’єднати нинішню справу зі схожою Як з’ясувалося, прихильник московського патріархату Михайло Пасєка, якого пов’язують із Ігорем Баглеєм, подав дуже схожий позов. Питання про об’єднання справ не знайшло заперечень серед сторін.

Суддя Тетяна Шейко

Тим часом погребці влаштували мітинг під судом із вимогою визнати громаду в складі Православної церкви України

Для того, щоби зібрати всі сторони, суддя відклала розгляд справи на 14:30 15 жовтня. Зазначимо, перше засідання у цій справі мало відбутися ще 11 червня. Однак, зі слів свідків, його відклали через неявку позивача і його представників.

Зауважимо, що ще одна справа «лежить» у Броварському міськрайонному суді. Цього разу позивається релігійна громада Погребів проти колишнього настоятеля і охоронної фірми «Стелс-3», яка постійно чатує біля Святоуспенського храму. Зі слів вірян, вони подали цивільний позов із метою відновити можливість користуватися храмом і церковним майном. Засідання призначено на 30 вересня о 14:30.

Однак, нагадаємо, 24 серпня, уже після подання позову, представники громади зайшли до храму і з того часу контролюють його, священнослужителі ПЦУ вже правлять там Служби Божі. 25 серпня храм невдало спробували «відбити» переважно немісцеві прихильники московського патріархату. Цього разу, на відміну від подій 10 серпня, поліція не перешкоджала громаді, пояснивши це рішенням прокуратури не накладати арешт на культову споруду.

Джерело: Трибуна Бровари