Суд над Савченко і Рубаном знову перенесли – через неявку всіх захисників

image
27 Серпня 2019, 14:09
Поділитися:

Підготовче судове засідання у справі обвинувачених в особливо тяжких злочинах колишньої народної депутатки Надії Савченко і екскерівника центру звільнення полонених «Офіцерський корпус» Володимира Рубана знову відклали на два місяці. На сьогоднішнє засідання, анонсоване ще два місяці тому, не з’явився жоден із численних захисників підозрюваних. Судді з квітня не можуть обрати міру запобіжного заходу обвинуваченим.

Під час початку сьогоднішнього засідання, 27 серпня, Феміда з’ясувала: жоден із адвокатів підозрюваних не прибув до зали засідань. А їх у справі задіяно, нагадаємо, близько 8-10. Причини назвали різні: планові відпустки, сімейні обставини, несправність літака та участь в інших судових засіданнях. Самі ж обвинувачені – Володимир Рубан і Надія Савченко – на розгляд справи прийшли.

Перш за все колегія суддів підняла перед сторонами питання про можливість продовження засідання без участі захисників. Обидва обвинувачені виступили за відкладення розгляду.

Очолює колегію Олена Кічинська (на фото праворуч)

Надія Савченко та Володимир Рубан

Водночас прокурори зазначили, що злочин тяжкий, рішення про запобіжний захід ухвалюється невідкладно, а не по пів року, тому наполягли на продовженні засідання просто зараз. Окрім того, державне обвинувачення попросило надати докази, що захисники справді відсутні з поважних причин.

Прокурори Генеральної прокуратури України

На це прохання судді вказали лише на наказ про відпустку одного з адвокатів. Одразу після цього, не довго порадившись на місці, Феміда оголосила про відкладення розгляду на 10:00 23 жовтня 2019 року. Пояснюючи рішення, голова колегії суддів Олена Кічинська назвала процесуальну дію – розгляд клопотання про запобіжний захід – не невідкладною.

Нагадаємо, минулого разу засідання відбулось 2 липня. Тоді його так само відклали на два місяці. Частина адвокатів прибула на засідання, однак не з’явилась Надія Савченко – мотивуючи участю у виборах до Верховної Ради України. Із квітня цього року, коли підозрюваних випустили на волю, засідання постійно переносять із різних причин.

Зазначимо, що з Надії Савченко парламент зняв недоторканність рівно майже півтора року тому, після оприлюднення Генпрокуратурою відео, на якому діячка обговорює планування теракту. Згідно з повідомленнями в ЗМІ, в цілому їй закидають спробу повалення конституційного ладу, посягання на життя Президента України, сприяння діяльності терористичної організації та незаконне володіння зброєю, що тягне на довічне ув’язнення.

Володимира Рубана затримали з арсеналом зброї в зоні бойових дій на Донбасі. За інформацією медіа, колишньому переговорнику на лінії розмежування закидають підготування до посягання на життя державних та громадських діячів за попередньою змовою осіб, підготування до теракту, сприяння «ДНР» та незаконному поводженню зі зброєю за попередньою змовою осіб. Окрім того, йому оголошено підозру за змову про вчинення насильницького повалення конституційного ладу та захоплення державної влади.

Фото – Микола Кожемяко, Дмитро Карпій

Джерело: Трибуна Бровари