Що для вас означає незалежність?

image
23 Серпня 2019, 19:39
Поділитися:

Опубліковано: 23 серпня 2019

З таким запитанням напередодні найбільшого державного свята ми звернулися до мешканців Вишгородщини, людей різного віку, професій, соціального статусу і політичних переконань. Попри те, що їхні думки на цю тему суттєво різняться, все ж відчуваються спільні прагнення і бажання. Найголовніше — небайдужість до долі держави, любов до України і віра у краще майбутнє.

Ліля Янчук­Олексій,
вишгородчанка,
директор газети «Новини Полісся»:
— День Незалежності маєш право відзначати, якщо Україна — у твоєму серці. Цей день не для палких промов, не для показових концертів, не для чаркування.
Незалежність — поняття абстрактне. Якщо вдуматися, то Україна залежна від багатьох чинників — від умов, які нам диктують ЄС, МВФ, агресор. Залежна від Гаранта і його рішень, від недосконалих законів, які приймають у Верховній Раді, від роботи місцевої влади.
Ти маєш право святкувати, якщо щоденно вперто і наполегливо працюєш над тим, аби відродити рідну мову, знищити навалу кацапську, щоб місцина, де ти живеш, була чистою. Ти маєш право святкувати, якщо борешся проти корупційних систем, яких так само важко позбутися, як отруйної амброзії. Ти маєш право святкувати, якщо ти активний громадянин і твоя критика об’єктивна, а поради цінні і до них дослухаються. Це твоє свято, якщо ти мав шанс жити в іншій країні, але залишився тут і, не нарікаючи, продовжуєш торувати шлях до успіху. Часом важко, іноді надзусиллями, але з надією на справді Незалежну.
Ми всі знаємо, що Україна буде успішною. Але для цього нам потрібна нова генерація політиків. Це будуть наші діти, яких ми виростимо в повазі і любові до українського — мови, історії, культури, традицій. Інакше, все так і залишиться.
Я скажу відверто — святкувати не буду. Я її просто люблю, свою рідну Україну. Любіть! Саме щирою любов’ю ми дамо їй шанс на становлення величі і могутності!
 
Тарас Валах,
протоієрей,
настоятель Собору
Вишгородської Богородиці УГКЦ:
— Незалежність нашої держави — це великий Божий дар, котрий передбачає особисту відповідальність кожного громадянина за вибір, за дії, за майбутнє. Незалежність — не означає вседозволеності і анархії. Як до 16­річної людини тільки з часом приходить розуміння того, що означає бути вільним, так і наш народ ще перебуває в дорозі до розуміння величності події, котра сталася 28 років тому.
Бажаю всім нам бути творцями Вільної Незалежної та Відповідальної України, котра починається із сердець вільних і нескорених людей!
З Днем Незалежності! 

Ольга Дяченко,
почесний
громадянин міста
— Я із покоління, яке стало свідком епохальних перетворень на теренах багатостраждальної рідної України­неньки.
Коріння мого роду навічно вросло у дніпровські схили незрадливою любов’ю до знедоленої землі, потом і кров’ю вирощувало сади нездійснених мрій і сподівань під радянською зорею.
Епохальні плани короткозорих тодішніх керівників чорноземну багату Україну, коли спаплюжили мільйони гектарів землі гнилими морями, перетворили із житниці Європи у недолугий сировинний додаток.
За роки незалежності продовжується шлях пошуку для здійснення одвічної мрії українців — миру і добробуту.
Багато імен сподвижників із забутої історії України можна пригадати. Вони вписали славні сторінки на скрижалях історії, щоб було високим небо над Україною і колосилося поле золотими пшеницями.
Якби ж ми вчились так, як треба!..
Наші керманичі чомусь про Україну дбали із вікон власних палаців, експериментуючи над гнаними і голодними. Отож маємо те, що маємо. Наступаємо на рідні граблі, набиваємо гулі, чубимося, не навчилися цінувати рідну мову, звичаї, традиції, що споконвіку тримали на цій землі.
І як молитву, заклик до єднання повторю слова Володимира Сосюри: — Любіть Україну, всім серцем любіть! Щоб мир і злагода панували, і був син, і була мати на цій оновленій землі!

Юлія Мельничук, економіст:
— Незалежність держави — політична, економічна самостійність, суверенітет. Проте, це визначення не є всеохоплюючим, оскільки, окрім зовнішньої незалежності країни, є ще й внутрішня — у кожному з нас. Вона починається зі свободи думки і незалежності у прийнятті рішень, з відповідальності за себе, своє життя, життя наступних поколінь, з уміння «фільтрувати» те, що ми, як користувачі, споживаємо на ринку інформації. Отже, окрім зовнішніх ознак незалежності, є ще й внутрішні, що несуть у собі культуру та духовну єдність нації, свободу кожного з нас, нашу самосвідомість та самоповагу.

Анна, вишгородчанка, 38 років:
— Незалежність — це можливість приймати рішення і самостійно розвиватися Україні поряд з іншими державами.
День Незалежності України для мене — важливе свято, адже 24 серпня 1991 року воскресла моя Батьківщина. Я ціную те, що зробили для мого покоління сотні і тисячі героїв, наші діди, прадіди і хлопці сьогодні на Сході…
Свято Незалежності має об’єднати, згуртувати всіх громадян нашої держави для подальшої спільної роботи на її благо, а значить — і на благо кожного з нас. 

Максим Антонов, пенсіонер:
— На мою думку, незалежність особистісна — це вільне висловлювання думок, але ні в якому разі не дії. Маю на увазі, дії, які можуть комусь причинити зло, що нині часто зустрічається у нашому житті
А незалежність держави — це перш за все її економічна міць і високі соціальні стандарти, авторитет на міжнародній арені, розвинуті духовність і культура.
У святковий день хочу побажати всім українцям добробуту, стабільності, спокою і більше душевного тепла один до одного.

Галина Солонник, підприємець:
— Незалежність нашої держави — подія, омріяна віками українським народом. У боротьбі за її становлення полягло чимало його синів і дочок. Сьогодні, розбудовуючи вільну Україну, ми маємо добре про це пам’ятати і працювати для економічного і духовного розвитку держави.
Важливим є питання мовної політики. А єдиною державною мовою, при сприятливому використанні інших мов, має залишатися українська. 
— Що для мене Україна? Це, як рідний дім, де затишно, панують мир і злагода. Звичайно, для цього треба докласти зусиль.
Коли в сім’ї всі працюють, то в ній і живеться добре. А чи можуть наші сім’ї жити добре, коли в країні безробіття, спад економіки, згортання демократії, свободи слова, заборона мирних зібрань. Поступово країна перетворюється на поліцейську. Невже за 28 років незалежності ми не змогли досягнути кращого?
Бажаю нашій Батьківщині світлого майбутнього. Адже більшість людей, патріотів України надіються на чесні вибори, на позитивні зміни.
Хотілося б, щоб кожен пишався своєю державою, яка багата на родючі землі, корисні копалини, на народні звичаї, чудові українські пісні.

Роман Сергієнко, громадський діяч, с. Демидів:
— Для мене «незалежність» означає, в першу чергу, мир. Адже тільки країна, яка не залежить ні від яких блоків, сусідів та фінансових структур, може бути дійсно незалежною! Незалежною буде тільки та країна, громадяни якої не залишатимуть свої сім’ї заради того, щоб їх прогодувати! Незалежною буде країна, політики якої не ділитимуть населення по будь­яких критеріях, поглядах, мовах, національностях. Незалежна країна — заможна, політика якої спрямована на підвищення рівня життя людей. Для цього потрібні мудрі політики…

Дмитро Окуненко, студент:
— Незалежність України для мене означає можливість вибору способу життя, дому, роботи, право реалізувати знання, які я отримав у цій країні, право на спокійне життя на власний розсуд, не хвилюючись за безпеку близьких.

Джерело: Газета Вишгород