За скасування рейсу перевізника не покарають

image
23 Серпня 2019, 18:32
Поділитися:

13 серпня на офіційній Фейсбук сторінці ПрАТ «Атасс-Бориспіль» було розміщене оголошення про відміну одного з рейсів по Борисполю. «Вісті» дізнавалися причини.

Маршрутний рейс №16, що возить пасажирів із мікрорайону СУМ-17 до аеропорту «Бориспіль», із 27 серпня 2019 року припиняє перевезення пасажирів. Про це йшлося у повідомленні перевізника без жодних пояснень. Маршрутки даного рейсу прямують від мікрорайону УМБ-17 до залізничного вокзалу, далі по вулиці Шевченка, Київський Шлях до аеропорту.

Люди вимагають комунального транспорту

Не почувши чітких аргументів щодо причин відміни рейсу, бориспільці почали активне обговорення в соцмережі — здебільшого нарікали та обурювались з приводу самоуправства приватного перевізника. Інтернет-користувачів підтримали і мешканці району вокзалу: «До нас і так мало їздить автобусів, часто доводиться довго чекати на зупинці аби виїхати з вокзалу. Особливо тяжко зранку молоді добиратися на роботу чи навчання», — в очікуванні чергового автобусу скаржаться пенсіонери та наполягають, що Борисполю давно потрібен комунальний транспорт.

Аргументи приватного перевізника

«Вісті» поцікавились безпосередньо у директора ПрАТ «Атасс-Бориспіль» Сергія Паська про раптові причини скасування рейсу, на що отримали зрозумілу відповідь: «Маршрут №16 є економічно невигідним для нас. Ми вивчали його досить довго, неодноразово змінювали графіки, вносили корективи. На жаль, переважна кількість пасажирів їде лише до центру міста. В свою чергу, до аеропорту лишається одна-дві особи, що є збитковим для рейсу», — пояснив Пасько та додав, що, на його думку, ринок пасажироперевезень Борисполя досить перенасичений маршрутами, тому його можна сміливо скоротити на 30%.

Недосконалі угоди — причина самодіяльності

«На мою думку, даний рейс став збитковим через те, що від аеропорту з’явилося багато розвезень по Борисполю. Сьогодні ми шукаємо нового перевізника, проте поки отримуємо відмови», — ділиться баченням ситуації Тетяна Слобідська, головний спеціаліст відділу з питань надзвичайних ситуацій та катастроф Бориспільської міської ради.

Як стало відомо, на маршрут №16 вже 18 жовтня мав би бути оголошений новий конкурс. За словами Тетяни Слобідської, цієї ж дати буде проведено конкурс на рейси №1-а, 3 та 4. «На сьогоднішній день усі міські перевізники працюють із міськрадою за старим зразком договорів. На жаль, у них не прописані чіткі вимоги щодо термінів перевезень, тому перевізник може розірвати договір в односторонньому порядку, що і робить «ПрАТ «Атасс-Бориспіль», — повідомила фахівець з даних питань та уточнила, що навіть за умови подання до суду на самодіяльність перевізника позитивного результату щодо примусового продовження рейсів міськвиконком не отримає. «Судовий процес затягнеться рівно до того моменту, коли згідно договору прийде час оголошувати новий конкурс на перевезення пасажирів даного маршруту», — наполягла Слобідська. 

Згідно отриманих роз’яснень ситуації виходить, що приватні структури та ФОПи міських рейсів самі вирішують, коли та як вони хочуть працювати. Виходить, що формуючи договір, замовник послуг (у даному випадку виконавчий комітет Бориспільської міської ради) прописує вигідні умови лише для приватних перевізників, ставлячи громаду Борисполя в програшну ситуацію, а в заручниках знов лишаються пасажири.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама