Нововведення: індивідувальна форма навчання, скасування співбесіди та інше

image
23 Серпня 2019, 14:01
Поділитися:

«Вісті» вже писали про нововведення, які чекають школярів з 1 вересня: скасування шкільної форми та обов’язкові щеплення, без яких доступ до школи буде закрито. Але це ще не всі «новинки» для учнів згідно проекту Закону Про повню середню освіту. Про найцікавіші — у матеріалі «Вістей».

Скасування співбесіди при вступі до 1 класу

Конкурсний набір дітей в 1 клас скасовується, адже кожна дитина має право на рівний доступ до освіти. Першокласників будуть зараховувати до шкіл за їх місцем реєстрації, незалежно від того, спеціалізована ця школа або загальноосвітня. Вибрати іншу школу можна, але тільки якщо в ній залишаться вільні місця після прийому «своїх» учнів. У такому випадку школа має право провести конкурс.

Вільний вибір форми навчання

Якщо діти змушені пропускати уроки через часті хвороби або ж серйозно займаються спортом, музикою чи іншим, їх батьки мають право подати заяву в адміністрацію школи, щоб перевести дитину на індивідуальну форму навчання. Така ж форма навчання може бути обрана для дітей, яким протипоказані щеплення, внаслідок чого дитина не може перебувати в одному колективі зі щепленими дітьми. Для таких дітей учителями буде складено спеціальний навчальний план. Оцінка рівня знань буде проходити два рази на рік у вигляді підсумкової контрольної роботи.

Вести уроки в школі зможуть не тільки вчителі

Коли в школі, наприклад, немає профільного вчителя, то окремі уроки зможе проводити гурток або організація з хорошими фахівцями. Такий підхід називається мережевою формою навчання. Таким чином школи зможуть вирішити проблему нестачі вчителів. Запропонувати свої послуги зможуть всі установи, які зацікавлені в такій співпраці.

Оцінки учня не можна розголошувати

Відтепер оцінки учня — це його особиста інформація, яку вчитель не має права оголошувати на весь клас.

Безпосередньо на уроці вчитель може загальними фразами оцінити відповідь/роботу учня, але оцінку в балах — виставляти у щоденник на перерві або після уроків в індивідуальному порядку. Це стосується і батьківських зборів: про успішність дитини вчитель може повідомити батьків особисто, після зборів. Таким чином, вважають в Міносвіти, буде вирішена проблема цькування школярів їх однокласниками через оцінки.

Дошки пошани для відмінників будуть скасовані

Вони вважаються також елементом дискримінації. Діти різні, і здібності у них теж різні, кожен талановитий по-своєму. Учень може мати кращі результати у спорті чи мистецтві, в той час як оціки з обов’язкових предметів будуть посередніми.

Світловідбиваючі жилети для учнів 1-4 класів

З 1 вересня 2019 року в силу вступає нове правило: учні 1-4 класів зобов’язані носити світловідбиваючі жилети в темний час доби по дорозі в школу і додому. Взимку буде доречно надіти жилет поверх куртки або пальто. Завдяки цьому водії будуть краще бачити дітей на дорозі, що дозволить зменшити кількість школярів, що постраждали в ДТП.

Шкільні їдальні матимуть нове меню

 Із 1991 року книга рецептів шкільних їдалень не змінювалася, а всі нові пропозиції відсікалися фразою: «Що ви хочете за 15 грн». А ось, відомий український кулінар Євген Клопотенко розробив нові рецепти для шкільних їдалень і довів, що за ті ж 15 гривень дітей можна нагодувати корисною і смачною їжею.

Школам рекомендується змінити застарілі меню. Наприклад, влада Києва планує перевести всі столичні школи на мультипрофільне меню. Ціна за обід не зміниться, продукти залишаться тими ж, але тепер обід в їдальні буде нагадувати шведський стіл, де учні зможуть самі вибирати, що з’їсти сьогодні.

Електронний учнівський квиток

У новому навчальному році в тих містах, де запроваджено електронні квитки, всі школярі замість звичайних учнівських квитків теж отримають електронні. Батьки зможуть відстежувати переміщення дитини по місту за допомогою спеціального додатку, а школярі — уникати черг в метро чи зручно сплачувати проїзд в інших видах громадського транспорту.

Зміни в програмі ЗНО-2020 із української літератури

У новому навчальному році змінилася програма ЗНО з української літератури, деякі твори прибрали.

Так, випускникам 2019-2020 року можна не читати наступні твори, які не виносяться на ЗНО: «Маруся» Г. Квітка-Основ’яненка, «Гайдамаки» Т. Шевченка, «Гімн » І. Франка, «Земля» О. Кобилянської, «Молюсь і вірю» М. Рильського, «Київ-традиція» М. Зерова, «Дитинство» Ю. Яновського, «Україна в огні» О. Довженка, «Залізний острів» О. Гончара, «Як добре те, що смерті не боюсь я», «О земле втрачена, явився!…» В. Стуса, «Українське альфреско» Л. Костенко.

Витратили більше 33 млн гривень на підготовку до навчального року

За даними заступника Бориспільського міського голови Людмили Пасенко, місто готове до початку нового навчального 2019/2020 року.

Так, вже сформовано 310 навчальних класів, що на 24 класи більше, ніж у минулому навчальному році. З них перших класів 38 (1066 учнів), десятих — 15 (413 учнів). В кінці навчального року планується 699 випускників 9-х та 360 випускників 10-х класів. У другу зміну цього року навчатиметься 2490 учнів.

У ДНЗ зараховано 3158 дітей. На 30 серпня заплановано відкриття після капітального ремонту дитячого садочка «Теремок». Але, не дивлячись на це, місць в ДНЗ все одно не вистачає. Зараз на 100 місць приходиться 165 дітей.

Позашкільною освітою буде охоплено майже половину школярів, всього 4416 учнів.

Для підготовки навчальних закладів до навчального року було проведено ремонтних робіт на понад 20 мільйонів гривень, на оновлення матеріально-технічної бази — 13 мільйонів 360 тис. гривень. Також проведені тендерні закупівлі та відповідно укладені договори на постачання продуктів харчування (13 806 731 грн) та постачання товарів, виконання робіт, послуг і капітальних ремонтів (18 034 052 грн).

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама