Червоний корпус столичного вишу повністю оновлюють: усі подробиці

image
19 Серпня 2019, 21:21
Поділитися:

Червоний корпус київського Національного університету імені Тараса Шевченка повністю оновлюють. Замінюють покрівлю, роблять антикригову систему, захист від блискавки, замінюють освітлення, а головне – відновлюють історичний колір.

Про це повідомляє телеканал «Київ».

Цьогоріч університету Шевченка – 185 років. Дата поважна, тож вирішили причепурити, як годиться, головний корпус, з якого і починалася історія вишу.

Південний фасад будівлі вже повністю оновили. Нині ж працюють над центральною частиною, що виходить на вулицю Володимирську. 

Підрядник каже, що перед початком роботи навіть довелося вивчити історію, бо бригада з пам’яткою архітектури працює вперше.

«Ми ведемо реконструкцію по східному фасаду головного корпусу. Збили всю штукатурку, яка фактично не трималася на поверхні, відповідно проґрунтували ці поверхні, заштукатурили», – зазначив представник підрядника Андрій Припін.

Лише коли висохне штукатурка, стіни почнуть фарбувати. Так поступово відреставрують увесь периметр будівлі. 

Коли будували червоний корпус університету, ще не було зрозуміло, як буде розвиватися місто і де прокладуть дороги. Тож архітектор Вікентій Беретті вирішив створити будівлю презентабельною як із сходу, так із заходу.

Коли будівлю ремонтували минулого разу – 10 років тому, західний бік не чіпали. Цього ж разу весь головний корпус стане історично-червоним. На це, кажуть будівельники, знадобиться три тисячі літрів фарби. 

За однією з історичних версій, першопочатково університет був кольору дикого каменю, як тодішній Зимовий палац у Санкт-Петербурзі. Інша, яка доповнює попередню, каже: коли дорогі фарби прибули з Італії, щось наплутали з інгредієнтами, і стіни набули кольору, близького до сучасного. Але офіційною нині вважають іншу версію.

«Будинок університету пофарбували червоним кольором на знак орденської стрічки ордену Святого Володимира, ім’я якого носив наш університет у 19 столітті. Існував орден Святого Володимира 4-х ступенів. І до ордену додавалася орденська стрічка двокольорова. І тому будинок університету пофарбували червоним кольором, а підколони і цоколь чорним», – розповіла директорка Музею історії КНУ Людмила Круглова.

Щоправда, після жовтневої революції молода радянська влада кілька разів на канонічний колір зазіхала. Тоді університет то перебудовували, то відновлювали після пожежі.

«До 1926 року будинок університету мав синій колір. Із 1926 по 1932 рік він мав зелений колір. Із 1932 по 1935 – абрикосовий», – додала Людмила Круглова.

Але потім від експериментів відмовилися. 1939-го року університетові присвоїли ім’я Тараса Шевченка, а через дорогу обличчям до головного входу поставили пам’ятник Кобзареві, який ніби пильнує, щоб із будівлею було все гаразд.


Next

Джерело: Новини — Київ TV — Київ TV