Очікувані дощові вихідні: Киянам нагадали про небезпеку грибних отруєнь

image
16 Серпня 2019, 22:55
Поділитися:

Оскільки погода, яку прогнозують синоптики на найближчі вихідні сприятиме «тихому полюванню», лікарі хочуть вкотре нагадати: вживати лісові гриби – небезпечно.

На цьому наголосила директорка Департаменту охорони здоров’я м. Києва Валентина Гінзбург.

«Я лікар, мати та бабуся, тож із повним розумінням питання та відповідальністю запевняю батьків: навіть їстівні «безпечні» гриби не можна давати малюкам! Це вкрай важка їжа для дитячого шлунку, яка може викликати різноманітні розлади. Так само неприйнятною їжею є гриби і для вагітних жінок. Дітям та вагітним слід безкомпромісно відмовитися від таких ласощів!» – зауважила Валентина Гінзбург.

Усім іншим варто зважити, що важливіше: здоров’я чи куштування смачної страви. І якщо вибір зроблений на користь грибів, Валентина Гінзбург радить із особливою уважністю спостерігати за своїм станом після їхнього вживання.

Лікарі-токсикологи інформують, що симптоми отруєння грибами можуть бути різними. Як і час, що пройшов із моменту отруєння до появи перших його ознак.

Наприклад, після вживання неякісних страв із сироїжок, недоварених осінніх опеньків, сатанинських грибів, несправжніх дощовиків вже за 30-60 хвилин можуть з’явитися нудота, блювота, біль у животі, розлад шлунку, підвищення температури тіла. Ці отруєння здебільшого не призводять до летальності, однак можуть мати серйозні наслідки для системи травлення.

Через 30 хвилин – 2 години після вживання червоних мухоморів, волокониць отруйні речовини вражають нервову систему і людина потерпає від галюцинацій, розладу або втрати свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності.

Найбільш отруйними є токсини блідої поганки, мухоморів білого і смердючого, сморжів і деяких інших грибів. Підступність їх у тому, що отрута, потрапивши до шлунку, протягом тривалого часу (до 3-х діб) може не викликати жодних симптомів. Запаморочення, нудота, сильна спрага, судоми, посиніння губ, нігтів, похолодіння рук та ніг – все це виникає, коли отруйні речовини досягнуть мозку.

«Якщо ви спостерігаєте у себе чи в когось схожі симптоми, а нещодавно смакували грибами – негайно викликайте «швидку», – закликала Валентина Гінзбург.

А до приїзду медиків лікарі радять зробити наступне:

• Промивання шлунку: випийте 5-6 склянок кип’яченої води, натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту, прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими.

• Очисна клізма.

• Вживання великої кількості рідини: чай, кава або злегка підсолена вода, аби відновити водно-сольовий баланс.

Читайте також: 17 вересня у Києві пройде Інвестиційний форум, основне питання – створення Київської агломерації

Читайте також: 1 вересня близько: Вихідними на Хрещатику пройде шкільний ярмарок

Джерело: Новини — Київ TV — Київ TV