Вісник Кагарличчини — У флагманах

image
15 Серпня 2019, 18:42
Поділитися:

Добре працює виробництво – менше проблем з наповненням бюджету. Це твердження у свій час стосувалося і промисловості. Щорічно ставилося завдання нарощування обсягів виробництва продукції та її реалізації шляхом створення нових підприємств, запровадження сучасних технологій, підвищення продуктивності праці.
У якому стані перебуває промисловість району на сьогоднішній день, які перспективи її розвитку? – про це наш кореспондент веде розмову із завідувачем сектору економічного розвитку і торгівлі РДА Наталією Сигидою.

– Наталіє Дмитрівно, отже, почнемо з найголовнішого. Що являє нині промисловість району?
– Це – шість основних підприємств, які вже давно функціонують на території Кагарличчини. Серед них – ПрАТ “Кагма”, яка виробляє масло вершкове жирністю до 85%, кисломолочний сир та кисломолочну продукцію; ТОВ “Борошномельна компанія “ТЕВІ”, що випускає житнє та пшеничне борошно; ТОВ “Пантек-виробництво”, яке спеціалізується на виготовленні сендвіч-панелей; ТОВ “Мойдодир”, на якому виготовляють меблі для ванних кімнат; ПрАТ “КФ “Лагода”, що випускає вафлі та печиво; ДП “Ферми ДАНАМ”, яке займається виробництвом свинини.
Створено ряд нових підприємств, які знаходяться або в стадії становлення, або відзначаються нестабільністю роботи. Це – ТОВ “Баланс Агро Центр” з кагарлицькою пропискою на вулиці Став’янка по розфасовці міндобрив; ТОВ “КЕС-1” на території колишнього цукрозаводу, що виробляє альтернативну енергію; фірма “Ема-цемент”, яка спеціалізується на виготовленні та розфасовці цементу. У 2019 році в с. Черняхів планує запустити свою діяльність українсько-чеське підприємство по виробництву сирних снеків ТОВ «СНЕК ДЕ ФРОМАЖ УКРАЇНА». Планується створення 10 робочих місць.

– У підшивці районної газети за 2014 рік відшукав інформацію, що за перше півріччя 2013 року було вироблено промислової продукції на суму 210 мільйонів гривень. Можете назвати показники цього року?
– За шість місяців 2019-го маємо результат у 364 млн грн, але це – не свідчення нарощування виробництва промислової продукції, а результат девальвації гривні і росту цін. Насправді йде спад виробництва і реалізації промислових товарів як в цілому по району, так і по окремих підприємствах. Пов’язаний цей процес як з ліквідацією цукрозаводу, так і зі зменшенням обсягів сировини, необхідної для переробних підприємств.

– І хто на сьогодні є флагманом промисловості в районі?
– Приватно-акціонерне підприємство “Кондитерська фабрика “Лагода”. За нинішніх пів року тут випущено і реалізовано продукцію на 95,8 млн грн, що складає майже третину до всієї промислової продукції району. Хоча й тут спостерігається зниження темпів виробництва. До 2018 року обсяги випуску продукції нині складають лише 79 відсотків.
Натомість має приріст у обсягах виробництва ТОВ “Борошномельна компанія ТЕВІ” – 118%. Наздоганяє дане підприємство “Лагоду” і по валовому виробництву і продажу продукції – близько 78 мільйонів гривень.
З плюсом до минулого року працює також ТОВ “Пантек-виробництво”. Всі інші мінусують до торішнього рівня.

– Скільки людей сьогодні працює на промислових підприємствах?
– Всього середня чисельністьпрацюючих 1123, із них 646 – на ПрАТ “КФ “Лагода” (за червень – 1087, Лагода – 612).

– Які перспективи розвитку галузі на найближчий період?
– ТОВ “Кузьминецька будівельна кераміка” – це велике промислове підприємство, де задіяно близько ста чоловік.
Є сподівання і на те, що нова влада в державі приділить першочергову увагу розвитку економіки, а отже, нові промислові підприємства з’являться і в нашому районі.

Джерело: Вісник Кагарличчини — Головна