Чому українці не довіряють вакцинації

image
15 Серпня 2019, 14:48
Поділитися:

Недовіра до вакцинації є характерним трендом для пострадянських країн. Результати міжнародних досліджень свідчать, що у той час як у світі з твердженням, що вакцини безпечні, погоджуються 79% людей, в Україні – лише 29%. Також низький рівень довіри до проведення щеплень спостерігається і в сусідніх Білорусі та Росії.

Про це повідомляє офіційний сайт МОЗ з посиланням на дані нещодавнього дослідження Wellcome Global Monitor.

79% людей у світі погоджуються з твердженням, що вакцини безпечні. В Україні цей показник значно нижчий лише 29%. Опитування показує, що така недовіра характерна для постсовєцьких країн низький рівень довіри до вакцинації також характерний для Білорусі та Росії, йдеться у повідомленні.

Як розповідає МОЗ, в опитуванні взяли участь більше ніж 140 тис. людей з понад 140 країн світу. Результати показали, що у світі в ефективності вакцин впевнені 84% людей, у той час у цьому не сумніваються лише 50% українців.

Оскільки подібна картина спостерігається і в інших пострадянських країнах, вона може бути наслідком тієї державної системи, яка нехтувала інтересами людини, та сприяла виробленню у громадян недовірі до держави загалом та до системи охорони здоров’я зокрема.

Також у МОЗ вважають, що упередження українців стосовно щеплень є результатом довгої кампанії дезінформації з боку антивакцинаторських рухів.

Фейкові новини та антивакцинальна пропаганда разом із дефіцитом вакцин у минулі роки підірвали довіру до програм імунізації. Внаслідок цього з’явилася велика група людей, які з різних причин не отримали необхідні щеплення, що створює високі ризики виникнення спалахів небезпечних інфекційних хвороб та є загрозою національній безпеці країни, – упевнені у МОЗ.

Медики наголошують, що відмова від вакцинації має небезпечні наслідки. Наразі в Україні триває спалах кору. З початку року на цей вірус захворіли понад 57 тис. людей, а від ускладнень померло 18 українців.

Загрозливою є ситуація і з дифтерією: з’являються поодинокі випадки захворювань, і є високий ризик виникнення спалаху.

У той же час, як говорять дані за 2018 рік, в Україні низьким залишається рівень охоплення щепленнями дітей до року: 71% вакцинація від поліомієліту, 69,3% – від дифтерії та правця, 67 % – від Гепатиту В.

Тому в МОЗ закликають перевірити наявність проведеної вакцинації у дітей та ревакцинації у дорослих, а в разі потреби, якомога швидше отримати щеплення. 

Щеплення можна зробити безоплатно і дітям, і дорослим. Для цього необхідно спочатку звернутися до свого сімейного лікаря.

Наразі вперше за останні роки Україна повністю забезпечена необхідними вакцинами. Вакцинація за Календарем профілактичних щеплень захищає від 10 смертельно небезпечних хвороб.

Будьте постійно у курсі подій, якими живе столиця – підписуйтесь на канал “Вечірнього Києва” у Telegram та Facebook.

Джерело: Вечірній Київ