У нашім домі квіти розцвіли

image
15 Серпня 2019, 14:26
Поділитися:

День села в Буртівській громаді святкують у другу суботу серпня. Під час своєрідного міжсезоння: на полях уже зібрано ранні зернові, на городі копати картоплю – ще зарано. Та й піст скоро. А про те, що таке рішення вдале, свідчив і наповнений зал Буртівського будинку культури, і гамірна купка дітлахів біля самого БК. Тут встановили надувні гірки, батут, намет із цукровою ватою та попкорном. Тож дітям було де розгулятися. Готувалося пригощання і для дорослих – булькала в казані вода, де готувалася шурпа.

І допоки малеча штурмувала гірку Гімном та танцем з українськими рушниками, розпочалися урочистості. Ведучі зі сцени закликали “Ласкаво просимо”, а тим часом у залі частували присутніх запашним короваєм. Лунали традиційні вітання від настоятеля місцевого храму отця Івана Синюка, очільника громади Олександра Драгана, районного керівництва – голови райради Івана Семцова, гостя із Кагарлика – заступника міського голови Олега Пурія, керуючого ТОВ “Вікторія-Агро” Ігоря Сінченка. Звичайно, гості прийшли на свято із подарунками від своїх організацій та установ. “Єлектричний прилад” презентував Іван Семцов, сертифікат на 3 тисячі гривень передав для дитсадка Олег Пурій, бензотример – Ігор Сінченко. У відповідь зі словами вдячності шановним гостям було вручено короваї.

Короткий, але цікавий, оригінальний і глибокий екскурс у історію сіл громади провела заступник директора школи, працівник місцевого музею, автор ряду книг Наталія Побочій. Щоб познайомити земляків із цікавими фактами Наталія Анатоліївна працювала в обласному архіві. Тож зачитала витяги із районної газети за 1934 рік, де згадувалося про Бурти. Її розповідь супроводжувалася показом слайдів із фотографій як пожовклих від часу, так і сучасних. А по цьому до уваги присутніх було показано аматорський фільм про село.

Жителі Буртівської громади ніколи не стояли осторонь долі своєї країни. Є тут і ліквідатори аварії на ЧАЕС, і афганці, і ті, хто чинив супротив ворогу, що порушив наші східні рубежі. Є серед них і учасники бойових дій, і активні волонтери. Та й чи не кожна родина зробила свій внесок у підтримку наших воїнів. Зазнали села громади втрат і під час чорних років голодомору. Тож цього дня хвилиною мовчання та покладанням квітів до пам’ятника вшанували полеглих у бою проти російських окупантів.

Пишно були переплетені урочистості й з виступами місцевих талантів – аматорів сцени і професіоналів. Гучними оплесками вітали на сцені маленьких жителів громади – вихованців дитсадка «Веселинка», які заспівали пісню про горобчиків та ще й танцювали одночасно. А потім показали сценку за мотивами пісні “А ми удвох”.

Порадував своїм красивим вокалом і заслужений артист України Віктор Шуляка.

Радували своїм співом загал Людмила Нестерук, дует Василя Гребельника та Олександра Харківського, чоловічий ансамбль “Стожари” та аматорський колектив “Мрія”, дуети Даші Гольонко та Устини Гольонко, Саші Осадчої та Тані Павлюк. А вели дійство Тетяна Папенко і Ольга Дзененко.

Подяки та запашні короваї від голови села отримали спонсори свята: СВК «Агрофірма «Перемога», Компанія «Успіх», ТОВ «Вікторія Агро», ПП Ткаченко Ольга Володимирівна, ПП Тесленко Світлана Миколаївна, фермер Бездітний Петро Васильович, ПП Босенко Володимир Григорович, ПП Ткач Роман Петрович, спілка рибалок «Спінінг» та житель села Рибак Віктор Павлович за допомогу у реконструкції пам’ятника.

Лунали слова вдячності й на адресу районної організації Аграрної партії України, адже саме завдяки їй діти безкоштовно стрибали на батуті та ласували солодкою ватою і попкорном, а учасники “Мрії” отримали нові ошатні сценічні костюми.

Окрім концерту, гості та жителі села могли переглянути виставку, яку підготували учні та вчителі школи. Подивитись на кінне шоу з двократним чемпіоном України по кінному спорту Костянтином Кучмієм та безкоштовно покатати верхи дітей. За доброю традицією, жителів села та гостей пригощали стравами української кухні, проводився розіграш лотереї. Закінчилось святкування дискотекою.

Джерело: Вісник Кагарличчини — Головна