Жителі Погребів узяли храм села під свій контроль, однак поліція звільнила й опломбувала приміщення. ФОТО

image
10 Серпня 2019, 21:24
Поділитися:

Представники релігійної громади Православної церкви України в Погребах сьогодні рано зранку зламали замок на головному вході до єдиного в селі храму – Успіння Пресвятої Богородиці – та зайшли всередину, про що розповіли свідки подій. Після цього члени громади провели інвентаризацію церковного майна. З приїздом поліції усіх присутніх попросили на вихід, а двері опломбували. Правоохоронці взяли храм під охорону, в понеділок очікують на рішення суду – чи візьмуть будівлю під арешт.

Із власних джерел «Трибуні Броварів» стало відомо, що сьогодні новостворена релігійна громада Православної церкви України планує взяти під свій контроль храм у Погребах. Уже о 7:55 ранку ми побачили відкриті двері до будівлі, де саме лагодили чи замінювали замок.

Тим часом надворі отець Олександр, настоятель православної громади ПЦУ, провадив Службу Божу.

А всередині працювали, як вони самі назвалися, члени ревізійної комісії – із числа місцевих прихожан Православної церкви України. Активісти перераховували церковне майно, фотографували його, записували дані в акт, на інвентарі проставляли маркером відповідні номери.

Зі слів присутніх і духовенства, такий опис майна, ймовірно, є першим за всю історію храму. І підстави для хвилювань виявились не даремними. Зробивши перевірку, учасники комісії повідомили про зникнення усіх, крім одної, старовинних ікон, а також давніх вишитих рушників.

Місце на стіні, де, схоже, раніше висіла ікона

Слід зазначити, що прихильників московського патріархату зранку не було, коло храму лише чатували декілька охоронців фірми «Стелс-3», яку найняли в російській церкві. Згодом на місце подій приїхала броварська поліція. Люди спочатку закрились від них на території храму, але згодом пропустили правоохоронців усередину.

Полісмени, поспілкувавшись із отцем Олександром, членами ревізійної комісії, відібрали в присутніх пояснення.

Доки решта парафіян із панотцем молилися, до храму приїхало ще більше поліції. З’явилась тут і слідчо-оперативна група

Правоохоронці почали опитувати присутніх

За присутності поліції комісія не припиняла опис майна

Згодом поліція попросила всіх покинути приміщення для проведення слідчо-оперативних заходів. Тим часом, у перервах між службами, отець Олександр доводив правоохоронцям, що громада має всі права на храм. Свої слова він підтверджував документами, які офіційно передав полісменам.

Поки правоохоронці працювали всередині, ззовні зростала напруга. Деякі прихожани української церкви звинувачували поліцію у роботі на Москву, Володимира Зеленського і назвали ці події «нашим Майданом», закликаючи знову зайти до храму. Парафіяни навіть пішли були на штурм, але зупинилися перед поліцією. Голова релігійної громади, настоятель храму та деякі інші присутні стримували жителів села.

Насамкінець поліція залишила храм, взявши з ручки і дверей центрального входу відбитки. Двері опломбували. Уже після цього декілька жителів зазначили, що правоохоронці не вимкнули всередині світло.

Як розповів «Трибуні Броварів» керівник броварської поліції Олег Янчинський, який був присутній на місці подій, за фактом проникнення у приміщення буде відкрите кримінальне провадження, а в понеділок – суд. Феміда має визначити, чи брати храм під арешт. Принаймні до того часу вони охоронятимуть будівлю.

Тим часом голова релігійної громади та настоятель храму продовжували переконувати громадян не йти проти поліції та мати терпіння – мовляв, правда на боці жителів села. Отець Олександр закликав виставити чергування коло будівлі щонайраніше до 19:00, коли має відбутися вечірня служба.

Після нетривалих суперечок із двома прихильниками московського патріархату, які все ж з’явилися на місці подій, та декількома охоронцями «Стелс-3» більшість прихожан таки розійшлися.

Як повідомляють місцеві жителі села, вечірня служба відбулась без інцидентів. Поліція продовжує охороняти храм. Станом на 21:00 ситуація спокійна.

Нагадаємо, жителі села заявили про наміри вийти з-під московського патріархату і увійти до Православної церкви України ще в січні цього року. Однак, представники російського православ’я продовжили служити в храмі. Напруга зростала і після майже відкритого протистояння в березні, поліція опломбувала будівлю та закрила територію для всіх.

Згодом новостворена місцева релігійна громада взяла під свій контроль територію храму і вигнала приватну охоронну фірму «Стелс-3», яку пов’язують зі служителями російської церкви. Серед прихильників московського патріархату, які з’являлися на місце подій, впізнали учасників мобільної групи МП. Частина прихожан російської церкви зізнавалася, що не є жителями Погребів.

Фото – Дмитро Карпій

Джерело: Трибуна Бровари