Наковці виготовили горілку «АТОМІК» з чорнобильської води

image
8 Серпня 2019, 12:11
Поділитися:

Науковці створили Чорнобильську крафтову горілку «АТОМІК». Про це повідомляє прес-служба Державного агентства України з управління зоною відчуження.

Команді науковців з Великої Британії та України вдалося виготовити експериментальний радіоактивно безпечний алкоголь з Чорнобильської води та пшениці з використанням традиційної методики «homemade».

Для виготовлення першої партії «АТОМІК» використовувалась вода з Чорнобильських свердловин. Дистильований алкоголь розводили з мінеральною водою із глибокого водоносного шару в місті Чорнобиль, який має схожий хімічний склад з ґрунтовими водами регіону Шампань у Франції. У воді не було виявлено радіоактивного забруднення.

– В чергове британські вчені вразили світ унікальним досягненням і довели, що «неможливе стає можливим». На цей раз у тісній співпраці з українськими науковцями вони продемонстрували, що у чорнобильській зоні можна створити чистий радіаційно безпечний продукт із традиційним смаком. Отже, чорнобильська горілка – це більше не один із міфів, а реальність, – розповідає голова Державного агентства України з управління зоною відчуження Віталій Петрук.

Професор Джим Сміт з Університету Портсмута описує «ATOMIК» як, можливо, найважливішу пляшку алкоголю у світі. У планах дослідників – налагодити виробництво крафтової горілки із зерна, вирощеного у зоні відселення, і повертати 75% прибутку громаді постраждалих від аварії на ЧАЕС регіонів.

Дослідники підкреслюють, що сьогодні багато відселених територій вже можна використовувати для безпечного вирощування сільськогосподарських культур, якщо робити це під радіоекологічним контролем.

– Я би назвав це високоякісним самогоном, адже «АТОМІК» має не типовий для високоочищеної горілки смак, а також аромат зерна від наших оригінальних українських методів дистиляції. Мені це подобається, – каже перший заступник Голови ДАЗВ Олег Насвіт.

Зараз вже створюється соціальне підприємство «Чорнобильська алкогольна компанія», яка в майбутньому вироблятиме та продаватиме високоякісну крафтову горілку «АТОМІК». Для старту виробництва потрібно вирішити ряд юридичних питань, після чого науковці сподіваються розпочати невелике виробництво горілки.

«Вечірній Київ» завжди поруч – в Telegram і Facebook!

Джерело: Вечірній Київ