Загроза: вода за графіком через зростання ціни електроенергії у кілька разів

image
7 Серпня 2019, 20:25
Поділитися:

Із 20 серпня цілодобову подачу води водоканали України можуть припинити, перейшовши в режим економії.

Про це йшлося на прес-конференції асоціації підприємств водопровідно-каналізаційного господарства «Укрводоканалекологія», куди входять всі водоканали України — (майже 2 тис.); також був присутній президент асоціації «Теплокомуненерго», яка об’єднує всі тепломережі країни.

Наголошувалося, що в першу чергу обмеження можуть торкнутися великих міст країни обласного значення, які не розраховуються за електроенергію вчасно.

Ольга Бабій, віце-президент асоціації «Укрводоканалекологія», пояснює можливість переходу до водопостачання за графіком нестачею коштів у підприємств на оплату високої вартості електроенергії.

Відомо, що у липні 2019 року, в зв’язку з початком дії ринку електроенергії, вартість її для комунальних споживачів зросла у кілька разів, а тариф на воду переглянутий не був.

Варіантів виходу із ситуації два — або підняти на 20% тарифи на водопостачання, водовідведення, тепло і зробити це за рахунок коригування в тарифах вартості електроенергії, газу та заробітних плат, або надавати водоканалам і теплокомуненерго електроенергію за ціною 1,68 грн.

У загрозливу ситуацію має втрутитися держава, наголошували учасники прес-конференції.

«Якщо ситуація законодавчо не врегулюється до 20 серпня, ми матимемо відключення від електропостачання водоканалів», — підкреслила віце-президент «Укрводоканалекологія».

Довідково. 1 липня в Україні запрацював новий ринок електроенергії. Відповідний Закон Про ринок електроенергії був прийнятий у квітні 2017 року. Закон передбачає запровадження конкурентних відносин на енергоринку, і можливість для кінцевого споживача в майбутньому обирати постачальника електроенергії. Закон відповідає вимогам Третього енергетичного пакета (пакет законів щодо внутрішнього ринку газу та електроенергії в ЄС) і прийнятий відповідно до Плану заходів з реалізації першого етапу впровадження енергетичної стратегії України до 2035 року.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама