Капремонт «Світлотехніка» та стадіону в парку «Перемога», благоустрій дворів – пріоритетні об’єкти у фінансуванні: підсумки комунальної комісії

image
7 Серпня 2019, 20:00
Поділитися:

Під час засідання комісії з питань комунальної власності, ЖКГ та благоустрою 7 серпня депутати розглянули рекордне 21 питання. Зокрема, визначились із пріоритетами фінансування об’єктів. Так, найпершими місто профінансує капремонт спорткомплексу «Світлотехнік» та стадіону в парку «Перемога», а також благоустрій дворів. А от озеленення Броварів, диспетчеризацію ліфтів, розробку схеми організації дорожнього руху, реконструкцію Алеї кохання, будівництво притулку для тварин поки що відклали.

Першим блоком депутати розглянули питання щодо поводження із об’єктами комунальної власності міста. Нагадаємо, відповідно до рішення Броварської міськради, ще 2016 року комунальні багатоповерхові будинки списані з балансів комунальних ЖЕКів. А відповідно до рішення БМР від 30.05.2019р., КП «ЖЕК-1,2,3,4,5» призначені балансоутримувачами всіх неприватизованих квартир та приміщень. На найближчу сесію виноситься проект рішення, який уточнює перелік неприватизованих квартир та будинків на балансі цих комунальних підприємств. А також вносяться зміни у міську програму оформлення права власності: на усі неприватизовані квартири та приміщення, у тому числі підвальні, за рахунок міського бюджету оформлюватиметься право власності за територіальною громадою.

Депутати надали дозвіл на передачу комунального майна від управлінь до комунальних підприємств. Зокрема, УБЖКГІТ передало КП «Бровари-Благоустрій» 90 ліхтарних вазонів (спеціальна конструкція, яка кріпиться на стовпи для вирощування квітів), один майданчик для вигулу тварин «Щаслива лапа» по вул. Я. Мудрого та вуличні лавки у кількості 85 шт., які вже встановлені у дворах будинків, в яких проведений благоустрій цього року. А також дитячий майданчик по вул. О. Оникієнка, 8.  Автомобіль DAEWOO LANOS із запчастинами до нього  передано від ліквідованого відділу капітального будівництва в КП «Броваритепловодоенергія». Також від ліквідованого ВКБ до УБЖКГІТ  передано перелік об’єктів та майна, всього 193 найменування, серед якого не лише меблі та техніка відділу, але й недобудовані об’єкти, проекти, нерухомість. За коментарем начальника управління комунальної власності, частину цього майна найближчим  часом спишуть, а з повним переліком майна можна ознайомитися ТУТ.

90 конструкцій для квітів на стовпах перейдуть у підпорядкування КП «Бровари-Благоустрій»

Лавки в дворах, де завершено благоустрій, також передадуть  КП «Бровари-Благоустрій»

Окремим рішенням управління освіти та науки передає на баланс закладам освіти, які перейшли на автономію, різне майно, яким вони де-факто користуються: від комп’ютерів та меблів до самих будівель навчальних закладів та земельних ділянок, на яких вони розташовані. ЗОШ № 1, 3, 9 і 10 передаються комп’ютери і техніка, а ДНЗ «Казка», «Калинка», «Золотий ключик», «Золота рибка», «Перлинка», «Джерельце», «Лісова казка» – повний перелік майна, яким користуються ці ДНЗ.

Бурхливі дискусії викликало, здавалось би, невинне питання: прийняття на баланс безхазяйного пробивного колодязя по вул. Воїнів-Афганців, 12. Не секрет, що такі колодязі користуються попитом у мешканців міста, хоча якість води в них спірна. Але у даному випадку нюанс полягав у тому, що в 15 метрах біля цього  безхазяйного колодязя вже є відремонтований та працюючий колодязь. Депутати міркували: чи варто витрачати бюджетні кошти, яких обмаль, на ще один колодязь? Врешті-решт дійшли висновку, що нагальної необхідності немає, позаяк кожний пригадав гострі потреби свого округу.

Жваві дискусії викликало питання списання майна КП «Бровари-Благоустрій», КП «ЖЕК-4» та закладів освіти. КП «ЖЕК-4» списував 14 контейнерів для відходів, більшість із яких пошкоджені від часу експлуатації, але є й такі, що згоріли від вандалізму. Найбільше питань було до 23 пунктів списання обладнання та інструментів КП «Бровари-Благоустрій», позаяк у таблиці стояла дата введення в експлуатацію 2013-2014 рр. Депутати зауважили, що така техніка повинна мати набагато більший термін експлуатації, аніж 5 років. Під час дискусії з’ясувалося, що дати вводу в експлуатацію відображені некоректно. Насправді техніка має більш «поважний вік» експлуатації. Управління освіти списувало павільйони в Центрі патріотичного виховання 1960 року будівництва, НВК – три комплекти огорожі, які зроблені з тонкої неякісної проволоки та прийшли в непридатність.

Депутати надали згоду на безоплатне прийняття в комунальну власність громади майна комунального підприємства КОР «Готово»: мова йде про обладнання нового центру видачі паспортів по бульв. Незалежності, 2. Повний перелік обладнання можна подивитися ТУТ.

Також депутати схвалили зміни до статутного фонду КП «Броваритепловодоенергія» у розмірі 8 882,9 тис.грн. Традиційно статутний фонд цього комунального підприємства збільшується за рахунок прийняття на баланс інженерних мереж від забудовників та інших балансоутримувчів, а також поповнення статутного капіталу «живими коштами» з бюджету міста. Із значних поповнень цього разу була передача новозбудованої напірної каналізації  та водопроводу по вул. О. Оникієнка на загальну суму 3 212,1 тис.грн та передача зовнішніх водопровідних мереж по вул. В. Симоненка на суму 4 669,1 тис.грн  від ТОВ «Альянс Новобуд» (передача цих мереж тривала 2 роки через технічні складності).

Після цього депутати перейшли до розгляду проектів рішень, поданих УБЖКГІТ.

З програми капітального ремонту, модернізації та утримання ліфтів зняли 1 260,0 тис.грн саме за рахунок того, що в цьому році не можливо буде розпочати диспетчеризацію ліфтів. Як пояснила начальниця УБЖКГІТ Світлана Решетова, це питання складне технічно, і за задумом диспетчеризацію ліфтів мають вивести на місцевий «Кол-центр». При цьому чиновниця запевнила, що в наступному році  приступлять до цієї масштабної задачі.

У програму розвитку та збереження зелених зон м. Бровари внесені такі зміни. По-перше, 150,0 тис.грн знято з озеленення вул. Київської (за рахунок економії на покосах через засушливу погоду). По-друге, частина коштів із облаштування алеї в парку «Перемога» у сумі 85,0 тис.грн буде направлена на залучення підрядної організації із зрізання дуже високих, аварійних дерев. «Позаяк такої техніки немає у нашому КП «Бровари-Благоустрій», а заявок на зрізання дуже складних високих дерев накопичилось багато, будемо залучати підрядну організацію», – роз’яснила Світлана Решетова.

Депутати також підтримали зняття 1 200,0 тис.грн із будівництва притулку для тварин (але 300,0 тис.грн залишили на етап проектування). «Наразі йде проектування, але станом на сьогодні проектанти не надали навіть передпроектних пропозицій, тому вже зрозуміло, що в цьому році притулок не збудуємо, тож немає сенсу тримати ці кошти в резерві», –  уточнила ситуацію начальниця УБЖКГІТ.

За програмою фінансової підтримки комунальних підприємств міста, КП «ЖЕК-5» виділено 300,0 тис.грн. Саме на території цього ЖЕКу дуже багато старих п’ятиповерхівок, у яких внутрішньоквартальні проїзди в нормальному стані, але входи в самі під’їзди – жахливі. Тому сам ЖЕК вирішив трохи полагодити входи в під’їзди шляхом укладання тротуарної плитки.

І самим об’ємним  питанням щодо УБЖКГІТ, було внесення змін в їх Програму будівництва, капітального ремонту утримання об’єктів житлового фонду, благоустрою, соціальної сфери. Додаткових коштів на цій сесії управлінню не виділили, тому «перекидання» коштів здійснювалася в межах кошторису програми і в основному за рахунок економії по об’єктах, капремонт яких уже закінчено. Оскільки коштів обмаль, довелося чітко визначатися з пріоритетами. Такими пріоритетними напрямками стали капремонт спорткомплексу «Світлотехнік», на який  додали 2000,0 тис.грн. На стадіон у парку «Перемога» –  3 620,0 тис.грн, на завершення благоустрою у дворах будинків по бульв. Незалежності, 6, 6-А, 6-Б, 6-В додали 2 200,0 тис.грн (там додався обсяг робіт), на тротуар по вул. С. Бандери до вул. Металургів – 500,0 тис.грн,  на утеплення торців будинку по бульв. Незалежності, 2-А – 700,0 тис.грн. Окремим пунктом було виділення 150,0 тис.грн на дезінфекцію (боротьбу з комахами) в житлових будинках, позаяк на цю тему дуже багато як заявок, так і скарг.  Ще 11 200,0 тис.грн додали на поточні роботи із благоустрою КП «Бровари-Благоустрій».

Благоустрій дворів по бульв. Незалежності, 6, 6-А, 6-Б, 6-В

У будинку по бульв. Незалежності, 2-А утеплять торці

Хоча кворум на комісії вдалося зібрати з великими потугами, сама комісія пройшла досить динамічно та плідно.

Ангеліна Козлова

Фото – авторки

Джерело: Трибуна Бровари