Вимога: без вакцинації дітей до шкіл та садочків не допускатимуть

image
6 Серпня 2019, 17:08
Поділитися:

Згідно із законом, відвідувати державні заклади освіти можуть лише ті діти, які отримали щеплення за відповідним календарем, або у дитини є медичні протипоказання до вакцинації (ст. 15 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб»).

Про ситуацію із щепленнями, зокрема проти кору, в Борисполі та районі «Вістям» розповіла Анна Юрчак, заступник директора з охорони дитинства та материнства КНП Бориспільської районної ради «Бориспільський районний центр первинної медико-санітарної допомоги».

Вакцини є

Анна Володимирівна говорить, що лікарі повідомили батьків і адміністрації шкіл, щоб оформляли довідки та вакцинувалися перед школою, тому бажаючих багато. Перед кабінетом — багатолюдно, бажаючі не поміщаються на лавочках перед кабінетом.

«І в районних, і в міських кабінетах щеплень є в наявності всі вакцини в достатній кількості, крім однієї — для ревакцинації від дифтерії та правцю 6-річок. Для щеплення від кору кабінети мають вакцину Пріорікс: вона безпечна і добре переноситься.

На запитання про кількість дітей без щеплень, Юрчак відповідає — таких багато. «Це ті діти, на щеплення яких не дали згоди їхні батьки. Ми розповідаємо батькам про вакцину, про процес щеплення. До мене часто направляють батьків, що бояться вакцинувати дітей, для бесід, і після роз’яснювальної роботи майже половина з них дає згоду на щеплення, — розповідає вона, — і після першої вакцинації вони, як правило, дають згоду і на другу, і на третю».

Що робити тим, хто не має щеплень?

«Є домовленість МОЗ та МОН, а на рівні області — спільний наказ Департаменту охорони здоров’я та Департаменту освіти і науки Київської ОДА, в якому говориться, що в школу дитину будуть приймати лише за наявності всіх форм, в т.ч. Форми 063, заповненої згідно із календарем щеплень. У школі це має контролювати медсестра, а якщо її немає, обов’язки покладено на директора школи. Усім директорам шкіл надіслана інформація та матеріали, накази, якими вони мають керуватися.

Якщо дитина не має щеплень, а батьки готові дати згоду на щеплення, деякі вакцини можна вводити одночасно, в один день. Таким школярам може видаватися довідка лікарської комісії про те, що дитина почала вакцинуватися за індивідувальним графіком, тож вона може відвідувати школу за умови, якщо продовжить щепитися », — говорить Анна Юрчак.

Бориспільський район серед лідерів на Київщині із захворюваності на кір. Епідеміологічна ситуація в Україні щодо кору критична.

18 липня відбулося засідання на рівні МОЗ, де оголосили про правила відвідування освітніх закладів у рамках нових вимог до щеплень.

Так, медустанови мають надавати інформацію про щеплення, а школи — визначитися, як забезпечувати право дитини на освіту. Озвучена вимога: діти без щеплень не можуть перебувати в одному класі зі щепленими однолітками та наражати їх на небезпеку, згідно із Законом Про захист населення від інфекційних хвороб. Тому відділи освіти, зокрема Київщини, мають вирішити, як бути з невакцинованими без медичних показань дітьми – перевести їх на індивідувальне чи дистанційне навчання. Така ж вимога для ДНЗ.

Ситуація загрозлива

За підсумками Центру громадського здоров’я МОЗ України, що моніторить ситуацію із захворюваністю на кір, кількість випадків інфікування знизилася протягом літніх місяців. Із початком навчального року очікуються чергові спалахи кору.

У Київській області сім районів із найбільшим рівнем захворюваності на кір, в тому числі Бориспільський – четвертий за лідерством; попереду Броварський, Києво-Святошинський та Біло-Церківський райони.
За шість місяців 2019-го у Київській області на кір захворіло 4000 дітей, більшість — шкільного віку.
Висока захворюваність дітей до 1 року. Тому зараз діє новий календар профілактичних щеплень: якщо раніше перше щеплення проти кору робилося із 1 року, а друге в 6, то зараз дозволяється робити перше немовлятам із 6 місяців. 
Дані МОЗ щодо випадків захворювання на кір в Україні:
у 2017 році — близько 4,5 тис. осіб;
у 2018 — понад 55 тис. осіб;
за 6 місяців 2019 року захворіло понад 50 тис. осіб.
Дорослим, яким робили щеплення проти кору в 80-ті і раніше, варто перевірити медкарту

Кором хворіють також дорослі, які мали бути щеплені. Анна Юрчак роз’яснює цю ситуацію:

— Зараз проти КПК (кір, паротит, краснуха) щеплять трьохкомпонентною вакциною, яка з’явилась в 90-ті роки. Раніше дітей щепили моновакциною, тобто кожен компонент вводився окремо. Хлопчиків вакцинували від паротиту, а дівчаток від краснухи — двічі від цих захворювань, тоді як від кору могла бути введена тільки одна доза. Тож багато дорослих зараз можуть бути не ревакциновані. Одна доза щеплення проти кору є у всіх нині дорослих, а з приводу другої — слід дивитися індивідуально, перевіривши свою карту щеплень та серію введеної колись вакцини.

«Невакциновані навчатимуться вдома»

Наталія Стрільник, головний спеціаліст управління освіти і науки Бориспільської міської ради:

— Із вересня планується запровадження сімейної освіти, така можливість прописана в Законі про освіту. Наразі розробляється проект Положення про сімейну освіту, але він ще не затверджений профільним міністерством. Але невдовзі Положення приймуть і освітні заклади вже зорієнтовані на те, що така форма здобуття освіти може бути запропонована дітям тих батьків, які написали відмову від щеплень. Тож передбачається, що діти будуть забезпечені освітою вдома: за освітні послуги відповідатимуть батьки, а освітяни візьмуть на себе контрольні функції, екзаменацію тощо.

Щодо ДНЗ, в Законі про освіту прописано, що дошкільну освіту діти мають право здобувати не лише у комунальних закладах, але й у сім’ї або підприємствах всіх форм власності чи підприємців. У ДНЗ комунальної форми власності існує заборона на відвідування невакцинованих дітей.

Важливо! Кожен школяр має надати в освітній заклад довідку Форми 063, в якій зазначені усі щеплення — це обов’язковий документ, що дає право на відвідування освітнього закладу. Якщо є медичні протипоказання щодо щеплень, висновок про це надає ЛКК (лікарська консультативна комісія).

Світлана Грона, лікар ЗПСМ, відповідальна по дитинству та материнству ТОВ «Аптека 194»:

— Пацієнти, що мешкають у районі, щепляться у кабінетах щеплень сільських амбулаторій. Із приводу відмов поки немає загальної картини. Ті, хто мав протипоказання, проходить обстеження. Ті, хто мав відмови з інших причин, поки в роздумах. Є і переконані противники вакцинації, але у нас немає важелів, щоб змусити їх змінити думку.

Судовий прецедент щодо правильності недопущення невакцинованих дітей до навчальних закладів уже є. Постанова Верховного суду України щодо права не допускати в освітні заклади дітей без щеплень розміщена на сайті Міністерства охорони здоров’я і відкрита для ознайомлення.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама