Нещеплені діти будуть вчитися дома

image
6 Серпня 2019, 13:47
Поділитися:

Наталія Стрільник, спеціаліст Управління освіти і науки Бориспільської міської ради:

— Із вересня планується запровадження сімейної освіти, така можливість прописана в Законі про освіту. Наразі розробляється проект Положення про сімейну освіту, але він ще не затверджений профільним міністерством. Але невдовзі Положення приймуть і освітні заклади вже зорієнтовані на те, що така форма здобуття освіти може бути запропонована дітям тих батьків, які написали відмову від щеплень. Тож передбачається, що діти будуть забезпечені освітою вдома: за освітні послуги відповідатимуть батьки, а освітяни візьмуть на себе контрольні функції, екзаменацію тощо.

Щодо ДНЗ, в Законі про освіту прописано, що дошкільну освіту діти мають право здобувати не лише у комунальних закладах, але й у сім’ї або підприємствах всіх форм власності чи підприємців. У ДНЗ комунальної форми власності існує заборона на відвідування не вакцинованих дітей.

Батьки повинні усвідомити, що відповідальність за виховання, здоров’я та життя дитини лежить не на державі, а на них самих.

Важливо! Кожен школяр має надати довідку Форми 063, в якій зазначені усі щеплення — це обов’язковий документ, що дає право на відвідування освітнього закладу. Якщо є медичні протипоказання щодо щеплень, висновок про це надає ЛКК (лікарська консультативна комісія).

 

Судовий прецедент щодо правильності недопущення невакцинованих дітей до навчальних закладів уже є. Постанова Верховного суду України щодо права не допускати в освітні заклади дітей без щеплень розміщена на сайті Міністерства охорони здоров’я і відкрита для ознайомлення.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама