Ситуація з кором загрозлива. Дорослі теж мають перевірити свою карту щеплень

image
6 Серпня 2019, 12:35
Поділитися:

Анна Юрчак, заступник директора з охорони дитинства та материнства КНП Бориспільської районної ради «Бориспільський районний центр первинної медико-санітарної допомоги», розповідає, що за підсумками Центру громадського здоров’я МОЗ України, що моніторить ситуацію із захворюваністю на кір, кількість випадків інфікування знизилася протягом літніх місяців. Із початком навчального року очікуються чергові спалахи кору.

Статистика
Дані МОЗ щодо випадків захворювання на кір в Україні:
Висока захворюваність дітей до 1 року. Тому зараз діє новий календар профілактичних щеплень: якщо раніше перше щеплення проти кору робилося із 1 року, а друга в 6, то зараз дозволяється робити першу немовлятам із 6 місяців.  
За шість місяців 2019-го у Київській області на кір захворіло 4000 дітей, більшість — шкільного віку.
У Київській області сім районів із найбільшим рівнем захворюваності на кір, в тому числі Бориспільський – четвертий за лідерством; попереду Броварський, Києво-Святошинський та Біло-Церківський райони.
у 2017 році — близько 4,5 тис. осіб;
у 2018 — понад 55 тис. осіб;
за 6 місяців 2019 року захворіло понад 55 тис. осіб.

«Зараз в Україні немає колективного імунітету проти кору. Відсоток щеплених і не щеплених становить менше 40 %, а має бути вакцинованих 96 %. 4 % відводиться на дітей, яким протипоказані щеплення за медпоказниками», — констатує Анна Юрчак.

Дорослим, яким робили щеплення на кір в 80-ті і раніше, варто перевірити медкарту

Кором хворіють також дорослі, які мали бути щеплені. Анна Юрчак роз’яснює цю ситуацію:

Зараз проти КПК (кір, паротит, краснуха) щеплять трьохкомпонентною вакциною, яка з’явилась в 90-ті роки. Раніше дітей щепили моновакциною, тобто кожен компонент вводився окремо. Хлопчиків вакцинували від паротиту, а дівчаток від краснухи — двічі від цих захворювань, тоді як від кору могла бути введена тільки одна доза. Тож багато дорослих зараз можуть бути не ревакциновані. Одна доза щеплення проти кору є у всіх нині дорослих, а з приводу другої — слід дивитися індивідуально, перевіривши свою карту щеплень та серію введеної колись вакцини.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама