Парковки на дахах зменшать нестачу паркомісць у Києві

image
21 Лютого 2019, 12:40
Поділитися:

В Україні можуть дозволити розміщення парковок на дахах громадських будівель та споруд. Йдеться про дахи, які вже пристосовані для господарського використання, окрім будівель соціальних установ, таких як дитячі садки, школи та лікарні-стаціонари. Відповідні зміни передбачені у проекті Державних будівельних норм (ДБН) щодо автостоянок.

Про це повідомляє офіційний портал Кабінету Міністрів.

– Нестача паркомісць, особливо, у великих містах, – це одвічна проблема… Виходом із цієї ситуації можуть стати паркінги на експлуатованих дахах громадських будинків. Тобто на тих покрівлях, які пристосовані для різного господарчого використання. Ми проаналізували існуючий закордонний досвід та з’ясували, що ця альтернатива також можлива, наприклад, при проектуванні сучасних ТРЦ чи інших громадських закладів. Тому внесли відповідну зміну до ДБН, прописавши обов’язкові технічні вимоги та навантаження, – повідомив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

Він підкреслив, що мова йде саме про експлуатовані покрівлі громадських будівель, які дозволяють використовувати свою поверхню в різних цілях. Адже нині у світі набувають поширення проекти, коли на покрівлях будівель розміщують великі паркінги, спортивні майданчики, парки чи навіть окремі містечка посеред мегаполісу. Тож Україна має йти в ногу з часом.

– Проектами ТРЦ чи інших громадських закладів обов’язково повинно передбачатися виконання всіх необхідних вимог і урахування додаткових навантажень від авто, щоб це було безпечно. У таких випадках це може бути, проте ніяк не означає, що відповідні парковки будуть проектуватися на кожній громадській будівлі, – відзначив Лев Парцхаладзе.

Зміни до ДБН (зміна №2 до ДБН В.2.3-15-2007 “Автостоянки і гаражі для легкових автомобілів”) були розроблені фахівцями ПАТ “КиївЗНДІЕП”, вже затверджені та мають вступити в дію орієнтовно через 3 місяці після офіційного опублікування. 

Нагадаємо, всі парковки в Україні обов’язково обладнають електрозарядками.

Новини Києва – оперативно і лаконічно в Telegram!

Джерело: Вечірній Київ