Зі «старим» меню, але без шкільної форми та оцінювання: що очікує на броварських учнів із 1 вересня

image
1 Серпня 2019, 20:36
Поділитися:

Із 1 вересня 2019 р. українську школу очікує чимало нововведень, таких як скасування шкільної форми, електронні учнівські квитки, конфіденційність у системі оцінювання, жовті жилети, нове меню та інше, повідомляє 2016.rik.com.ua. Та не всі нововведення з початку нового навчального року почнуть діяти в броварських школах.  

Скасування співбесіди при вступі до 1 класу

Згідно проекту закону «Про повну середню освіту», кожна дитина має право на рівний доступ до освіти. У зв’язку з цим конкурсний набір дітей у 1 клас скасовується. Як повідомила журналістам  «Трибуни» заступниця начальниці управління освіти Тамара Стельмах, уже у 2018-2019 навчальному році броварських першокласників зараховували до шкіл не за результатами співбесіди, а за їхнім місцем реєстрації, незалежно від того, спеціалізована ця школа або загальноосвітня. При цьому вибрати іншу школу можна, але тільки якщо в ній залишаться вільні місця після прийому «своїх» учнів. У такому випадку можливий конкурс.

Скасування обов’язкової шкільної форми

Президент України Володимир Зеленський у червні скасував указ про обов’язкову шкільну форму. Тобто, адміністрація школи більше не зможе примушувати учнів відвідувати уроки виключно у формі. Що одягати в школу в новому навчальному році, може вирішувати тільки дитина та її батьки. За словами Тамари Стельмах, у броварських школах навчальна форма не була обов’язковою.

Нове меню для шкільних їдалень

Уже до кінця 2019-2020 навчального року КМДА планує перевести всі столичні школи на мультипрофільне меню. Ціна за обід не зміниться, продукти залишаться тими ж, але тепер обід в їдальні буде нагадувати шведський стіл, де учні зможуть самі вибирати, що з’їсти сьогодні. Із 1991 року книга рецептів не змінювалася, а все нові пропозиції відсікалися фразою: «що ви хочете за 15 грн». Відомий майстер-шеф Євген Клопотенко розробив нові рецепти для шкільних їдалень і довів, що за ті ж 15 гривень дітей можна нагодувати корисною і смачною їжею.

У броварських школах змін у харчуванні не передбачається, повідомила Тамара Стельмах, позаяк воно організовано на належному рівні. За словами чиновниці, з березня поточного року всі школи міста та 7 дитсадків самостійно закуповують продукти та самостійно готують для дітей їжу (окрім гімназії С. Олійника).

Після скандалу з харчуванням у дитячому садочку «Казка», у грудні минулого року міська влада вирішила змінити систему харчування в шкільних закладах шляхом закупівлі цієї послуги у сторонніх організацій. Для цього планували провести міжнародний конкурс. Одним із можливих переможців могла стати литовська фірма «Понтем», що надає свої послуги у багатьох київських школах. У такий спосіб у Броварах  хотіли не лише підвищити якість харчування, а й зекономити щорічно на зарплаті кухарів близько 3 млн грн. Однак, за словами Тамари Стельмах, після вивчення досвіду харчування від фірми «Понтем», Бровари відмовилися від ідеї змінювати налагоджену систему харчування.

Нагадаємо, у березні цього року фахівці броварської лабораторії виявили в 1-ій школі порушення правил миття посуду і недокладання цукру до кавового напою.

Світловідбивні жилети для учнів 1-4 класів

З 1 вересня 2019 року вступає в силу нове правило: учні 1-4 класів зобов’язані носити світловідбивні жилети в темний час доби дорогою в школу і додому. Завдяки цьому водії будуть краще бачити дітей на дорозі, що дозволить зменшити кількість ДТП за участі школярів. 

У Броварах носіння учнями світловідбиваючих жилетів не буде обов’язковим, позаяк коштів на це в управлінні не мають і збирати їх із батьків не планують, повідомила заступниця начальниці управління освіти. Нагадаємо, у квітні цього року на комунальній комісії представниця відділу сім’ї та молоді доповіла про вартість реалізації заходу міської Програми з розвитку велоінфраструктури. Мова йшла про світловідбивні елементи в якості частини одягу школярів із метою підвищення безпеки дорожнього руху.  Доповідачка повідомила, що вартість заходу складатиме орієнтовно 641,0 тис.грн, враховуючи кількість школярів 14266 учнів. У депутатів були численні зауваження та пропозиції, та позаяк це питання було в розділі «Різне»  – за нього не голосували.

Електронний учнівський квиток

Згідно з проектом закону, у новому 2019-2020 навчальному році всі школярі замість звичайних учнівських квитків мають отримати нові – електронні. Це дозволить батькам відстежувати переміщення дитини містом за допомогою спеціального додатку. У Броварах змінювати звичайні учнівські квитки на електронні не планують. Школярі продовжуватимуть їздити за паперовими квитками, які надають право на пільговий проїзд (2 грн) у громадському транспорті. 

Вільний вибір форми навчання
Це нововведення стосується дітей, які змушені пропускати уроки через часті хвороби або ж серйозні заняття спортом, музикою та іншим.

У таких випадках батьки мають право подати заяву в адміністрацію школи, щоб перевести дитину на індивідуальну форму навчання. Після чого вчителі складають для таких дітей спеціальний навчальний план. Оцінка рівня знань буде проходити два рази на рік у вигляді підсумкової контрольної роботи.

За словами Тамари Стельмах, наразі у Броварах близько 100 дітей перебувають на індивідульному навчанні. До того ж, повідомила чиновниця, учні, які займаються у музичних чи спортивних школах, матимуть право не відвідувати ці предмети у школі. Оцінювання відбуватиметься в кінці року з урахуванням оцінок із профільних шкіл.

Вести уроки в школі зможуть не тільки вчителі
Коли в школі, наприклад, немає профільного вчителя, то окремі уроки зможе проводити гурток або організація з хорошими фахівцями. Такий підхід називається мережевою формою навчання. Так можна вирішити проблему нестачі вчителів. Запропонувати свої послуги зможуть всі установи, які зацікавлені в такій співпраці.

Як повідомила заступниця начальниці управління освіти, у Броварах наразі немає потреби в залученні до проведення уроків інших фахівців.

Оголошення оцінок школярів
Відтепер оцінки учня – це його особиста інформація, яку вчитель не має права розголошувати, тобто оголошувати на весь клас. Безпосередньо на уроці вчитель може загальними фразами оцінити відповідь/роботу учня, але оцінку в балах  виставлятиме у щоденник на перерві або після уроків в індивідуальному порядку. Це стосується і батьківських зборів. У Міністерстві освіти вважають, що так можна вирішити проблему цькування серед школярів через оцінки.

У Броварах таку ініціативу впроваджуватимуть уже з 1 вересня.

Скасування дощок пошани для відмінників
Кожен учень індивідуальний у своїх успіхах. Хтось краще вчиться, а хтось краще грає у футбол, танцює або співає. Діти різні, і здібності у них теж різні, кожен талановитий по-своєму. Тож у броварських школах із 1 вересня дощок пошани більше не буде, повідомила Тамара Стельмах.

Зміни в програмі ЗНО 2020 з української літератури
У новому навчальному році змінилася програма ЗНО з української літератури, деякі твори прибрали, деякі – додали.

Так, випускникам 2019-2020 року пропонують не читати наступні твори, бо на ЗНО вони не виносяться:

«Маруся» Г. Квітка-Основ’яненка
«Гайдамаки» Т. Шевченка
«Гімн» І. Франка
«Земля» О. Кобилянська
«Молюсь і вірю» М. Рильський
«Київ-традиція» М. Зеров
«Дитинство» Ю. Яновський
«Україна в огні» О. Довженко
«Залізний острів» О. Гончар
«Як добре те, що смерті не боюсь я», «О земле втрачена, явився!… «В. Стус
«Українське альфреско» Л. Костенко.

Але натомість до програми включили твори:
«Захар Беркут» І. Франка
«Камінний хрест » В. Стефаник
«Valse mélancolique» О. Кобилянська
«У теплі дні збирання винограду» М. Рильський
«Майстер корабля» Ю. Яновський
«Лебеді материнства» В. Симоненко
«Наша мова» В. Голобородько
«Модрі Камінь» О. Гончар
«Господи, гніву пречистого»» В. Стус
«Два кольори» Д. Павличко

Також школярі можуть сфокусуватися тільки на 1 і 4 частини роману «Хіба ревуть воли» Панаса Мирного, інші частини виносити на тестування не будуть.

Джерело: Трибуна Бровари