Марина Хонда спростовує стереотипи про агломерацію і покладає надії на нових депутатів парламенту

image
1 Серпня 2019, 10:01
Поділитися:

Заступниця голови КМДА Марина Хонда спростувала найбільш стійкі стереотипи про агломерацію в ефірі Радіо Київ – 98 FM. Велике місто, тим більше столиця, може розвиватися лише тоді, коли воно співпрацює з прилеглими територіями.

-Нашу столицю  на шляху до створення агломерації стримує відсутність закону, який внормовує цю взаємодію. А економісти не втомлюються повторювати, що великі інвестиції приходять тоді, коли бачать перспективу, коли місто розвивається спільно із прилеглими територіями. Інакше не виходить. Цей шлях пройшли Париж, Лондон і Брюсель. Дещо інший шлях у Варшави. Там теж нема закону, а договірні відносини. Ми йдемо таким шляхом із кінця 2017 року – хочемо створити асоціацію. Я чула в одному з ефірів, що депутати, обрані до нового парламенту, готові працювати над законом про міські агломерації і виписати прийнятні для всіх правила , – зазначила Марина Хонда.

Водночас у прилеглих міст та сіл є свої побоювання, які можна підсумувати одним словом – поглинання.  Голови міських та селищних рад переживають, що якимось чином столиця обмежить місцеве самоврядування, але це не так. Зокрема, Марина Хонда виокремила три головні меседжі для районів.

  • Київ не збирається поглинати навколишні міста і села. Ми пропонуємо партнерську співпрацю;
  • Землю і паї ніхто не забиратиме;
  • З кожною громадою – окремі договірні умови (як у Варшаві).

Це зрозуміли 13 селищних рад, які готові співпрацювати в асоціації «Київська агломерація». Ще 26 думають, сумніваються і, як вважає заступниця голови КМДА, втрачають час і реальні можливості розвитку своїх територій.

Водночас саме близькість до столиці дає великий імпульс для розвитку будівельної галузі містечок. А от із медициною, освітою та транспортом – складно. А всі ці питання можна вирішити, і зробити значно комфортнішим життя людей.

Нагадаємо, Марина Хонда: Агломерація ніяк не вплине на право власності на землю.

Читай “Вечірку” в Telegram та Facebook

Джерело: Вечірній Київ