Сезон кавунів і динь стартував: лікарі закликають купувати лише в дозволених місцях

image
31 Липня 2019, 21:36
Поділитися:

На прилавках броварських магазинів і ринків уже можна побачити перші кавуни та дині. Баштанні культури продають і з інших точок реалізації – просто неба. Та чи всі з них мають дозволи на торгівлю? У Держпродспоживслужбі вказують на небезпеку отруєння нітратами від нелегалів і закликають купувати «бахчу» лише в дозволених місцях. Водночас запевняють, що цього року перевищень нітратів у баштанних не виявляли.

Як зазначив під час оперативної наради в понеділок керівник броварського відділу Держпродспоживлслужби Володимир Ситюк, у Броварах розпочався сезон торгівлі баштанними культурами. Головний лікар закликав жителів міста купувати кавуни та дині  лише в тих місцях, які офіційно відведені міською радою та на ринках, які працюють легально.

Згідно з відповіддю Броварської міської ради на запит нашого журналіста, суб’єктам підприємницької діяльності було надано право здійснювати реалізацію баштанних культур за адресами:

За обома адресами ми знайшли реалізаторів кавунів та динь. Згідно з рішеннями виконкому, торгівлю тут здійснює ФОП «Гулієва Алі Гочу Огли» з вартістю оплати оренди 3150 грн/місяць за точку.

Дині й кавуни  біля стадіону по вул. Гагаріна

Реалізація на  зуп.”Стоматологічна поліклініка” по бульв. Незалежності, 11

Іще одна точка по бульв. Незалежності, 11

Слід зазначити, що згідно зі згаданими вище та іншими рішеннями виконкому, загалом на реалізацію фруктів та овочів місцеве самоврядування надало врази більше дозволів.

Реалізація динь та кавунів також активно здійснюється у броварських супермаркетах і на ринках.

Найбільша у світі ягода в супермаркеті АТБ по вул. Ярослава Мудрого, 90

На ринку “Господар” по вул. Героїв Небесної Сотні, 4

Володимир Ситюк повідомив, що цього року фахівці Держпродспоживслужби не знайшли перевищень вмісту нітратів у баштанних культурах, які перевірили в місті.

Як зазначають у МОЗ, нітрати самі собою не шкідливі. Однак у випадку перевищення норми, накопичуються в організмі та перетворюються в шкідливі нітрини. На кількість нітратів у рослинах можуть впливати як добрива, так і хімічний склад ґрунту чи води для поливу, кількість світла, густота посівів та навіть частина доби, коли збирали урожай.

ВООЗ рекомендованою денною дозою нітратів вказує 3,7 мг/кг, тобто 222 мг для людини, масою 60 кг. Проте це обмеження на сьогодні вважається занадто застережливим, адже в здоровому раціоні показники будуть вищими. Для мінімізації шкоди від нітратів МОЗ радить вживати менше овочів і фруктів першого врожаю, не їсти найбільш нітратовмісних частин городини та готувати овочі.

Фото – Дмитро Карпій

Джерело: Трибуна Бровари