Інвестрада під грифом «секретно»: знижки для Граната та добудова кафе «Олівер Твіст»

image
31 Липня 2019, 20:06
Поділитися:

16 липня відбулось засідання інвестиційної ради міста. Сказати, було воно плановим чи позачерговим –  важко, адже відбувалось за відсутності представників засобів масової інформації. І, якщо раніше проведення засідань дорадчого органу включалось у  план роботи виконкому, то нині такий захід відсутній у календарному плані взагалі. Тобто, потрапити на засідання щастить лише «обраним».

Броварська міська рада має достатньо інформаційних ресурсів у інтернет просторі, але й там жодних анонсів майбутніх засідань ви не знайдете. Втім, як і протоколів засідань інвестиційної ради  їх можна отримати лише за інформаційними запитами. Сам же протокол  це малоінформативний документ, який відображає лише порядок денний засідання та результати голосування членів дорадчого органу.
Додаткові документи та обґрунтування тих чи інших дій (а це найцікавіше) озвучується заявниками безпосередньо під час засідання.

Чому ж останнім часом так утаємничується робота органу, який встановлює розміри пайової участі забудовників у розвитку інженерно-транспортної інфраструктури ? І що залишилось «за кадром» останнього засідання дорадчого органу?

Першим присутні слухали звернення ФОП «Кушпіль Л.М.»  про реконструкцію павільйону за адресою вул. Олімпійська, 6-А. Оскільки приміщення знаходиться у приватній власності, члени інвестиційної ради вирішили погодити реконструкцію в межах наявної земельної ділянки.
Аналогічним був висновок інвестиційної ради й за іншим зверненням, яке стосувалось переобладнання МАФу. ФОП  «Мироненко А.М.» звернулась щодо переобладнання кіоску «Книги» за адресою вул. Москаленка Сергія, 27. Переобладнання погодили за умови дотримання меж земельної ділянки.

Громадянин Романенко В.В. звернувся до інвестиційної ради щодо встановлення пріоритету на місця розміщення об’єкту зовнішньої реклами, а саме, розміщення електронного табло  по вул. Київська, 234. Оскільки рекламний об’єкт буде в темну пору доби відсвічувати червоним кольором, члени інвестради вирішили вважати можливим встановлення пріоритету за умови погодження з управлінням патрульної поліції у Київській області.
ТОВ «Фаєр-контроль»  також звернулось із питанням встановлення пріоритету на розміщення об’єктів реклами – трьох рекламних щитів по вул. Олега Оникієнка. Рішенням інвестиційної ради питання було знято з порядку денного до вивчення.

Громадянці Рябцовій А.Г. було відмовлено у розміщенні рекламних щитів на перетині вул. Гагаріна та Бандери (клумба, кільцевий рух) та кількох щитів на Київській за недоцільністю (охоронні зони інженерних мереж).
Далі члени ради розглядали звернення ФОП «Гулевець О.О.» щодо прибудови обідньої зали до кафе-перукарні по вул. Гагаріна, 20-Б.

Мова йде про прибудову бенкетної зали на місці літнього майданчика  кафе «Олівер Твіст», що знаходиться на вході у парк «Перемога» з боку вул. Гагаріна. За інформацією видання «Трибуна-Бровари», власник приміщення таке будівництво обґрунтував необхідністю покращення умов обслуговування клієнтів. Одностайним голосуванням  члени інвестиційної ради вирішили: «вважати  можливим здійснити прибудову обідньої зали до кафе-перукарні». Втім , поки що підприємець не отримав містобудівних умов на здійснення відповідної реконструкції.

Окремими питаннями розглянули члени інвестиційної ради два  звернення гр. Потапенко А.Г. щодо встановлення відсотку пайової участі  замовника об’єкта будівництва у створенні та розвитку інженерно-транспортної інфраструктури міста за адресами вул. Декабристів, 39 та 39-А. Питання будівництва індивідуальних житлових будинків за цією адресою для членів інвестиційної ради не нове. У жовтні 2018 року пан Потапенко вже звертався до ради. Тоді на засіданні було представлено проект, згідно якого на приватній земельній ділянці «для великої родини» планувалось будівництво трьох зблокованих будинків, висотність яких складе 3 поверхи + мансардний поверх. Площа земельної ділянки становить 14,7 соток, площа забудови – 570 кв.м, загальна площа квартир – 1797 кв.м.

Проаналізувавши передпроектні пропозиції та інформацію доповідачів, члени інвестради відмовили  заявнику в зв’язку з невідповідністю цільового призначення земельної ділянки намірам забудови.

Повторно заявник вже звернувся щодо будівництва двох окремих індивідуальних житлових будинків площею 310 та 420 кв. м. По обох будинках інвестрада прийняла рішення щодо встановлення максимального відсотка пайової участі у розмірі 4% від загальної проектно-кошторисної вартості об’єкта  будівництва.

Наступним розглянули на засіданні питання ще одного «родинного гнізда». Вкотре на розгляд інвестради винесли питання знижок для родини Авксентія Граната, який збудував будинок по вул. Батуринській. Встановлений відсоток пайового внеску був 4% від проектної вартості будівництва.
Нинішній голова громадської ради при виконавчому комітеті пан Гранат вже майже постійний відвідувач засідань інвестради. Він  щоразу приходить до членів ради з новими аргументами щодо зниження пайового навантаження до 1%.

Минулого року забудовник  просив знижку в  зв’язку зі своєю волонтерською діяльністю. Члени інвестради, не пройнявшись, відмовили, причому двічі поспіль: у грудні 2018-го та у червні 2019 року. За словами Людмили Павлик, за кошти міського бюджету виготовлено проект вартістю 280 тис.грн на будівництво вул. Батуринська, де зведено будинок Гранатів, тому знижувати розмір пайової участі у розвиток інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури не є доцільним.

Цього разу Авксентій Гранат свої аргументи також пов’язав із війною на сході країни. За словами начальника юридичного управління, є програма забезпечення житлом учасників АТО/ООС  із інвалідністю (1,2 групи) за рахунок надання компенсації на придбання житла за державні кошти. Тобто,  за рахунок державної субвенції існує можливість придбання житла для учасника АТО зі значною знижкою в будинку, який Авксентій Гранат представляв раніше як такий, що будується для «родинних потреб».
До речі, згідно даних сайтів нерухомості, помешкання по вул. Батуринська продають як квартири в «солов’їному гаю». Вартість  квадратного метра  житла становить близько 17 000 грн.

Зазначимо, що будинок, в якому планується придбати квартиру для учасника АТО, ще не зданий в експлуатацію. Втім, інвестиційна рада прийняла рішення щодо зниження відсотка  пайової участі для об’єкта будівництва з 4% до 1%, встановивши термін виконання до 2-х місяців.
Наразі на сайті міськради опубліковано рішення виконкому, згідно якого договір пайової участі щодо будинку Гранатів вважається виконаним.

Фінальним на засіданні стало рішення щодо зменшення відсотків пайової участі  для ТОВ «Текко-Київ». Вказане підприємство звернулось до інвестради з метою отримання знижки із пайового внеску з максимальних 10% до 1%. За адресою вул. Об’їзна дорога, 64,  згадане товариство будує виробничо-складський комплекс із виробництва секційних воріт, захисних ролетів, металопластикових та алюмінієвих конструкцій. Розглянувши пропозиції доповідача та вислухавши інформацію начальника юридичного управління БМР, члени інвестиційної ради прийняли рішення про зниження відсотку пайової участі до 1%. Про підстави такого зменшення інвестиційного навантаження ми обов’язково дізнаємось у міській раді та  згодом розповімо читачам.
Про неоднозначність рішень інвестиційної ради  щодо тих чи інших заявників та повноваження дорадчого органу ми писали й раніше. Відтак через відсутність пріоритетів у розвитку ситуації, коли соціальні об’єкти значно відстають у темпах будівництва від комерційної нерухомості, досі залишається незмінною. Можливо саме тому журналісти та громадськість є «нежданими» гостями на засіданнях органу, від рекомендацій якого залежить кількість коштів, які сплатять забудовники до місцевого бюджету.

Джерело: Трибуна Бровари