Броварська фракція «Самопоміч»: непостійна та суперечлива. Частина ІІ

image
31 Липня 2019, 19:24
Поділитися:

У першій частині матеріалу ми розповіли про успіхи та досягнення трьох представників броварської фракції «Самопоміч»: Тетяни Крилової, Юрія Скотнікова та Максима Семенова. Загалом броварська «Самопоміч» має чи не найдраматичнішу історію поміж інших фракцій: партійці сварилися, залишали фракцію і міську раду взагалі, не могли визначитися з головою, влаштовували «обструкцію» колегам. У другій частині ми розкажемо, що за час своєї каденції зробили депутати Володимир Чаюн та Людмила Кулініч та як це позначилося на їхніх деклараціях про доходи та майно.

Єдиному депутату від броварської «Самопомочі», якому  вдалося уникнути скандалів та залишитися у фракції, це Володимиру Чаюну. Він – депутат із досвідом не однієї каденції. У цій каденції  він є членом комісії з питань бюджету та соціально-економічного розвитку. Володимир Чаюн – відомий у Броварах підприємець, багаторічний керівник ПрАТ «Софія», яке виробляє брендовий одяг із трикотажу.

Володимир Чаюн

Чаюн активно працює в профільній бюджетної комісії, але не має жодного виступу на сесії та не подавав власних проектів рішень. У довідці на сайті партії вказано, що депутат переймається проблемами округу, надає допомогу учасникам АТО та займається благодійністю. Зокрема, Володимир Чаюн – один із спонсорів відомого в Броварах проекту BroBots. 

Враховуючи великий стаж керівної роботи в бізнесі, декларація Чаюна на момент обрання депутатом у 2015 році була і так «вагомою», та за депутатської каденції поповнилася ще кількома об’єктами.

Склад сім’ї Володимира Чаюна не змінився. Разом із дружиною та сином сім’я володіє квартирою 69,3 м.кв (спільна власність), трьома гаражами по 18 м.кв, земельною ділянкою 1000 кв.м у Броварах (належить дружині), земельною ділянкою 1800 м.кв  у с. Перемога Броварського району (набутою 31.12.2016 р. за 1 грн). Також є два об’єкти незавершеного будівництва – квартира в Броварах на 125,6 м.кв та будинок у с. Перемога на 380 м.кв. Обидва об’єкти з’явилися протягом цієї депутатської каденції. Також сім’я володіє трьома авто престижних марок, але із значним терміном користування. Володимир Чаюн – не лише керівник ПрАТ «Софія», але і кінцевий  бенефеціар (власник) підприємства. Його дружина також володіє акціями цього підприємства. Крім того, Володимир Чаюн володіє 50% ТОВ «Форт». Родина депутата на трьох декларує близько 1,2 млн грн готівки. А ось доходи протягом останніх трьох років у родині депутата доволі скромні: 109 тис.грн склала зарплата глави сім’ї Володимира Чаюна,  ще 52 тисячі отримала в якості зарплати дружина і 47,3 тис. – син. Окремо 6 819 грн. у рік отримав Володимир Чаюн за виконання обов’язків директора ТОВ «Украмтекс» за сумісництвом, а виплата відсотків та страхових виплат його дружині принесли до сімейної скарбниці ще 46 800 грн. Тобто, сукупний дохід родини в минулому році складав майже 262 тис.грн.

Останньою, хто доєднався до броварської  «Самопомочі», була Людмила Кулініч. Вона зайняла місце Андрія Василенка, який склав повноваження. Відповідно до рішення ТВК, депутаткою Кулініч стала 28.12.2016р. Про свої плани на роботу в міській раді пані Людмила розповіла журналістам, але не всі плани здійснилися.

Людмила Кулініч

До обрання в міську раду, Людмила Кулініч була відомим активістом у сфері освіти, очолювала опікунську раду ЗОШ № 5 та працювала у Громадській раді при управлінні освіти ще першого, досить ефективного складу.  Також вона була помічницею депутата Київської облради від  «Самопомочі» Олексія Дорошенка. Після обрання депутатка працювала в земельній комісії і визнавала, що в земельних питаннях відчуває себе досить впевнено. Як і Олексія Дорошенка, депутатку хвилювало питання будівництва нових закладів освіти та ефективне використання земельних ділянок комунальної власності міста.

Власних проектів рішень депутатка не подавала, але, відповідно до звітування, доклала сил задля вирішення наступних питань:

працювала у робочій групі з впровадження програми «Безпечне місто»;
вирішувала проблеми інвесторів довгобуду по вул. С. Петлюри, 21-Б;
працювала у робочій групі щодо розроблення концепції розміщення МАФів;
надавала консультації виборцям свого округу щодо правових питань, соціальних та пенсійних нарахувань.

На момент обрання депутатка запевняла, що робота всередині команди цілком конструктивна, що, на жаль, тривало недовго. Вже в червні 2017 року  під час сесії БМР Людмила Кулініч зробила заяву про вихід із фракції. Свій крок пояснила розбіжностями у поглядах та принципах із партійцями. Про сумний досвід цієї каденції БМР щодо обструкції Кулініч із боку її колег із фракції ми розповідали в І частині матеріалу.

Щодо декларації Людмили Кулініч, то слід зауважити, що її статки визначає факт підприємництва  з досвідом. Пані Людмила тривалий час працює гендиректором ТОВ «Ассоль і К» та є співвласником цього підприємства разом із чоловіком.

На початку депутатства родина Кулініч  володіла наступним нерухомим та цінним рухомим майном:  трьома квартирами, зокрема, в Броварах площею 89,5 та 67,2 м.кв та в смт Калита площею 31 м.кв, двома земельними ділянками в Броварах площею по 1000 м.кв, набутими одночасно в 2013 році, та трьома гаражами площею 18,2, 28,8 і 18,2 м.кв. Чоловік депутатки володіє двома авто: легковим та вантажним мікроавтобусом. Заробітна плата депутатки за основним місцем роботи зросла з 32 247 грн в 2016 році до 52 200 грн у 2018 році. Дохід від підприємницької діяльності, навпаки, зменшився з 513 910 грн у 2016 до 112 368 грн  у  2018-му.  Чоловік депутатки в 2018 році декларує заробітну плату, отриману за роботу в декількох підприємствах за сумісництвом, у сумі 291,7 тис.грн. Також серед доходів сім’ї є соціальна виплата УСЗН, благодійна допомога, відсотки на вклади в банку. Протягом усіх років депутатства родина Кулініч декларувала значні обсяги готівкових коштів, а також 479,0 тис.грн, отриманих у якості поворотної фінансової допомоги від свого підприємства, та 500,0 тис.грн – позичені третім особам (доньці). Протягом каденції в декларації відбулися деякі зміни щодо володіння нерухомістю: депутатка позбулася квартири в смт Калита та декларує квартиру площею 60 м.кв  у Броварах як об’єкт незавершеного будівництва.

Також Людмила Кулініч є власницею торгової марки «Асоль», а її підприємство з 2011 року орендує земельну ділянку комунальної форми власності в Броварах площею 4500 м.кв.

Сайт declarations.com.ua в автоматичному режимі показує кількість та суму тендерів, виграних компаніями, в яких декларант є кінцевим бенефіціаром. Згідно із даними цього сайту, ТОВ «Ассоль і К» протягом останніх чотирьох років виграло 35 тендерів на загальну суму близько 3 млн грн. Зокрема, в 2016 – 4 тендери на суму 1 245,7 тис.грн, у 2017 – 18 тендерів на суму 416,5 тис.грн,  у 2018 – 10 тендерів на суму 599,4 тис.грн, у 2019 – 3 на суму 705,6 тис.грн.

Також за даними сайту «Прозорро», ТОВ «Ассоль і К» є активним учасником торгів у різних регіонах України, та, зокрема, з жовтня 2016 року до  березня 2019 року 12 разів взяло участь у тендерах управління освіти і науки Броварської міської ради, з яких 6 – виграло.

Інформація про фракцію «Самопоміч» буде неповною, якщо ми не згадаємо про активістів, які долучилися до роботи міського партійного осередку, але не стали депутатами цієї каденції. Насамперед, варто згадати Анну Калину та Олександра Короленка. Роздуми Анни Калини про партійний осередок та активізм у місті можна  прочитати ТУТ. Олександр Короленко деякий час працював в управлінні освіти БМР та контролював якість ремонтів закладів освіти. У серпні 2017 року звільнився за власним бажанням, пояснивши, що «далі в такій системі, як управління освіти, працювати несила».

Наразі  важко зрозуміти, наскільки партійний осередок «Самопомочі» взагалі існує. Але, як показує час та практика, ефективну роботу демонструють ті депутати, як в своєму минулому мали досвід активістів та які мають навики командної роботи, зв’язок із партійними структурами вищого рівня.

Ангеліна Козлова

Джерело: Трибуна Бровари