Унікальний перформанс покажуть у Києві: шукають учасників

image
31 Липня 2019, 15:18
Поділитися:

У вересні у столиці відбудеться Лабораторія перформативних медіатехнологій «I-Reflections Lab: особистість у медіапросторі» від відомого хореографа і перформера Марії Пяткової. 25 – 28 вересня для відібраних учасників проведуть майстер-класи в Інституті проблем сучасного мистецтва. Там же 29-го вересня відбудеться відкритий показ робіт у ході інтерактивної медіа-виставки «i-Reflections».  


Проєкт поєднає сучасні медіатехнології та перформанс. 
– Робота з мультимедіа на сцені набирає все більшої популярності в світі. Адже сучасне суспільство, як і сучасний театр, уже навряд можна уявити без їхньої участі. Мультимедійні технології – стандартний і досить потужний інструмент при створенні театральних або танцювальних вистав і перформансів, виставок та інсталяцій. При цьому вирішальними для якості вистави стають не технічні хитрощі, а вміння грамотно застосувати технології в контексті сучасного спектаклю, не стомлюючи при цьому глядача і акторів численними ефектами, – впевнена хореограф-постановник Берлінского мультимедійного театру Рost theatre, авторка проекту «I-Reflections Lab» Марія Пяткова.

До безкоштовної участі у «I-Reflections Lab» запрошуються художники, що працюють із рухом і танцем, актори, режисери, відеохудожники, оператори, фотографи і всі, кого цікавить перформативне використання медіатехнологій. 

Проект має декілька етапів. Для участі у відборі необхідно подати анкету-заявку не пізніше 20-го серпня. Після відбору, 15 щасливчиків буде запрошено до участі у воркшопах. Майстер-класи від режисера Марії Пяткової та медіахудожника Євгена Ващенка проходитимуть 25 – 28 вересня у столиці в Інституті проблем сучасного мистецтва. Там же 29-го вересня відбудеться відкритий показ робіт учасників у ході інтерактивної медіа-виставки «i-Reflections».  


У рамках Лабораторії учасники вчитимуться працювати з проекціями, камерами і сенсорами. Познайомляться з сучасними техніками відео та фотозйомки, роботі з візуальним контентом та технологією захоплення руху (Motion Tracking). Створюватимуть власні медіаінсталяції/перформанси на теми, пов’язані з цифровою репрезентацією особистості. Під час воркшопів розглянуть які можливості відкривають технології для креативної реалізації, як зробити, щоб техніка підтримувала артиста, а не «забирала» увагу на себе, наскільки змінюється робота перформера в мультимедійному спектаклі?

Довідка
Перфо́рманс (від англ. Performance – вистава, спектакль, виступ) – одна з форм акціоністського мистецтва, у якій художнім твором вважається осмислена дія митця, за яким глядачі спостерігають у режимі реального часу. При цьому глядачі можуть не тільки спостерігати, а й ставати безпосередніми учасниками дійства. 
Той, хто виконує перформанс, називається перфомером. 
Ключовою для перформансу є постать, можна навіть сказати саме тіло, художника, актора. Головна функція – заклик до оновлення та змін у сприйнятті та мисленні.

«I-Reflections Lab» ініційовано та здійснюється Національною спілкою театральних діячів України за підтримки Українського культурного фонду. Партнер проекту – Інститут проблем сучасного мистецтва Національної академії мистецтв України.

Слідкуйте за актуальними новинами на наших каналах у Telegram та Facebook.

Джерело: Вечірній Київ