Понад 32 млн грн на парк: «Перемогу» продовжать капітально ремонтувати. Затверджено робочий проект

image
30 Липня 2019, 21:51
Поділитися:

Рішенням виконкому від 30 липня затверджено проектно-кошторисну документацію капітального ремонту парку «Перемога», ІІ черга. Загальна вартість будівництва в поточних цінах складає 32 362,218 тис.грн. Що і де планують зробити в парку за такі кошти – читайте у нашому матеріалі. 

Проектно-кошторисна документація «Капітальний ремонт із відновленням інженерно-транспортної інфраструктури та благоустрою парку «Перемога» в м. Бровари, ІІ черга» розроблена ТОВ «Воллз».  Загальна кошторисна вартість проекту складає понад 32,3 млн грн, у тому числі будівельні роботи – 21,773 млн грн, устаткування, меблі та інвентар – 3,323 млн грн, інші витрати – 1,9 млн грн. Вартість проектування – 390,0 тис.грн, ще за 110,0 тис.грн зроблено топографо-геодезичну зйомку, де вказано кожне дерево в цій частині парку.

Для того, щоб зорієнтуватися, де саме в парку проводитимуть капітальний ремонт, варто згадати місце, яке відоме як «дитяча залізна дорога».

Одна із споруд дитячої «залізної дороги»

Не дивлячись на те, що малі архітектурні форми цієї дороги мають поважний вік та збудовані ще за радянських часів, вони чудово збереглися.

Тому проектанти вирішили не демонтувати їх, а «вбудувати» в сучасну інфраструктуру.

Схема капітального ремонту. Фіолетовим кольором позначено доріжки, які підлягають капремонту

Схема капітального ремонту майданчика для скейту

Щоб зрозуміти масштаб робіт, які виконають у рамках проекту, наводимо цифри:

Площа парку, яку охоплять капітальним ремонтом – 23,78 га.
Площа забудови (нові спортивні скейт-майданчики) – 1 420 кв.м.
Площа покриття доріжок та майданчиків, які капітально відремонтують – 23 172 кв.м.
Заплановано облаштувати 12 тис. кв.м нових партерних та звичайних  газонів. Газони  матимуть  вбудовану автоматичну систему поливу.
Заплановано встановити 81 садову лавку зі спинкою, 8 фігурних лавок та 25 лав зі зрубу, а також 23 лави з вмонтованою клумбою.  І навіть 6 нових сміттєвих контейнерів.
Також заплановано змонтувати  24 елементи  майданчика для екстремальних видів спорту. З урахуванням усіх елементів майданчик матиме загальну площу 10 753 кв.м.

Вигляд майданчика для скейту зверху. Пропозиція проектантів

Буде проведено ремонт мереж зовнішнього освітлення, а також 63 дерева матимуть зовнішнє декоративне підсвічування.

Але центральне місце в цьому капітальному ремонті, як і у ремонті І-ої черги, займе саме капітальний ремонт доріжок. Крім, власне, доріжок, заплановано провести капітальний ремонт площ. Зокрема, майданчика для розміщення атракціонів площею 3 299 кв.м, площу перед адмінбудівлею парку 883,8 кв.м, площу перед рестораном «Оазис» 906,4 кв.м, спортивний майданчик площею 1241 кв.м. Також окремо капітально мають відремонтувати дорогу від фонтану до виходу з парку в бік вул. Я. Мудрого, яку не вдалося відремонтувати в рамках І-ої черги.

Щодо озеленення цієї частини парку, то воно проводитиметься не лише в рамках цього проекту, але й у рамках міської програми, якою передбачено створення алеї «Зростаємо разом»: її мають насадити батьки новонароджених дітей.

Щодо  майбутнього таких об’єктів у парку як «мушля» та «шайба», то в рамках проекту їх реконструкція не передбачена: проектанти мають низку пропозицій щодо їх «трансформації», але поки що не в рамках конкретного проекту.

Враховуючи значну вартість проекту, реалізовуватися  він буде вже не в цьому році, а, найвірогідніше, вже за наступної каденції місцевої влади. І вже наступним депутатам доведеться визначатися із залученням коштів на такий мега-проект.  Для діючої каденції величезного скандалу із кримінальним відтінком щодо ремонту І-ої черги парку вистачило.

Нагадаємо, у травні 2017 р. місто довірило капітально ремонтувати парк «Перемога» відомим тендерним махінаторам. Та за 18 млн грн, виділених із міського та обласного бюджетів, капітальний ремонт парку не став капітальним: підрядник ремонт завершив тільки на папері. У серпні 2017 р. тоді голова КОДА  Олександр Горган пообіцяв, що підрядник завершить капремонт за власні кошти. Але цього не сталося. За розтрату державних коштів у сумі 7 млн грн прокуратура відкрила кримінальне провадження, а згодом повідомила про підозру головному спеціалісту КОДА, що є депутатом селищної ради, який підробив акти виконаних робіт із капітального ремонту парку «Перемога» на 7 млн грн.

Ангеліна Козлова

Фото – надані УЖКГІТ

Джерело: Трибуна Бровари