«Відсутній страховий стаж – відсутня пенсія», – Лідія Сенько

image
26 Липня 2019, 19:11
Поділитися:

Із 1 липня  2019 р. деякі категорії  пенсіонерів отримали підвищені пенсії. Одні з найбільших категорій – особи із пенсією за віком та які втратили годувальника або отримали інвалідність і мають стаж годувальника не менше 30 років (жінки) і 35 (чоловіки). Однак на Броварщині вже є 31 особа, яким у Броварському пенсійному фонді  відмовили в призначені мінімальної пенсії, позаяк вони не мають необхідного страхового стажу – 26 років (станом на 2019 рік). Начальниця Броварського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Київської області Лідія Сенько розповіла, наскільки важливо  працювати офіційно та сплачувати податки.

26 червня 2019 р. Кабмін прийняв постанову №543 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України». Внесені зміни в деякі законодавчі акти стосуються пенсійного забезпечення. Одна із основних змін стосується встановлення щомісячної адресної матеріальної допомоги до пенсії особам із інвалідністю внаслідок війни та учасникам бойових дій. Мова про поліціянтів, охоронців та строковиків. За інформацією Лідії Сенько, змінилися розміри доплат  572 особам. Середній розмір підвищення склав 1 744 грн.

Згідно з постановою, також внесено зміни в Закон України  «Про підвищення рівня  соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». «Так, за бажанням військовослужбовців, зокрема військовозобов’язаних, призваних на військові збори, які брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи та інших ядерних аварій та випробовувань, військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї під час проходження військової служби чи зборів і внаслідок цього отримали інвалідність, пенсія з інвалідності може обчислюватися, якщо це вигідно, з 5-тикратного розміру  мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня відповідного року за встановленою формулою. Перерахунок пенсій за бажанням здійснено 43 чорнобильцям», – повідомила начальниця Броварського пенсійного фонду.

Лідія Сенько

Також  із 1 липня 2019 р. встановлена доплата до пенсії особам із пенсією, які втратили годувальника або отримали інвалідність і мають стаж годувальника не менше 30 років (жінки) і 35 (чоловіки). Так, на виконання постанови Кабміну №543, у Броварах та районі пенсію до 2 тис.грн доплатили 10 006 особам. Середній розмір доплати склав 272 грн. «Якщо, наприклад, чоловікові 50 років  і він  відпрацював  офіційно 15 років, але отримав  інвалідність, тож до відпрацьованих років «умовно» додали  ще 10 – кількість необхідних років до досягнення пенсійного віку», – пояснює Лідія Сенько.  Нагадаємо, що чоловіки йдуть в Україні на пенсію в 60 років, а необхідний стаж для призначення пенсії на сьогодні складає  26 років. Якщо ж є відзнака «За особливі заслуги перед Україною», надбавка нараховується в сумі понад встановлений розмір пенсії.

Із 1 липня мінімальна  пенсія в Україні становить 1 564 грн. Пенсіонерів у Броварах та районі, які отримують мінімальну пенсію – 3964 особи. Це ті, які раніше мали низьку заробітну плату, каже Лідія Сенько. Також ті особи, які працювали і отримували зарплату в конвертах, а вказували в документах мінімальну. «Сучасникам, які продовжують працювати не офіційно, відповідно, не мають  офіційного стажу роботи, взагалі на пенсію розраховувати не варто», – пояснює начальниця. Тільки за 7 місяців поточного року в Броварському  пенсійному фонді відмовили в призначені пенсії 31 особі, позаяк вони не мають необхідного мінімального страхового стажу – 26 років (на сьогодні). Кожного наступного року необхідний стаж  зростатиме на 1 рік. Тобто, в 2020 році необхідний стаж для призначення пенсії вже становитиме 27 років і т.д. до 35 років. При  цьому особи, які звернулися за призначенням пенсії і яким відмовили, вже мають пенсійний вік: чоловіки – 60 років, жінки – 59 (у цьому році, наступні роки  пенсійний вік зростатиме, і так до 60 р.). Та це ще не масові відмови, каже Лідія Сенько, адже серед цього віку є люди, які за часів Радянського Союзу та Незалежності працювати, відтак, заробили собі необхідний стаж.

А що робити тим, яким бракує необхідного страхового стажу: ніби і не били байдиків, але трудились неофіційно, одержуючи зарплату в конверті, або поневірялися по наймах за кордоном, або жили за рахунок підсобного селянського господарства?

У таких випадках оптимальним варіантом є укладання договору добровільної участі в загальнообов’язковому державному соціальному страхуванні. Згідно такого договору, можна купити необхідний стаж шляхом одноразової сплати за весь період, або ж укласти його не менше ніж на рік і поступово набувати страховий стаж, сплачуючи внески. Вартість одного року страхового стажу на сьогодні складає понад 20 тис. грн. Слід зауважити, що при одноразовій сплаті сума розраховується з врахуванням коефіцієнтів, а при поточних платежах вони не застосовуються.

Щоб з’ясувати свій стаж та дізнатись, скільки не вистачає, броварчани та мешканці району можуть звернутися до місцевого відділення Пенсійного фонду України, що в Броварах на бульв. Незалежності, 11. Телефон для довідок:  045-94-6-50-25.

Зрозуміло, щоб мати на старість пенсію, найкращий вихід – працювати офіційно. На сьогодні середній розмір пенсії в Броварах та районі складає 3028, 65 грн. Для того, щоб отримувати пенсію в 7-8 тис.грн, треба, щоб офіційна зарплата сьогодні складала не менше 20 тис.грн.

Джерело: Трибуна Бровари