У столичній філармонії пройде фестиваль оркестрів: програма

image
26 Липня 2019, 15:08
Поділитися:

Перед відкриттям нового концертного сезону у Національній філармонії України для киян та гостей міста відбудеться фестиваль «Літні музичні промені». З 8 по 29 серпня, щодня, окрім п’ятниці, суботи та неділі, триватиме свято оркестрової музики.  Це 13 концертів, програми із творів класики різних епох та стилів.

Чотири концерти дасть філармонічний симфонічний оркестр під орудою диригентів Ігоря Палкіна, Антонія Кедровського (Україна) та Грегора Беттхера (Німеччина). Солістами виступлять клавесиністка Олена Жукова, скрипалі Роман Холматов, Олександр Корнєв (Україна) та Юлія Ван (Китай). В їхньому виконанні звучатиме музика Вольфганга Амадея Моцарта, Фелікса Мендельсона-Бартольді, Поля Дюка, Петра Чайковського та Сергія Прокоф’єва. Зокрема, разом із знаменитим «Болеро» Моріса Равеля, 15 серпня, можна почути і маловідомі французькі твори – «Сільський» концерт для клавесина з оркестром Франсіса Пуленка та «Юнацька» симфонія Жоржа Бізе.

По три програми готують Київський камерний оркестр Національної філармонії України, Національний ансамбль солістів «Київська камерата» та Національний духовий оркестр. «Київська камерата» та Київський камерний оркестр презентують твори класиків від епохи бароко до сучасності. Національний духовий оркестр представить монографічні програми, присвячені кінокомпозиторам-улюбленцям публіки: 13 серпня прозвучать «хіти» музичного кінематографу Ганса Ціммера, 20-го – Енніо Морріконе, 27-го – Джона Вільямса.

ПРОГРАМА ФЕСТИВАЛЮ

«ЧАЙКОВСЬКИЙ»

Чайковський любив бути в Україні, зокрема, в Києві. Тут він зустрічався з Миколою Лисенком, слухав хор у Софії Київській та прем’єри власних опер. Декілька творів Чайковський написав саме в Україні, зокрема, дві симфонії, романси на вірші Тараса Шевченка та легендарний Перший фортепіанний концерт.
Концерт для скрипки з оркестром створено Чайковським у Швейцарії 1878 року. Спочатку автор присвятив цей твір скрипалю Леопольду Ауеру, але з часом змінив на присвяту скрипалеві Адольфу Бродському. Цей концерт вражає особливо блискучою віртуозністю партії скрипки. Цього разу він звучатиме у виконанні молодого виконавця Романа Холматова, який вперше виступить із філармонійним оркестром.
У 1870-і, але вже в столиці Італії, Чайковський написав Італійське капричіо. Присвятив його відомому віолончелісту та композитору Карлу Давидову, який в ті роки був директором Петербурзької консерваторії. Перше виконання відбулося в Москві під орудою Миколи Рубінштейна. Капричіо сповнене життєрадісності римського карнавалу.
Мабуть, найвідомішими у світі є балети «Спляча красуня», «Лебедине озеро» та «Лускунчик» Петра Чайковського. Цього разу у виконанні академічного симфонічного оркестру Національної філармонії України під орудою Ігоря Палкіна звучатимуть вальси з цих балетів.

Коли: 8 серпня о 19.00
Вартість квитків: 80-400 грн.


«ВІВАЛЬДІ. КРЕЙСЛЕР. БАХ»

12 серпня у Національній філармонії України у рамках фестивалю оркестрової музики «Літні музичні вечори» Цей концерт починає тріаду циклу «Київська камерата запрошує» (художній керівник і головний диригент – Валерій Матюхін). Звучатиме музика Антоніо Вівальді, Фріца Крейслера та Йоганна Себастьяна Баха.  Виконання музики скрипаля Фріца Крейслера разом із творами барокових композиторів – не випадкове. Адже, концерт для скрипки з оркестром цього австрійця – у стилі Вівальді.

Коли: 12 серпня о 19.00
Вартість квитків: 70-350 грн.

«THE BEST OF HANS ZIMMER»

Звучатиме музика з кінофільмів, яку створив один із найкращих сучасних композиторів у Голівуді – Ганс Ціммер. Програма «The best of Hans Zimmer» звучатиме востаннє. На вас чекатимуть саундтреки до кінофільмів «Пірати Карибського моря», «Скриня мерця», «Код да Вінчі», «Людина дощу», «Король Лев», «Скеля», «Гладіатор», «Король Артур», «Багряний приплив», «Початок» у виконанні неперевершеного Національного академічного духового оркестру України. Зокрема, звучатимуть такі композиції: Pirates of The Caribbean: Dead Men’s Chest (Пірати Карибського моря: Скриня мерця, аранжування Т. Рікеттса), King Arthur (Король Артур, аранжування Е. Дебса), The Lion King (Король Лев, аранжування Дж. Хіггінса).

Коли: 13 серпня о 19.00
Вартість квитків: 100-500 грн.

«МОЦАРТ. ЧАЙКОВСЬКИЙ. ЕЛГАР»

В програмі –  серенади Вольфганга Амадея Моцарта, Петра Чайковського та Едварда Елгара у виконанні Київського камерного оркестру.
Один із найпопулярніших творів Моцарта – «Маленька нічна серенада» для ансамблю із двох скрипок, альта, віолончелі та контрабасу (часто виконується у виконанні струнного оркестру). Написана у Відні 1787 року, коли Моцарт працював над оперою «Дон Жуан». Але вперше ця серенада була виконана вже набагато пізніше.
Майже через століття, 1880 року, Чайковський написав власну «Серенаду для струнного оркестру». «Серенаду» композитор присвятив німецькому віолончелісту, диригенту, композитору та педагогу Карлу Альбрехту, з яким познайомився у Москві. 
Молодший сучасник Чайковського – англієць, скрипаль та композитор, сер Едвард Елгар. Його «Серенада для струнного оркестру» – версія «Трьох п’єс для струнного оркестру» – написана у 1888-1892 роки. Якраз у цей час композитор одружився з письменницею Елліс Робертс, яку дуже любив. І хоча в партитурі немає позначень, але, мабуть, твір присвячено саме їй. Сам автор вважав цю «Серенаду» своїм найкращим твором.

Коли: 14 серпня о 19.00
Вартість квитків: 70-350 грн. 

«БІЗЕ. ПУЛЕНК. РАВЕЛЬ»

У виконанні академічного симфонічного оркестру Національної філармонії України під орудою Ігоря Палкіна звучатиме французька музика – твори Жоржа Бізе, Франсіса Пуленка та Моріса Равеля.
Окрім знаменитого равелівського «Болеро», можна буде почути менш відомий твір – Першу симфонію Жоржа Бізе. Створив у Парижі, коли йому було 17 років, під час навчання у консерваторії. Тому, вона має назву «Юнацька». 
Справжнім відкриттям цього вечора стане Концерт для клавесина з оркестром Франсіса Пуленка. Композитор написав його у 1920-х роках на замовлення польської виконавиці Ванди Ландовської й для її, спеціально для неї виготовленого, клавесина. Концерт має назву «Сільський». За задумом композитора, така назва мала би нагадувати Ерменонвіль, в околицях якого певний час жила Ванда.

Коли: 15 серпня о 19.00
Вартість квитків: 80-400 грн. 

«НА ХВИЛЯХ СЕНИ І ДУНАЮ»

Звучатиме музика французьких, австрійських та угорських композиторів-класиків – Франсуа Адрієна Буальдьє, Каміля Сен-Санса, Жуля Массне, Жака Оффенбаха, Йоганна Штрауса, Франца Легара, Імре Кальмана.
Особливу увагу зверніть на твір Франсуа Адрієна Буальдьє (1775-1834). Концерт для арфи та оркестру цього популярного у свій час паризького оперного композитора часто можна почути в Харкові, а нещодавно цей твір звучав у Дніпрі. Але його досить рідко виконують у Києві.

Коли: 19 серпня о 19.00
Вартість квитків: 70-350 грн.

«ЕННІО МОРРІКОНЕ»

Енніо Морріконе написав музику до понад 400 фільмів і телесеріалів, знятих в Європі та США. Цього разу на вас чекатимуть саундтреки з фільмів «Недоторканні», «Місія», «Хороший, поганий, злий», «Приходь одного вечора повечеряти», «За жменю динаміту», «Новий кінотеатр “Парадиз”», «Професіонал», «Одного разу в Америці», «Легенда про піаніста» у виконанні Національного академічного духового оркестру України (диригент – Михайло Мороз).

Коли: 20 серпня о 19.00
Вартість квитків: 100-500 грн.

«ВІВАЛЬДІ. П’ЯЦЦОЛЛА»

Пори року – одна із найпопулярніших тем в історії мистецтва. Зокрема, у музиці до цієї теми зверталися класики різних епох.
Київський камерний оркестр представить на сцені Національної філармонії «Пори року» Антоніо Вівальді та «Пори року в Буенос-Айресі» Астора П’яццолли. Створені в різні епохи, в різних країнах, у різних стилях, обидва твори належать до найпопулярнішого репертуару світової класики.

Коли: 21 серпня о 19.00
Вартість квитків: 100-500 грн.

«МЕНДЕЛЬСОН. ДЮКА»

У виконанні академічного симфонічного оркестру Національної філармонії України під орудою Грегора Беттхера (Німеччина) звучатиме музика німця Фелікса Мендельсона-Бартольді та француза Поля Дюка.

Коли: 22 серпня о 19.00
Вартість квитків: 80-400 грн.

«ПАГАНІНІ»

Італійський композитор та найуспішніший скрипаль ХІХ століття Ніколо Паганіні залишається і нині найпершим серед ідолів скрипкових віртуозів. 
У перше десятиліття ХІХ століття Паганіні написав свої знамениті 24 каприси для скрипки соло, які позначив як перший твір. Пізніше він створив ще скрипкові концерти, сонати для скрипки та гітари, квартети для скрипки, альта, віолончелі та гітари, різні перекладення для скрипки та інші.

Коли: 26 серпня о 19.00
Вартість квитків: 80-400 грн. 

«ДЖОН ВІЛЬЯМС»

Звучатиме музика одного з найуспішніших кінокомпозиторів сьогодення – американця Джона Вільямса.  Цього разу на вас чекатимуть саундтреки з фільмів «Індіана Джонс», «Піймай мене, якщо зможеш», «Термінал», «Сам удома», «Далеко-далеко», «Список Шиндлера», «Гаррі Поттер», «Зоряні війни» у виконанні Національного академічного духового оркестру України.

Коли: 27 серпня о 19.00
Вартість квитків: 100-500 грн.

«ГРІГ. РАТТЕР. ГОЛСТ»

Київський камерний оркестр представить вечір сюїт. Сюїта у буквальному перекладі з французької означає «ряд», «послідовність». Такі інструментальні п’єси танцювального характеру відомі від XVI століття. Програму цього концерту склав скрипаль Вадим Борисов. Зокрема, стилізацією барокової сюїти є твір «Із часів Гольберга» класика ХІХ століття, норвежця Едварда Гріга.  Яскравими зразками переосмислення сюїт є твори класиків ХХ століття, англійців Джона Раттера та Густава Голста.

Коли: 28 серпня о 19.00
Вартість квитків: 70-350 грн.

«МОЦАРТ. МЕНДЕЛЬСОН. ПРОКОФ’ЄВ»

Академічний симфонічний оркестр Національної філармонії України представить програму, складену з творів класиків ХVIII, ХІХ та ХХ століть – Вольфганга Амадея Моцарта, Фелікса Мендельсона-Бартольді та Сергія Прокоф’єва. Із оркестром під орудою молодого диригента Антонія Кедровського вперше виступить скрипаль Олександр Корнєв. Цього вечора в його виконанні звучатиме Третій Скрипковий концерт Вольфганга Амадея Моцарта.

Коли: 29 серпня о 19.00
Вартість квитків: 70-350 грн.

Будьте постійно у курсі подій, якими живе столиця – підписуйтесь на канал “Вечірнього Києва” у Telegram та Facebook.

Джерело: Вечірній Київ