Конфлікт через пам’ятник: Марону чи волонтерам

image
26 Липня 2019, 11:00
Поділитися:

Фото Сергій Марченко

Наміри Бориспільської міської влади встановити в сквері на вул. Київський Шлях (між казначейством та новобудовою на вул. Робітничій) монумент святого Марона викликала обговорення в соцмережах і різні пропозиції. «Вісті» вивчали актуальність пам’ятників у Борисполі взагалі й доречності ще одного у сквері зокрема.

На засіданні виконавчого комітету Бориспільської міської ради 22 липня розгорілася дискусія щодо питання «Про встановлення пам’ятного знаку на честь святого Марона» біля бювета у сквері навпроти амбулаторії №2 КНП «Бориспільський міський центр первинної медико-санітарної допомоги». 

Коментуючи питання, заступник міського голови Людмила Пасенко повідомила: у результаті військових дій на Сході України до Борисполя переселився глава маронітської спільноти в Україні. Наголошувалося, що він підтримує заходи культурно характеру, допоміг із виготовленням та встановленням меморіальної дошки Павлу Чубинському на недільній школі «Сяйво» Свято-Миколаївського храму.

«Він звернувся до Бориспільської міської влади з проханням виділити місце біля джерела, щоб встановити пам’ятник святому Марону, — коментувала Пасенко. — Так співпало, що мешканці округу №16 і суміжних округів порушували питання благоустрою скверу, який реконструюється за кошти міського бюджету. Частину суми виділяє зі «свого мільйону» депутат Дудченко».

Наголошувалося, що потребує оновлення бювет та альтанка. Міська влада вирішила (без загального обговорення) зробити благоустрій в комплексі: реконструкція скверу за рахунок міської казни і встановлення пам’ятного знаку святому Марону та облаштування бювету за кошти меценатів, які хотіли пам’ятник біля води (для маронітів є важливим водне джерело). Проект передбачає дитячий майданчик і збереження дерев. До речі, про залучення забудовника будівництва ЖК «Графіт» на вул. Робітнича, 3 — ТОВ «БМУ-53», що раніше нібито мав долучитися до реконструкції скверу, — вже не згадувалося.

Поки у планах. На місці альтанки передбачається зробити кругле підвищення, діаметром 10 м, зі східцями по кругу. У центрі — фігура святого Марона під аркою чи у закритій ніші (цей момент ще обговорюється). Висота пам’ятника — 5, 5 м. Із обох боків від монументу у єдиному стилі передбачено джерела для набирання води. Реконструкція не зачепить установки для доочищення води. На першому етапі обговорюється облаштування фундаменту, здатного утримати масивну споруду. Фінансування робіт передбачається частково за кошти міського бюджету, частково за участі авторів ідеї та благодійників.

«Потрібні громадські обговорення»

Депутат Олег Верес почав протестував проти Марона першим. «Яке відношення Марон має до Борисполя? Топонімічна комісія пропозицію цю відхилила. Питання слід винести на обговорення громадської ради», — заявив він.

«Для Марона — інше місце»

Округ депутата Євгенія Грони знаходиться поряд зі сквером.

«На окрузі я проводив опитування. За результатами голосування у Фейсбук — 80% респондентів вважає, що потрібен і благоустрій, і пам’ятник. Обговорення через Вайбер: за благоустрій всі, але щоб без вирубування дерев. Щодо пам’ятника, є кілька варіантів: для Марона можна інше місце запропонувати», — висловився Грона.

«Не слід відмовлятися»

Настоятель Свято-Миколаївського храму отець Миколай: «Марон — християнський святий. Я дивуюся, чому ми відмовляємося, якщо людина хоче щось зробити добре».

«Марон — це сигнал про інвестиції»

Член виконавчого комітету Олександр Щур: «Маронітська родина — це одна з найбагатших спільнот світу. І якщо стане відомо, що у Борисполі є такий пам’ятник, це буде сигналом для паломництва та інвестицій у наше місто».

«Питання слід вивчати»

Член виконавчого комітету Людмила Кулик: «Обидва пам’ятники потрібні. Але те, що описав на словах Рустам Хамракулов — три плити із зображеннями волонтерів — пам’ятником не назвеш. Це буде, швидше, надмогильна плита. Питання встановлення пам’ятника волонтерам потрібно вивчити, підібрати проект і запропонувати для нього місце.

P.S. Питання відправили на довивчення. Ескізів того, як виглядатиме сквер із пам’ятником, на виконкомі не представили.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама