Київський зоопарк «виїхав» у чорнобильську зону: унікальні фото

image
24 Липня 2019, 16:05
Поділитися:

Київський зоопарк досліджує Зону відчуження ЧАЕС.

Про це повідомляється на офіційній сторінці зоосаду у соціальній мережі.

Спеціалісти пишуть, що це не тільки зона техногенного лиха, а й унікальна природна територія: екокоридор між країнами, величезний лісовий масив у центрі Європи, існують болота, мешкають рідкісні види тварин. Фахівці Київського зоопарка досліджують фауну разом з науковцями Чорнобильського радіоекологічного біосферного заповідника.

Тут живе єдина повністю дика популяція коня Пржевальського. Нині досліджується кількість табунів, як вони живуть, де ходять, від чого гинуть і скільки народжують, як призвичаїлись до покинутих людиною територій.  

У Київзоо пояснюють, що ця робота ведеться у рамках програми з вивчення популяції коня Пржевальського вже кілька років. Використовують фотопастки, дрон, шукають сліди. За оцінками науковців, чисельність коней Пржевальського нині понад 100 особин.

– Найдивовижніше те, що дикий кінь – тварина відкритого простору, активно використовує покинуті населені пункти та будівлі, а ще проводить все більше часу в закритих лісових масивах. Так, на наших очах змінюється поведінка. В останні кілька років завдяки співробітництву з білоруськими колегами, ми дізналися про те, що коні закріпились і в білоруській частині зони. Тож тепер вид живе на дві країни, – говорить начальник відділу наукової роботи Марина Шквиря.

– Київський зоопарк є кандидатом в члени Європейської асоціації зоопарків і акваріумів, і наукова природоохоронна робота є обов’язковою частиною стратегії розвитку сучасного зоопарку. Звичайно, коні – не єдиний об’єкт наших досліджень. Наступного разу ми розповімо про хижаків зони відчуження, – сказав директор Київзоо Кирило Трантін.

Фото Д. Вишневського (Чорнобильський радіоекологічний біосферний заповідник) та Київзоо

«Вечірній Київ» завжди поруч – в Telegram і Facebook!

Джерело: Вечірній Київ