Вибори-2019 – «соціальний майдан», протест українців проти усієї системи – Валерій Бебик

image
24 Липня 2019, 11:35
Поділитися:

Вибори-2019, як президентські, так і парламентські, можна назвати «соціальним майданом».

Таке зазначив у програмі «Київ LIVE» телеканалу «Київ» доктор політичних наук Валерій Бебик.

«Простежуючи історію наших майданів, як народного волевиявлення чи протесту, можна зазначити, що перший майдан був демократичний, а другий – конституційний. Люди вийшли після побиття студентів на Майдані Незалежності, які мали повне конституційне право протестувати, – шибок вони не били, не перевертали машин, як у Франції, не палили магазини, як у Греції – це був абсолютно мирний протест, який закінчився стріляниною і загибеллю людей», – додав він.

«Зараз ми спостерігаємо «соціальний майдан» – соціальний протест проти влади, яка нічого не змогла запропонувати у плані реформування суспільства, покращення життя. І це протест, не зосереджений на одному майдані чи по обласних центрах, – уся країна незадоволена тим, що люди, які прийшли [до влади] на крові Майдану, абсолютно не виправдали очікувань», – сказав Валерій Бебик.

«Оскільки очікувань не виправдали, то населення вирішило голосувати за «зеленого» «кота у мішку» – ми зовсім не знаємо людей із команди Зеленського», – зауважив він.

Він наголосив, що нинішній «соціальний майдан» – це протест людей проти усієї системи.

«Скільки мільйонерів-мільярдерів, які традиційно округи підгодовували, все рівно «пролетіли» на виборах. Люди хочуть чогось нового», – сказав Валерій Бебик.

«Але проблема Майдану, з точки зору державного будівництва, полягає у тому, що Майдан не може бути архітектором перетворень. Майдан – це демократичний запобіжник певних тоталітарних, корупційних тенденцій у владі. Шляхом майдану народ говорить «Стоп!» – вважає він.

«Далі країні потрібні «архітектори». Поки що «архітектури» – програмних стратегічних засад у команді Зеленського, ми не бачимо. Ми не бачимо і не знаємо, що ці люди хочуть і на що вони здатні», – зауважив політексперт.

Довідково:

Перший Майдан, який отримав назву «Помаранчева революція», відбувся в Україні у 2004 році. Народ, обурений масовими фальсифікаціями на президентських виборах на користь Віктора Януковича, почав протестувати. Тоді прихильники Віктора Ющенка облаштували на Майдані Незалежності наметове містечко, де зібралося понад 100 тисяч людей. Завдяки супутниковому зв’язку за подіями в Україні слідкував увесь світ. Відтак в країні відбулися перевибори, за результатами яких здобув перемогу і став Президентом Віктор Ющенко.

Другий Майдан, відомий як «Євромайдан», або «Революція Гідності», розпочався із мирної акції протесту українських студентів на відмову Віктора Януковича підписувати угоду про асоційоване членство України в Європейському Союзі у 2013 році. Коли поліція жорстоко розігнала протестуючих студентів, на Майдан з усієї країни почали з’їжджатися люди. «Революція Гідності» призвела до загибелі 107 учасників, названих «Небесною Сотнею». Сам же Віктор Янукович втік з країни і до нині переховується у Росії.

Читайте також: Віталій Кличко: «Інформація про провадження ДБР – роздута і маніпулятивна»

Читайте також: ЦВК опрацювала майже 99 % протоколів

Джерело: Новини — Київ TV — Київ TV