Екс-очільника Бориспільського центру зайнятості поновили на посаді

image
18 Липня 2019, 18:15
Поділитися:

16 липня 2019 року Дарницький районний суд м. Києва скасував наказ Київського обласного центру зайнятості від 16.01.2018 «Про звільнення Самойленко В.Є.».

Згідно рішення суду, Євгенія Самойленка поновлено на посаді виконуючого обов’язки директора Бориспільського міжрайонного центру зайнятості з 22.01.2018 р. Крім того, відповідно до рішення суду, Самойленку мають компенсувати заробітну платню за час вимушеного прогулу. Судові витрати покладаються на Київський обласний центр зайнятості.

Реформа «для своїх»

Все розпочалося майже два роки тому під виглядом реформи служби зайнятості, зокрема, перетворення районних центрів у філії. 21 листопада 2017 року фахівцям центру було вручено попередження про зміни в організації виробництва і праці, а 22 грудня колективу представили нового директора філії Київського обласного центру зайнятості Олену Поправку.

До реорганізації центр мав позитивну динаміку працевлаштування. Завдяки плідній співпраці з підприємствами щороку збільшувалась кількість вакансій. Двічі на рік у центрі проводилися великі ярмарки вакансій, участь в яких брали провідні роботодавці і навчальні заклади. Впроваджувались перспективні методи працевлаштування, активно працювали курси перепідготовки та перекваліфікації.

Всі, хто перебував на обліку в Бориспільському міськрайонному центрі зайнятості, відзначали теплу атмосферу і турботу. Двері директора Євгенія Самойленка завжди були відкриті для всіх, хто потребував допомоги.

Тому звістка про те, що Самойленка звільняють, пролунала несподівано і безпідставно. Напевно, не часто звільнених керівників намагається захистити громада. За скасування незаконного наказу виступали тоді депутати районної і міської ради, голова РДА, міський голова, безробітні, що перебували на обліку, журналісти. Керівництво району звернулось до міністра соцполітики А. Реви з листом, де було зазначено, що керівник центру зайнятості має бездоганний авторитет та позитивну оцінку діяльності, а колектив неодноразово нагороджувався подяками голови РДА. Наголошувалося, що призначення нового директора Бориспільської міжрайонної філії Київського обласного центру зайнятості без жодних погоджень з головою райдержадміністрації в умовах децентралізації є порушенням чинного законодавства.

Втім, це не вплинуло на рішення Київського обласного центру.

Черги і плинність кадрів

Після звільнення Євгенія Самойленка атмосфера в центрі зайнятості змінилася. Частина працівників написали заяву за власним бажанням. На одній із нарад міський голова Анатолій Федорчук зазначив, що до нього на прийом приходять люди зі скаргами, що не можуть стати на облік в центр зайнятості через великі черги. Заступник міського голови Людмила Ковальова підтвердила, що за фактом звернень особисто телефонувала до центру зайнятості, але на дзвінки ніхто не відповідав.

Керівник центру Олена Поправка поскаржилась на брак кадрів «через низькі зарплати».

Отже, як бачимо, ані реформа, ані зміна керівництва не покращили роботу центру зайнятості, навпаки, завдали незручностей. Постає питання: для чого це робилося? «Вісті звернулись за коментарем до Євгенія Самойленка.

Детально. Печерський райсуд Києва 20 травня 2019 р. заарештував підозрюваного в корупції в.о. голови Державної служби зайнятості Валерія Ярошенка.
«Печерський суд Києва обрав запобіжний захід посадовим особам Державної служби зайнятості та посереднику, затриманим під час отримання 480 тисяч гривень від підприємця», — повідомляється на сайті Державного бюро розслідувань. За даними слідства, посадові особи Державної служби зайнятості налагодили схему систематичного вимагання й отримання коштів у вигляді «відкатів» від суб’єктів підприємницької діяльності, які здійснювали будівельні та ремонтні роботи центрів зайнятості в регіонах.

«Дякую всім, хто мене підтримував»

— На місцях обласному керівництву були потрібні «свої» люди. Новий директор філії укладає договори на прибирання центру зайнятості, на які я б ніколи не пішов. Раніше працювало у нас дві прибиральниці, місцеві жительки, їхні послуги за договором нам обходилися у 6400 грн на місяць. Також був укладений договір на обслуговування сантехніки, електрики, послуг двірника, косіння трави та прибирання снігу. Зараз на ці самі послуги всім центрам зайнятості області передбачається виділення, в середньому, 24000 грн на місяць. За такою ж схемою здійснюється ремонт і обслуговування оргтехніки, охорона приміщень та низка інших моментів. Все це я можу підтвердити документально.

Після звільнення через місяць я вже працював в Університеті «Україна» на посаді директора Центру профорієнтації, де і зараз працюю директором Департаменту формування контингенту та рекламної діяльності.

Але я вирішив довести свою правоту і подав до суду за незаконне звільнення. Мене попереджали, що буде важко, але я не міг не виправдати довіру моїх порядних колег з Бориспільського МРСЗ, міського голови Анатолія Федорчука, депутатів районної і міської ради, які одноголосно прийняли рішення про мою підтримку і допомагали поновити справедливість. Спочатку суд скасував незаконну догану, далі були півтора роки боротьби, 8 засідань суду. І нарешті суд виніс рішення, яким задовольнив мої вимоги в повному обсязі. Я вдячний Богу за випробування. Дякую всім, хто мене підтримував.

На запитання «Вістей», чи готовий він повернутися на посаду очільника Бориспільського міжрайонного центру зайнятості, Самойленко відповів, що це буде вирішуватися місяців через два, бо існує процедура підготовки рішення суду. Крім того, відповідач може подати апеляцію.
«після вирішення юридичних питань можна буде говорити про поновлення на посаді», — пояснив юрист за освітою Самойленко.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама