У салоні оптики «Focus» можна перевірити зір і відразу ж підібрати окуляри

image
19 Лютого 2019, 17:01
Поділитися:

Власник салону Володимир Борисенко сам проводить діагностику

Салон оптики «Focus» працює в Переяславі з липня 2017 року. Нещодавно він змінив адресу та почав надавати послуги діагностики зору. Журналіст «Вісника» зустрівся із власником та оптометристом закладу, переяславцем Володимиром Борисенком. Поговорили про здоров’я, бізнес та навіть моду.

– В Україні оптичний бізнес не дуже розвинений, на відміну від Європи, – розповів Володимир Борисенко (36 років). – Той, хто наважується у нас займатися цією справою, повинен мати великий багаж знань, вміти розбиратися, зокрема, в моді, відвідувати різноманітні семінари, покази, виставки. Я у цій сфері близько тринадцяти років. Розповсюджую оправи та лінзи у різні салони нашої країни. Оскільки необхідно у деяких випадках консультувати клієнтів, я навчався на спеціальних курсах. Так і здобув навички оптометриста.

Зрештою набридло по кілька тижнів проводити у відрядженнях. До відкриття власного салону готувався близько півроку. Звичайно, як і в будь-якому бізнесі, найтриваліший процес – пошук коштів. Та й інших нюансів вистачало. На першому місці – на Покровській – нас дуже важко було побачити. Так люди нам говорили. А тут (на вул. Б. Хмельницького, 38, колишній офіс ХатаNet – авт.) ми на видному місці, тут комфортніше, просторніше.

У салоні «Focus» зір перевіряють за допомогою авторефрактометра. Власник придбав його нещодавно, коштує недешево.

– Найголовніше, що потрібно вміти при користуванні ним, – впіймати центр ока та ідеально навести різкість, – зазначив Борисенко. – Якщо буде хоча б мінімальне відхилення, то апарат покаже неточний результат. Звичайно ж, у будь-якому разі машина залишається машиною, тому, окрім цього аналізу, я ще проводжу тести за допомогою змінних лінз. Діагностику люди або замовляють телефоном, або приходять і продавець-консультант записує на певний час, зручний і для мене, і для клієнта. Постійно я в салоні не перебуваю.

Послуги діагностики зору у «Focus» безкоштовні у разі, якщо після них за рецептом клієнт замовляє собі окуляри. Якщо без замовлення, обстеження коштує 80 гривень.

Продавець-консультант Ольга Остапчук допоможе вибрати красиву оправу

Після діагностики клієнт відразу ж може підібрати собі оправу. Є найрізноманітніші бренди та ціни – від 150 до 3500 гривень. Вартість лінз залежить від виробника та їхнього індексу (чим вищий індекс, тим кращі оптичні якості лінзи, вона міцніща, але при цьому тонша та легша) – від 90 до 4500 гривень. Періодично діють різноманітні знижки.

– У нас є лінзи від виробників з Ізраїлю, Кореї, Японії, Німеччини, Франції. Є спеціальні для роботи за компютером. Вони блокують шкідливу надлишкову частину блакитного кольору в спектрі. Раніше такі лінзи повністю блокували блакитне в спектрі, а це погано, часто після тривалої роботи за компютером у людей починала боліти голова. Я завжди рекомендую людям найкращі, але не всім це фінансово доступно. Тому підбираємо задовільної якості за прийнятною ціною. Найкращі – японські фірми Seiko. Вони дуже дорогі, тому в Переяславі мало хто обирає собі такі. Дуже хвалять клієнти ізраїльський Optimize. Він зявився на ринку приблизно рік тому, ми з ним співпрацюємо три місяці. І ціна на лінзи хороша, і якість радує.

Готує окуляри для кожного конкретного клієнта майстер з Києва. Замовлення виконується щонайбільше за п’ять днів.

Володимир Борисенко зауважив, що у наявності є й контактні лінзи, однак вони не можуть бути головним корекційним засобом при поганому зорі.

– Зручно, коли займаєшся спортом, ідеш кудись відпочити, потанцювати, або просто коли до твого образу (так теж іноді буває) не личать окуляри. Тож лінзи у людей з проблемами зору повинні бути, але так от, як запасні туфлі. Під час повсякденних справ краще користуватися окулярами, бо лінзи – це у будь-якому разі інородне тіло, яке накопичує в оці бактерії.

У залежності від термінів носіння та матеріалу, з якого виготовлені, контактні лінзи коштують від 90 до 220 гривень. При плановій заміні лінз у салоні – кожного разу знижка 10%.

У салоні «Focus» продаються і сонцезахисні окуляри. Як виявилося, до вибору їх слід підходити також дуже відповідально.

– У нас немає сонцезахисних окулярів, які дешевші 250 гривень, – зазначив Володимир Борисенко. – Усе, що дешевше, – то навіть не окуляри. Купувати потрібно лише сертифіковані, які не шкодять зору. Це ж не просто аксесуар, а ще й захист від ультрафіолету сонця. Людям, яким більше 50 років, взагалі надвір не рекомендовано виходити без сонцезахисних окулярів, бо їхньому зору воно шкодить значно більше. Але ж ви знаєте, який менталітет у наших літніх людей, кажуть: «Та для чого воно мені треба? Тільки гроші збрить хочуть». А тоді, коли катаракту або ще щось у них виявляють, то купують… Але купують на базарі за 50 гривень і ще більше шкодять зору.

Взагалі сонцезахисні окуляри – це аксесуар, який купують на один сезон. Принаймні так у розвинених країнах. Лінзи стираються, навіть якщо користуватися спеціальною серветкою. Але, чесно кажучи, і я щороку не змінюю окулярів. Звикаю до одних, потім важко підібрати інші. Тому ще можна просто змінювати лінзи. Лінзи на оптичних окулярах довговічніші, тому їх так часто міняти не обовязково.

Володимир Борисенко проводить близько 10-15 обстежень щотижня. Багато клієнтів приходять до салону уже зі своїми рецептами, підбирають окуляри або ж прицінюються.

– Хотілося б, щоб було ще більше клієнтів, – зізнається Борисенко. – Весна у нашій справі вважається хорошим сезоном, бо купують не лише оптичні окуляри, а й сонцезахисні. Але, звичайно, все залежить і від того, яка ситуація в країні. Якщо є гроші, то люди купуватимуть, а якщо немає, то подумають: «Краще я ще трохи помружуся, щось же бачу, зате куплю хоча б якоїсь ковбаски». Це такий бізнес, що вкладені гроші відбиваються довго. Але, по суті, я давно мріяв відкрити оптичний салон, це можна вважати моїм таким собі хобі. Це наразі не те місце, де я заробляю на життя.

Віталій Усик

 

Салон оптики «Focus»

Адреса: вул. Б. Хмельницького, 38.

Працює: понеділок-п’ятниця – з 9.30 до 18.30, субота-неділя – з 9.30 до 17.00.

Тел. 073-211-55-05.

Джерело: Вісник Переяславщини