Парламентські вибори-2019: інформація для виборця

image
18 Липня 2019, 11:09
Поділитися:

Дочасні парламентські вибори відбудуться в Україні вже цієї неділі. Указ Володимира Зеленського про їх призначення опублікований та набрав чинності 23 травня.

За підсумками волевиявлення, 21 липня буде сформовано дев’яте скликання Верховної Ради. Вибори пройдуть за тими ж правилами, що і в 2014 році за змішаною виборчою системою.

Виборці отримають два бюлетені з партійними списками (багатомандатний округ) та кандидатами-мажоритарниками (одномандатний округ).

50% місць у новому парламенті займуть представники партій, які подолають бар’єр у 5% голосів. Українці будуть вибирати їх за партійними списками і вплинути на місце кандидата в списку партії виборець не може. Крім того, в бюлетені вказують лише першу п’ятірку номінантів (повні списки доступні на сайті ЦВК).

Загальна кількість зареєстрованих кандидатів у партійних списках становить 2764, до дня виборів скасовано реєстрацію 18 кандидатам. Отже, загальна кількість кандидатів у партійних списках, які беруть участь у балотуванні, становить 2746 осіб.

У бюлетені по загальнодержавному виборчому округу буде 22 партії.

Ще 50% депутатів Ради, згідно із законодавством, обираються в мажоритарних (одномандатних) округах. У парламент потрапляє переможець кожного округу  це може бути як самовисуванець, так і представник партії.

Загальна кількість зареєстрованих кандидатів у одномандатних округах – 3220 чоловік, реєстрацію до дня виборів скасовано 137 кандидатам. Отже, всього балотується 3083 мажоритарники, з них  1404 – висувається партіями, 1679 – самовисуванці.
По одномандатному округу №97 в бюлетені буде зазначено 20 кандидатів, але оскільки самовисуванець Бойко Олег Васильович звернувся із заявою про відмову балотуватися, проти його прізвища в бюлетені буде стояти штамп «ВИБУВ». У підсумку, виборець зможе вибрати одного з дев’ятнадцяти.

Кожен виборець отримає на дільниці два бюлетені  з партійними списками та кандидатами-мажоритарниками. Мандати між партіями, що пройшли в Раду, розподілять пропорційно отриманій підтримці.

Наш виборчий округ

Місто Бровари є центром мажоритарного округу №97. У межі округу входять також міста Березань, Бровари, Баришівський район, частина Броварського району (виборчі дільниці № 320226 – 320250, 320253 – 320272, 320276, 320277). Орієнтовна кількість виборців 179 083 особи.

Щодо кількості виборців, розрізняють великі дільниці – більш ніж 1500 виборців, середні – від 500 до 1500 виборців та малі – менше ніж 500 виборців.
Повний перелік дільниць із адресами є на сайті Державного реєстру виборців.

У Броварах на постійній основі створено 42 дільниці (41 – велика, 1 – середня).

У Броварському районі створено 52 дільниці: 21 велика, 19 середніх та 12 малих дільниць.
Щоб дізнатись, до якої дільниці належить виборець, достатньо на сайті державного реєстру скористатись пошуковою формою.
До цього часу члени дільничних виборчих комісій мали донести виборцям іменні запрошення для участі у голосуванні. Якщо виборець запрошення не отримав, на даному етапі він може перевірити себе у списках виборців безпосередньо у приміщенні ДВК, або через пошукову форму на сайті державного реєстру виборців через опцію «Кабінет виборця».

Якщо виборець не знайшов себе у списку виборців після 15 липня 2019 року, зміни можна буде внести лише за рішенням суду. На відміну від президентських виборів, у день голосування можна внести зміни до списку виборців, але виключно на підставі рішення суду.

Нагадаємо, у разі відрядження в інший регіон (чи з інших причин) ви тимчасово змінюєте місце вашого голосування поза межами одномандатного округу, тож втрачаєте право обирати депутата-мажоритарника. Тобто, отримаєте лише один бюлетень по загальнодержавному округу.

День тиші

Передвиборна агітація закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування. День напередодні виборів 20 липня вважається днем тиші.

День виборів: коли можна зробити вибір?

Проголосувати 21 липня можна з 8:00 до 20:00 годин саме в цей час працюватимуть виборчі дільниці.

Які документи взяти з собою на виборчу дільницю?

Щоб отримати бюлетені, необхідно мати з собою документ, який засвідчує особу громадянина України. Таким документом може бути:

паспорт громадянина України (звичайний або ID-карта);
тимчасове посвідчення громадянина України (для тих хто, нещодавно отримав громадянство);
військовий квиток (для військовослужбовців).

Як правильно поставити позначку в бюлетені?

Кожен виборець повинен заповнювати свій бюлетень особисто в спеціальній кабінці для таємного голосування.

У квадраті проти назви партії, яку ви хочете підтримати на виборах, слід поставити позначку («+» або будь-яку іншу, але лише одну). Аналогічним чином необхідно зазначити в другому бюлетені прізвище депутата-мажоритарника, за якого ви вирішили проголосувати в своєму окрузі.

Після цього виборець повинен особисто опустити свої бюлетені в урну на дільниці.

Чи можна замінити зіпсований бюлетень?

Якщо ви випадково зробили помилку, заповнюючи бюлетень, то маєте право замінити його.

Для цього необхідно звернутися з письмовою заявою до члена дільничної виборчої комісії, який видав бюлетень, із проханням видати новий.

Однак зробити таку заміну можна лише один раз.

Що заборонено робити на виборчій ділянці?

Порушувати таємницю голосування. У кабінці для голосування одночасно може перебувати лише одна людина.
Фотографувати та знімати відео. Виборці не мають права фіксувати процес голосування на світлинах або відеозаписах, а також демонструвати на камеру свій розгорнутий бюлетень. За це передбачена адміністративна відповідальність.
Виносити бюлетень за межі виборчої дільниці.
Не слід також ставити зайві позначки та написи на бюлетені  інакше його визнають недійсним. Аналогічно бюлетень не зарахують, якщо в ньому немає жодної позначки.
Агітувати символіка обраної партії або кандидата також вважається агітацією, тому на ділянку краще прийти без неї.

Про результати виборів

Процес голосування відбудеться  в неділю, 21 липня, з 8:00 до 20:00 години. Публікувати перші дані екзит-полів можна лише після закриття виборчих дільниць.
Результати виборів по загальнодержавному та мажоритарному округах ЦВК має встановити протягом 15 днів із дня проведення виборів, тобто до 5 серпня.

При цьому, якщо найбільшу, але однакову кількість голосів наберуть два або більше кандидатів-мажоритарників, то в цьому одномандатному окрузі буде проведено повторне голосування між зазначеними кандидатами.

Офіційне оприлюднення підсумків голосування на дострокових виборах народних депутатів України має відбутись до 10 серпня.

                                           Фото з офіційної сторінки ЦВК у ФБ

Джерело: Трибуна Бровари