Великодимерчанка через сушену рибу захворіла ботулізмом

image
17 Липня 2019, 19:50
Поділитися:

На початку липня жінка із Великої Димерки захворіла ботулізмом – найймовірніше, через споживання сушеної риби, яку придбала на Чернігівщині. Цей випадок став першим у 2018-19 роках на Броварщині. Потерпіла отримала необхідні ліки та вже до п’ятниці її мають виписати з лікарні. Про це «Трибуні Броварів» розповіла Ольга Строй, представниця броварського міжрайонного відділу лабораторних досліджень.

Як зазначила Ольга Строй, 32-річна жителька Великої Димерки захворіла 6 липня. З її слів, під час перебування у батьків у смт Срібному, що в Чернігівській області, жінка з’їла сушену рибу. Продукцію вона купила в невідомого продавця. Їла рибу сама. За інформацією представниці відділу лабораторних досліджень, інші продукти, які вживала потерпіла, поза підозрою.

Ольга Строй розповідає, що після вживання риби в постраждалої з’явилися симптоми, частина з яких є типовими для ботулізму: постійна сухість у роті та горлі, дискомфорт у кишечнику, нудота, пронос, слабкість, а також – погіршення зору.

З часом симптоми лише наростали. До лікарів постраждала звернулася лише 9 липня – спочатку до сімейного у Великій Димерці, звідки пацієнтку направили до інфекційного відділення броварської лікарні. Там їй поставили діагноз «ботулізм» під запитанням.

Навіть за підозри на ботулізм хворому вводиться протиботулістична сироватка або анатоксин. Лікарі зробили замовлення в Києві на препарат, після чого пацієнтка дуже швидко отримала безкоштовну дозу анатоксину. Згодом потерпілій стало краще, і вже до цієї п’ятниці її мають виписати з лікарні, зазначає представниця відділу лабораторних досліджень.

Як розповідає Ольга Строй, у пацієнтки були відібрані проби крові, промивних вод і випорожнень кишківника, які відправили в обласний відділ лабораторних досліджень на перевірку. Усі проби показали негативний результат на ботулізм.

Однак це не означає, що ботулізму не було, вказує фахівчиня. По-перше, проби були відібрані досить пізно через затримку зі зверненням до лікарів постраждалої. По-друге, навіть при ранньому відбиранні проби дають позитивний результат лише в 70 % випадків.

Ольга Строй також зазначила, що нині в Україні нема проблем із препаратами проти ботулізму, які є дуже дорогими. Тепер держава їх закуповує і надає безкоштовно. Раніше пацієнти та їхні родичі змушені були шукати сироватку чи анатоксин самотужки.

Нагадаємо, у 2017 році МОЗ оцінило ситуацію із захворюваністю на ботулізм як катастрофічну. Того року були випадки і в Броварах. За повідомленнями ЗМІ, цього року на Чернігівщині зареєстрували вже 9-ий випадок ботулізму.

Джерело: Трибуна Бровари