У Броварах відбулась акція на підтримку закону про мову. ФОТО

image
16 Липня 2019, 18:02
Поділитися:

Сьогодні, 16 липня, набув чинності закон про державну мову, покликаний захистити права україномовних. Цього дня у понад 30-ти містах України відбуваються акції на підтримку новоухваленого акта. Жителі Броварів також долучилися до святкування: на майдані Свободи вони зібралися з плакатами, послухали українську музику і поговорили про місцевих героїв, що боролися за мову.

Акція у Броварах була анонсована на 13:00. У цей робочий час на центральній площі міста зібралося небагато учасників. Організатори підготували імпровізовані мініплакати на аркушах форматом А4 із написами «Мова об’єднує!», «Мова єднає», «Закон про мову – права українців!»

Із портативної колонки ініціатори ввімкнули україномовну музику. На майдані залунали відомі пісні «Тіні Сонця», «Друже, музики», твори «Йорого Кльоца», марш нової української армії «Зродились ми великої години» тощо.

Організатори поділились із присутніми символікою всеукраїнської акції із її гаслом «Мова об’єднує».

Також організатори наголосили, що новий мовний закон спрямований не на обмеження мовних прав, а на забезпечення прав україномовних. Таким чином він зменшить напругу в суспільстві й не дозволить політикам спекулювати на мовній темі перед виборами.

Присутні також поговорили про тих, хто не дочекався відродження української мови, але за життя докладав зусиль до боротьби. Головно згадали про репресованого в часи сталінізму Василя Кириченка, який був директором 1-ої школи в Броварах, а в 1990-х роках був членом місцевого товариства української мови.

Не забули присутні і про поета Григорія Чупринку, борця за Україну початку ХХ ст. із Гоголева. Внесок діяча визнали сучасники, заснувавши на його честь літературну премію. Учасники акції також нагадали про внесок у розвиток і захист мови Тараса Шевченка, Миколи Галагана, Миколи Костомарова, не без гордості зазначивши про їхню причетність до Броварів.

Міський голова Ігор Сапожко

Через півгодини після початку акції її учасники розійшлись. Ті, які з різних причин не встигли на акцію, але підтримують ініціативу святкування, сфотографуватись із власноруч намальованими плакатами.

Російськомовна в житті активістка і журналістка Ангеліна Козлова виступила на підтримку закону про мову

Нагадаємо, цього дня у Харкові, Львові та Києві відбудуться великі концерти в межах святкування набуття мовним законом чинності. У столиці захід відбудеться коло арки «Дружба народів», початок о 19:00. Для гостей співатимуть Наталка Карпа, Соня Кей, Кіше, Тарабарова, Мандри, М’ята та інші.

Фото – Дмитро Карпій

Джерело: Трибуна Бровари