ОСББ «Романтик»: як живуть звичайні об’єднання співвласників багатоквартирних будинків

image
15 Липня 2019, 22:21
Поділитися:

Наразі в Броварах понад 60 багатоквартирних будинків, які обрали самостійну форму управління будинком та створили ОСББ. Деякі з них так функціонують ще з радянських часів, але багато таких, що створюються у новозбудованих будинках. Зовсім інші підходи до спільної власності мешканців та зовсім інший комфорт проживання за ту саму квартирну плату – ось так можна коротко описати цю форму утримання будинку. Пропонуємо цікаві з життя звичайного ОСББ.  

Для того, щоб зрозуміти, як живе звичайне ОСББ у старому будинку, ми зустрілись із  його головою  Раїсою Сміливець та пригадали усі етапи «боротьби за будинок», які випали на долю голови правління за останні 6 років. Розмова була довгою та досить цікавою.

Раїса Сміливець – голова ОСББ «Романтик»

«Головою правління мене обрали у грудні 2012 року, розповідає Раїса Сміливець. Усе було досить важко: тариф був тоді 1,50 грн за 1 м кв і він не покривав мінімальних витрат, тому будинок прийняла з «мінусовим залишком», боргами перед постачальниками. Треба було негайно змінювати ситуацію, тому в  лютому 2013 року на загальних зборах тариф затвердили вже 1,8 грн, а в червні того року  – 2,0 грн. Це дозволило розрахуватися з боргами та приступити до планування необхідних робіт у будинку».

Ремонт м’якої покрівлі будинку та системи опалення було проведено за попереднього голови, розповіли голова правління та бухгалтерка, тож  довелося проявити «політичну волю» та закрити доступ на дах будинку – в іншому випадку пошкоджень покрівлі не уникнути, позаяк бажаючих встановити та ремонтувати індивідуальну антену достатньо.  «Зараз у  будинку лише один провайдер, із яким у нас гарні робочі стосунки. Усе обладнання в спеціальних коробах на технічному поверсі. Також окремо вичистили дах від зайвих речей та посліду птахів», – розповіли жінки.

Після погашення боргів та нормалізації роботи, звернули увагу на термінові потреби будинку, зокрема, вирішили повністю оновити поштові скриньки та відремонтувати вхідні групи. «Із поштовими скриньками не все так просто: виробників такого обладнання в Україні небагато. Ми  знайшли такого постачальника у Львові та заплатили за поштові скриньки 9,0 тис. грн, –  розповідає пані Раїса. – Це було саме у розпал Майдану. Мікроавтобус, який віз нам наші скриньки, одночасно віз купу речей та харчів на Майдан, тому дорогою їх декілька разів перевіряли. Але у нас все законно, за накладною, тож  хлопці доставили нам скриньки та одразу поїхали на Майдан», – пригадують буремні події голова та бухгалтерка ОСББ.

Нові поштові скриньки ОСББ

Також квартплата у розмірі  2 грн (майже на рівні будинків комунальних ЖЕКів) дозволила закупити новий дитячий майданчик та встановити його у дворі будинку. Позаяк майданчик придбаний не за бюджетні кошти, має неповторний для Броварів дизайн.

ОСББ має власний дитячий майданчик

«Важко пригадати усі виклики, які ми мали за останні роки, але головне, що ми вчасно реагували на них та робили можливе в межах кошторису або за рахунок окремих зборів коштів»,  – пояснюють голова та бухгалтерка ОСББ. – Наприклад, крадіжка в будинку кабелю «Укртелекому» одразу жорстко поставила питання захисту підвалу. Встановлення надійних дверей та замків коштувало будинку 30 тис.грн, і це була велика сума для нашого будинку.  Але наступного разу могли вкрасти тепловий лічильник та інше обладнання, то чи варто ризикувати?  Нам відомо, що  аналогічні крадіжки кабелю «Укртелекому» були і в сусідніх будинках. Чи усі вони захистили свої підвали?», –  задається питанням голова ОСББ.

Наступним етапом було проходження державної експертизи з роботи ліфтів, яка коштувала 15,0 тис.грн. Такі витрати в кошторис тарифу не закладено, тому довелося виписувати окрему квитанцію та заносити її в кожну квартиру. «Ми принципово проти зборів готівкових коштів, – зауважують голова ОСББ та бухгалтерка. –  По-перше, квитанція – це інша платіжна дисципліна. По-друге, саме така форма «спілкування» додає довіри, що гроші підуть за цільовим призначенням». Державну експертизу ОСББ пройшло, але як вирішити питання капітального ремонту ліфтів будинку, якому вже 32 роки – поки що не визначилося. Ремонт ліфтів, напевне, найзатратніша робота, тому вирішити питання самотужки буде дуже важко.

«Проблема з ліфтами – то квіточки, на фоні того, що ми пережили з електропостачанням будинку. Літом 2018 року раптово з’ясувалося, що електрокабель, що живить будинок, зовсім розсипався від часу експлуатації і цілий будинок на 600 осіб посеред літа на 4 дні залишився без електропостачання. Ми терміново звернулися в міськвиконком, але з’ясувалося, що в міський програмі підтримки ОСББ не було передбачено такого заходу, як ремонт зовнішніх мереж. Ми добивалися цього тривалий час, пройшли декілька сесій, і таки нам проклали 2 кабелі: основний та резервний. Проведено значну роботу, і ми вдячні міськвиконкому за допомогу в розмірі майже 400 тис.грн», – каже голова ОСББ. –  Якби не програма підтримки ОСББ, навіть не уявляю як би ми могли зібрати таку суму це нереально».

Наразі будинок ОСББ «Романтик» планує знову звернутися для участі в програмі саме на капремонт ліфтів, але це вже в плановому, а не  аварійному порядку. Якщо вдасться, то також планують взяти участь у програмі на встановлення нового теплового лічильника та двох лічильників на воду: гарячу та холодну. Нагадаємо, що нещодавно відбувся конкурс за програмою підтримки ОСББ, на якому, в основному, надали підтримку будинкам саме на ремонт електрообладнання – як елемент підготовки до опалювального періоду.

Щодо вивозу відходів, у будинку, на жаль, сортування відходів не налагоджено, але є проблема, характерна для багатьох будинків: сусіди «підкидають» сміття, адже багатьом просто зручно це зробити  дорогою на зупинку. Тож  найперше завдання на майбутнє – встановити перголу (накриття) навколо контейнерів: ОСББ будуватиме для будинку один сміттєвий майданчик. Враховуючи, що майже поруч мають збудувати новий «інклюзивний» дитячий майданчик, контейнери перенесуть всередину двору.

Приємним сусідом для будинку є парафія Греко-католицької церкви, яка сама дбає про благоустрій як у межах своєї території, так і навколо. Незабаром  навколо території церкви місто також проведе благоустрій: відремонтують  проїзд та облаштують тротуар.

Як зауважила голова ОСББ, в будинку є і «опозиція». «Останні запеклі дискусії були в той час, коли цього року  затверджували новий тариф – 5,5 грн. Збори відбувалися в кожному під’їзді, окремо на збори приходили одразу з калькулятором, розбирали кожну цифру, кожний рядок, і таки переконали, що кожна цифра – реальна. Щодо зарплати голови ОСББ, то вона менша, ніж у двірника –  мінімальна. Головне, щоб люди розібралися, за що вони сплачують та що за це мають. Врешті-решт, здоровий глузд переміг і переважна більшість мешканців нас підтримала», – розповідає Раїса Сміливець.

Варто зауважити, що в тариф 5, 5 грн закладено і поточні ремонти:  в ОСББ зроблено  ремонт в усіх 5-ти під’їздах  із 1-го по 10-й поверх. Це, правда, тривало не один рік.  У будинку повністю замінено освітлення: і в середині під’їздів, і зовнішнє освітлення – усюди ЛЕД-світильники. В усьому будинку в місцях загального користування вікна замінено на металопластикові. І все це – виключно власними силами, за рахунок квартплати. Для самого ОСББ вдалося придбати техніку – комп’ютер, принтер. І «окремий бонус» ОСББ – можливість регулювати опалення в «ручному режимі», що суттєво зменшує платіжки за теплопостачання для мешканців будинку.

Косметичний ремонт у всіх 5-ти під’їздах на 10-ти поверхах – заслуга ОСББ

«Самі мешканці  уважно слідкують за порядком, причому настільки прискіпливо, що ми іноді жартуємо, що в будинку «здійснюється відеонагляд. Мені, як голові, доповідають про всі найдрібніші інциденти, і це також великий плюс ОСББ, –  розповідає Раїса Петрівна. – Ми нічого не скриваємо, ми підзвітні навіть у дрібних витратах. Інформуємо про усі доходи, витрати та плани по ремонтам. Довіра людей для нас – понад усе».

«Ми довіряємо своєму голові», – кажуть мешканці будинку. – Вона чесна, культурна та не помічена у корупції».

А ви ще вагаєтесь чи створювати ОСББ у вашому будинку?

Ангеліна Козлова

Фото – авторки

Джерело: Трибуна Бровари