Як перевірити заряд акумулятора

Як перевірити заряд акумулятора
9 Жовтня 2024, 19:17
Поділитися:

Ефективність батареї в смартфонах зменшується зі збільшенням часу використання. Чим старше телефон, тим слабший буде його акумулятор – мова йде про природний знос. Користувачі найновіших iPhone без проблем перевіряють поточний час роботи батареї свого телефону. Однак ця можливість також існує для шанувальників Android, хоча їм доведеться трохи більше копати. Отже, як перевірити якість батареї в смартфоні Android і iOS? Ми відповідаємо!

Що таке термін служби батареї?

Термін служби акумулятора телефону визначається максимальною кількістю мАг, що залишився в ньому. Ми говоримо про міліампер-години, які акумулятор здатний поглинути та зберегти під час заряджання. Чим більше разів заряджається акумулятор, тим більше зменшується його ємність, що називається хімічним старінням акумулятора.

Виробники навіть вказують кількість циклів, після яких продуктивність акумулятора почне знижуватися. Тоді ви можете помітити, наприклад, що смартфон розряджається набагато швидше або сильно нагрівається під час зарядки. Отже, як перевірити час автономної роботи вашого телефону Android, коли він починає поводитися дивно?

Як перевірити заряд батареї на телефоні Android?

Щоб перевірити поточний стан батареї на телефоні Android, ви можете використовувати код, введений на екрані виклику: *#*#4636#*#* . Після введення та прийняття зеленою трубкою на екрані з’явиться меню з інформацією про телефон. Ви можете вибрати, серед іншого, споживання елемента або подібний пункт, який стосується продуктивності акумулятора.

Однак варто пам’ятати, що цей спосіб підійде не на кожному телефоні. Прикладом пристрою, який не відповідає після введення коду, є Samsung Galaxy S21. Тоді (і у випадку з будь-яким іншим смартфоном) виходом стане використання безкоштовного інструменту діагностики у вигляді одного зі спеціальних додатків. Зазвичай вони мало важать, тому вам не доведеться турбуватися про велике навантаження на пам’ять після встановлення такого програмного забезпечення. Додатки доступні в Google Play:

Інформація про акумулятор – після запуску програма відображає інформацію про поточну температуру акумулятора, а також точний рівень заряду та напругу. Крім того, він визначає стан батареї як «добрий» або «поганий», тому надає досить загальну інформацію.

AccuBattery – ця програма набагато точніше визначає час автономної роботи. Вказує приблизну кількість мАг, яку може «запам’ятати» батарея, а також її поточні цикли заряджання. Однак пам’ятайте, що останні зараховуються з моменту завантаження програми.

Samsung Members – як випливає з назви, цей інструмент призначений спеціально для користувачів телефонів Samsung. Якщо у вас є такий смартфон, просто відкрийте програму та виберіть: Довідка => Діагностика => Стан батареї, щоб дізнатися відсоток ємності батареї.

Як перевірити заряд батареї в iPhone?

У випадку зі смартфонами Apple, від iPhone 6 до найновіших (від iOS 11.3 і вище), щоб перевірити якість батареї в телефоні, потрібно лише знайти відповідний пункт в налаштуваннях. Виберіть: Налаштування > Акумулятор > Справність акумулятора , і користувач побачить екран із кількома полями. Серед них ви побачите максимальну ємність, виражену у відсотках. Якщо він становить 100%, батарея все ще має повний ресурс. Якщо значення нижче, батарея вже почала старіти.

Як перевірити стан батареї на старому iPhone? Вам потрібно буде скористатися одним із інструментів, доступних для комп’ютерів, і підключити iPhone до пристрою:

coconutBattery – для акумулятора в системі MacOS. Це просте у використанні програмне забезпечення, яке відображає інформацію про поточну і максимально можливу кількість мАг, що зберігається в акумуляторі, а також температуру і напругу акумулятора.

3uTools – для комп’ютерів Windows. На вкладці «Інформація» відображаються такі дані, як кількість циклів заряджання на даний момент, поточна кількість мАг і залишок, стан батареї, виражений у відсотках, і її температура.

У кожному разі варто пам’ятати, що інформація, яка відображається самою системою чи зовнішнім інструментом, оцінюється. Тому не варто панікувати, якщо програма повідомляє, що час роботи батареї становить, наприклад, близько 95%. Результат краще уточнювати в сервісному центрі бренду телефону.

Джерело: Новини Вишгорода