МОЗ повідомляє, як залучити дитину до фізичної активності та зменшити екранний час

МОЗ повідомляє, як залучити дитину до фізичної активності та зменшити екранний час
8 Жовтня 2024, 12:36
Поділитися:

 

За рекомендаціями ВООЗ, діти молодшого віку мають бути обмежені в екранному часі: 

  • до 2 років: взагалі не мають використовувати гаджети;
  • у 2-4 роки: переглядати їх не більше однієї години на день.
  • старші діти й дорослі: не більше двох годин на день. 

А в оновлених настановах Американської академії педіатрії йдеться про те, що діти та підлітки можуть мати багато різних видів взаємодії з гаджетами, тож замість того, щоб встановлювати конкретні часові обмеження на використання цифрових медіа, варто зважати на якість взаємодії, а не тільки на кількість або тривалість часу. Звісно, з певними рамками.

Такі поради можуть бути актуальними і для України. Попри те, що більшість дітей навчається в школах офлайн, деякі все ще залишаються на дистанційному навчанні, отже багато часу проводять за компʼютерами й планшетами. Для них важливо робити перерви й залучати до інших справ та рухової активності. Це можна робити як у перервах між уроками, так і після завершення навчального дня. Подбайте про те, щоб залучити дітей до інших – «аналогових» чи то пак фізичних – занять: якщо дозволяє безпекова ситуація, прогуляйтеся разом у парку чи пограйте в спортивні ігри.

Обмежувати час, проведений перед дитиною перед екраном, корисно ще й тим, що допомагає пильніше стежити за тим, що вона «споживає»  в інтернеті та соцмережах.

Ось кілька порад, які дозволять зменшити кількість часу, яку наші діти проводять за гаджетами: 

  1. Використовуйте таймери й робіть перерви. Час летить непомітно, тож щоби дитина не забувала про перерви, ставте будильник що 30-40 хвилин. Це буде нагадуванням про необхідність встати й порухатися. Можна разом поприсідати чи повіджиматися. Добре також пострибати й розім’ятися. Крім того, будильник попередить дитину, що скоро час змінювати активність, а це – допоможе запобігти розчаруванню й сльозам, коли буде потрібно відкласти гаджет.
  2. Будьте креативними. Якщо подивитися на предмети навколо, можна разом із дітьми знайти їм цікавіше застосування: побудувати «халабуду» зі стільців, або влаштувати домашній театр, почитати разом книжки, помалювати чи зробити поробку.
  3. Встановіть час без екранів. Запровадьте вдома правила і визначте час або обставини, за яких всі члени сім’ї відмовляються від використання гаджетів. Наприклад, під час обіду чи після 19:00 всі мають відкласти телефони й пограти разом у настільну гру або розповісти про свій день.
  4. Не використовуйте гаджети й екранний час для заохочення чи покарання дитини. Такі практики роблять планшет чи смартфон ще більш важливими для неї.
  5. Мінімізуйте вплив гаджетів вдома. Не ставте компʼютер у спальні вашої дитини. Це призводить до фізичної ізоляції членів сімʼї та зменшення взаємодії, а також збільшення кількості екранного часу. 
  6. Зменшуйте кількість екранного часу поступово. Якщо у вашої дитини вже є проблема з завеликою кількістю часу з гаджетами, зменшуйте цей час покроково. 

Памʼятайте, що діти найкраще вчаться, спостерігаючи за батьками. Якщо ви обмежите перебування з гаджетами до двох годин на день, діти бачитимуть, що ви дотримуєтеся власних правил, і більш ймовірно, що будуть дотримуватися їх також. 

The post МОЗ повідомляє, як залучити дитину до фізичної активності та зменшити екранний час appeared first on Київська обласна військова адміністрація.

Джерело: Київська обласна військова адміністрація