ПРОЄКТ «НЕПРOSTІ ЛИСТИ» У БОЯРСЬКІЙ ГРОМАДІ

ПРОЄКТ «НЕПРOSTІ ЛИСТИ» У БОЯРСЬКІЙ ГРОМАДІ
3 Жовтня 2024, 06:01
Поділитися:

Проєкт “НепрOSTі листи”, започаткований у 2018 році кандидатом історичних наук, завідувачем Макарівського історико-краєзнавчого музею і головним редактором інформаційного агентства “MKV” Віталій Гедз у 2024 р. дістався Боярської громади.

21 червня відбулося вручення симворлічних копій у с. Жорнівка.

Загалом по цьому населеному пункту у Державному архіві Київської області було віднайдено 8 листів.

Волонтери, які займалися пошуком рідних та близьких, знайшли рідних та близьких на 7 листів.

Також слід зазначити, що до вручення листів уже не вперше у практиці проєкту долучилися працівники бібліотечної системи. Зокрема, активним пошуком рідних та організацією заходу займалася Любов Дудич, бібліотекар с. Княжичі.

Вручення листів супроводжувалося показом фільму «НепрOSTі листи» від «Сектору Правди», який нікого не залишив байдужим в залі.

7 вересня вручення відбулося в с. Дзвінкове під час святкування Дня села.

Під час свого виступу Віталій Гедз розповів про проєкт, про вручення листів на Київщині і детально зупинився на листах з Дзвінкового. Загалом у Державному архіві Київської області було знайдено 14 листів адресованих до Дзвінкового. 7 з них нарешті дійшли за вказаними адресами.

Серед вручених, за словами Віталя Гедза, найбільш символічним був лист Михайла Спісаренка. Остарбайтер писав свого листа 7 вересня, і не міг навіть уяви, що 7 вересня лист потрапить в Дзвінкове. Але з однією особливістю, рік написання – 1943 р., рік отримання – 2024 р. Рівно 81 рік лист йшов до рідних примусового робітника.

Також під час святкування Дня села відбулося вручення символічних копій листів і у с. Перевіз. Під час час вручення Віталій Гедз розповів про проєкт, про вручення листів на Київщині і детально зупинився на листах з Перевозу.

У період Другої світової війни гітлерівці з Перевозу на примусові роботи вивезли 16 мешканців.

У Державному архіві Київської області було знайдено 27 листів адресованих до Перевозу. Вони були написані 9 остарбайтерами. Найбільше листів у Надії Олійник – 9 шт. Також Галина Степаненко написала додому 8 листів.

Цього вересневого дня за вказаними адресами Перевозу дійшли листи 5 остарбайтерів.

Раніше ІА МКВ писала, що філь про проєкт “НепрOSTі листи” став лауреатом Міжнародного фестивалю історичного кіно.

Підписуйтеся на Telegram-канал MKV — джерело актуальних новин Макарівської громади й Київщини!



Джерело