У Вишгороді шість років сортують та переробляють відходи упаковки

У Вишгороді шість років сортують та переробляють відходи упаковки
2 Жовтня 2024, 23:41
Поділитися:

З кінця 2017 року в місті Вишгород (Київська область) успішно реалізується проєкт із сортування відходів упаковки, започаткований у співпраці з Українською Пакувально-Екологічною Коаліцією (УКРПЕК), місцевою владою та за підтримки п’яти міжнародних компаній.

За три роки дії проєкту було встановлено близько 300 спеціалізованих контейнерів для збору скла, паперу, картону, пластику, комбінованої упаковки та алюмінію. Всі зібрані матеріали спочатку сортуються додатково, а потім відправляються на переробні підприємства.

За цей час у Вишгороді було зібрано приблизно 1300 тонн упаковки. Інфраструктура для роздільного збору відходів охоплює близько 90% території міста, що робить Вишгород яскравим прикладом для всієї країни. Як відзначив мер міста Олексій Момот, завдяки співпраці між владою, бізнесом і мешканцями можна досягти вагомих змін, а також зекономити кошти місцевого бюджету.

Таким чином, Вишгород демонструє успішний приклад, як спільними зусиллями можна значно покращити стан екології та ефективно управляти відходами.

Проєкт у Вишгороді можна вважати своєрідною моделлю впровадження системи Розширеної Відповідальності Виробника (РВВ). В рамках цієї системи саме виробник несе відповідальність за утилізацію використаної упаковки, аби повернути її в економічний обіг як вторинну сировину, запобігаючи потраплянню відходів на сміттєзвалища, в навколишнє середовище або на спалювання.

Як зазначив Володимир Слабий, голова УКРПЕК, система РВВ вже показала свою ефективність у багатьох європейських країнах. Вона виступає дієвим інструментом у сфері управління відходами та є основою для побудови економіки замкненого циклу.

Особлива подяка висловлюється мешканцям Вишгорода, які активно підтримали ініціативу і вже звикли сортувати відходи у своїх домівках, приносячи їх до встановлених контейнерів для роздільного збору. Ця модель європейської поведінки швидко стала нормою, демонструючи, що українці готові переходити на новий рівень поводження з відходами.

Принцип розширеної відповідальності виробника (РВВ) вже давно є важливим елементом управління відходами в країнах Європейського Союзу. Він передбачає, що відповідальність за утилізацію використаних товарів, таких як упаковка, батарейки, автошини, електроніка та інші, покладається на виробника. Цей підхід дозволяє переробляти відходи та повертати їх у виробничий цикл у вигляді нових товарів, таким чином підтримуючи економіку замкненого циклу.

У Вишгороді шість років сортують та переробляють відходи упаковки

Відповідно до Угоди про Асоціацію з ЄС, Україна зобов’язалася впровадити систему РВВ на своїй території. Проте, на сьогодні, законодавче регулювання цього процесу все ще перебуває в стадії розробки. Незважаючи на це, п’ять провідних компаній-виробників упаковки — Coca-Cola Beverages Ukraine, PepsiCo Ukraine, Tetra Pak, Elopak, Can Pack — об’єднали зусилля і спільно фінансують проєкт у Вишгороді. Основна мета цього проєкту — продемонструвати на практиці, що система розширеної відповідальності виробника може бути успішно реалізована на всій території України.

Проєкт у Вишгороді не лише показує можливість впровадження цієї моделі, а й сприяє активізації процесу розробки відповідного законодавства, що дозволить на національному рівні впровадити сучасні підходи до поводження з відходами.

Дізнавайтесь, ще більше цікавих новин Вишгорода на нашому сайті!

Джерело: Новини Вишгорода