Що робити зі сміттєзвалищами в Україні?

Що робити зі сміттєзвалищами в Україні?
2 Жовтня 2024, 22:37
Поділитися:

Ситуація з накопиченням відходів, у тому числі небезпечних, в Україні є критичною і це не є секретом для громадськості.

Проблема бере початок ще з радянських часів, і, на жаль, за роки незалежності не було здійснено суттєвих кроків для її вирішення. В результаті маємо тисячі сміттєзвалищ, 99% яких не відповідають жодним екологічним стандартам.

У період з 2001 по 2015 роки функціонувала непрозора система, коли державне підприємство “Укрекокомресурси” стягувало плату за вироблену або імпортовану тару і упаковку. Ці кошти мали спрямовуватися на створення системи роздільного збору та переробки відходів. Однак, така система так і не була реалізована.

За даними Міністерства екології, нині переробляється лише 3% твердих побутових відходів, і це стосується лише офіційно зареєстрованих даних. Можна лише уявити, скільки сміття залишається в лісах, парках та інших невідведених для цього місцях.

Яким є шлях вирішення цієї проблеми?

Останніми роками бізнес-спільнота та активісти наполягають на впровадженні європейської моделі поводження з відходами, що базується на принципі “забруднювач платить” та розширеній відповідальності виробника. Це означає, що виробники товарів, таких як пляшки чи батарейки, повинні створювати організації, які відповідатимуть за укладення договорів з муніципалітетами та підприємствами для побудови системи роздільного збору та переробки відходів.

Такі організації фінансуються бізнесом, що гарантує ефективне використання ресурсів і досягнення законодавчо встановлених показників збирання та переробки відходів.

Члени Європейської Бізнес Асоціації підтримують ідею створення такої системи в Україні. Зокрема, бізнес-спільнота брала участь у розробці законопроекту №4028 щодо роздільного збору відходів упаковки та проектів законів щодо батарейок і електронного обладнання.

Крім того, існують локальні ініціативи, як-от соціальний проєкт “Батарейки, здавайтеся” або пілотний проект у Вишгороді, що спрямовані на вирішення проблеми на місцях.

Однак на загальнодержавному рівні проблема накопичення відходів залишається нерозв’язаною. Без державної підтримки і законодавчого регулювання значних результатів досягти неможливо.

Нещодавно в Києві відбулася конференція щодо нової політики поводження з відходами, де було представлено національний план управління відходами та галузеві законопроекти. Зокрема, варто відзначити зацікавленість уряду та міжнародної спільноти в європейському підході до вирішення цієї проблеми.

Проте жоден з проектів ще не затверджений урядом, і малоймовірно, що їх зареєструють у парламенті найближчим часом. Окрім цього, конференція не зібрала достатньо народних депутатів, які зрештою голосуватимуть за законопроекти.

У Верховній Раді вже зареєстровано десяток законодавчих ініціатив, більшість з яких передбачають нові податки на переробку сміття. Час покаже, чи вдасться державі вирішити цю проблему, чи все ж приватні інтереси переважатимуть.

Джерело: Новини Вишгорода