Який був самий перший телефон?

Який був самий перший телефон?
2 Жовтня 2024, 16:19
Поділитися:

Інженери Bell Labs наполегливо працювали, але не змогли знайти спосіб створити перший мобільний телефон. Нові покоління можуть бути не знайомі з Motorola, гігантом індустрії мобільних телефонів. Але в другій половині 20 століття вони були великою справою. Історія їхнього успіху почалася в 1973 році, коли вони випустили перший кишеньковий мобільний телефон.

Джон Ф. Мітчелл, керівник відділу портативних комунікаційних продуктів Motorola, заохочував свою команду створити перший мобільний телефон і відіграв вирішальну роль у розвитку технології.

3 квітня 1973 року інженер Motorola Мартін Купер зателефонував своєму конкуренту Джоелю С. Енгелу з Bell Labs з першого мобільного телефону. Світ щойно став свідком першого мобільного дзвінка. Пізніше того ж дня Мартін Купер та його колеги пішли на прес-конференцію та зробили революцію в комунікаційних технологіях.

Стільниковий телефон Motorola отримав назву DynaTAC 8000X. Розміри прототипу, використаного для першого виклику, становили 9,1 x 5,1 x 1,8 дюйма (23 x 13 x 4,5 см). Він важив близько 2 кг (4,4 фунта) і його потрібно було заряджати протягом 10 годин для 30 хвилин у режимі розмови.

Коли з’явилися мобільні телефони?

Незважаючи на те, що компанія Motorola продемонструвала перший у світі мобільний телефон у 1973 році, він все ще був прототипом. Щоб Motorola Dynatac 8000x стала доступною для широкого загалу, знадобилися роки роботи.

Перший загальнодоступний мобільний телефон

Після 10 років і 100 мільйонів доларів на розробку, Motorola DynaTAC 8000x був випущений на ринок у 1983 році. Перший комерційний стільниковий телефон забезпечував 30 хвилин у режимі розмови, міг зберігати 30 телефонних номерів і коштував 3995 доларів.

Нові конкуренти

У наступні роки мобільні телефони почали набирати популярність. Різні компанії почали виробляти стільникові телефони, в тому числі такі, як Nokia і Samsung.

У 1987 році на ринку з’явився перший мобільний телефон Nokia – Mobira Cityman 900. Маючи 800 грамів (менше фунта), він вважався відносно легшим. Наступного року Samsung випустила свій перший мобільний телефон SH-100. Це був перший портативний кишеньковий телефон Samsung. Його попередником, SH-1000, був автомобільний телефон.

Перший розкладний телефон

У 1989 році Motorola випустила свій MicroTAC 9800X. Це не був традиційний розкладний мобільний телефон , оскільки відкидна кришка лише відкривала секцію кнопок. Екран завжди було видно.

Але з технічної точки зору першим розкладним стільниковим телефоном був NEC TZ-804. Він був створений у 1991 році, але невдалий час і слабкий випуск завадили йому стати бурхливим успіхом.

Протягом наступних кількох років більш просунуті форми розкладачок залишаться на ринку і навіть стануть найбільш затребуваними мобільними телефонами в багатьох частинах світу.

Перший цифровий мобільний телефон

Motorola International 3200 став ще однією пір’їною в шапці компанії. Виготовлений у 1992 році перший цифровий телефон був GSM-сумісний, але ніколи не був сертифікований.

Мобільні телефони Nokia з’являються на ринку

Того ж року, у 1992 році, Nokia випустила на ринок перший у світі серійний GSM-телефон Nokia 1011.

Стільниковий телефон був вирішальним у створенні простору для Nokia на мобільному ринку. Перший телефон у своєму роді, він поклав початок неймовірній серії мобільних телефонів Nokia, яка захопить ринок мобільних телефонів на довгі роки.

Перше смс

1992 рік був важливим роком для мобільних телефонів. Саме в цьому році було відправлено перше SMS-повідомлення. Ніл Папворт працював на телекомунікаційного підрядника у Великобританії. Підрядника попросили розробити службу обміну повідомленнями для Vodafone.

Ніл відправив перше в історії текстове повідомлення директору компанії Vodafone під час різдвяної вечірки компанії. Там було сказано:

З Різдвом Христовим!

Vodafone Prepaid було запущено в 1996 році як безконтрактну телефонну послугу з оплатою за використання, яка допомогла нормалізувати використання мобільних телефонів у домогосподарствах Великобританії.

Перший мобільний телефон із клавіатурою QWERTY

Nokia Communicator 9000, випущений у 1996 році, став першим телефоном із клавіатурою QWERTY. Це був комплексний пристрій із такими функціями, як факс, перегляд веб-сторінок, електронна пошта , обробка текстів і електронні таблиці.

Не буде помилкою сказати, що це був перший стільниковий телефон із таким вичерпним списком функцій. Він був орієнтований на бізнес-персонал і як такий містив усе, щоб залучити свою нішеву цільову аудиторію.

Перший мобільний телефон без антени

Протягом десятиліття мобільні телефони ставали все кращими й кращими. У той час як перший телефон був громіздким, сучасні телефони намагалися бути чим завгодно.

У 1997 році вийшов перший телефон без зовнішньої антени. Hagenuk GlobalHandy не мав видимої зовнішньої антени, що надавало йому унікальний вигляд і привабливість для свого часу.

Перший мобільний телефон із процесором ARM

Процесор ARM побудований на основі RISC-архітектури. RISC означає комп’ютер зі скороченим набором інструкцій.

Nokia 6110, випущена в 1997 році, була першим стільниковим телефоном з процесором ARM.

Відтоді, як процесори ARM домінували в мобільних телефонах. Їх мінімальне енергоспоживання порівняно з процесорами x86 робить їх неймовірно ефективними в дизайні сучасних мобільних телефонів.

Перший мобільний телефон із кольоровим екраном

Siemens S10, випущений у 1998 році, став першим стільниковим телефоном із кольоровим екраном.

Перший тридіапазонний телефон GSM

Ще один великий стрибок у світі мобільних телефонів, і хто, як не Motorola, міг його організувати?

До цього часу інфраструктура мобільної мережі значно розвинулася. Motorola Timeport був першим телефоном, який використовував три з чотирьох діапазонів частот GSM, що дозволяло використовувати його в будь-якій точці світу.

Перший мобільний телефон із MP3-плеєром

Motorola та Nokia постійно впроваджували інновації та захоплювали ринок, тож у 1999 році Samsung випустила свій маленький винахід. Samsung SPH-M100 Uproar поєднує середній мобільний телефон із MP3-плеєром.

В епоху, коли MP3-плеєри ставали все більш і більш поширеними, це було чудове маленьке нововведення, яке мало привабливість для кількох людей. Мобільний телефон мав спеціальну кнопку відтворення/паузи.

Nokia 3310

У 2000 році пристрій штурмував ринок стільникових телефонів. Nokia випустила свою модель 3310, яка швидко розійшлася в мільйони одиниць — 126 мільйонів, якщо бути точним. Досі він залишається однією з найпопулярніших моделей телефонів усіх часів.

Перший телефон з камерою

Сьогодні телефон із камерою може здатися не надто поширеним явищем, але це був великий шок для людей, коли наприкінці 90-х і на початку 00-х з’явилися телефони з камерою.

Вважається, що Sharp J-SH04, випущений в Японії в кінці 2000 року, був першим телефоном з камерою. Однак така документація є помилковою, оскільки Kyocera VP-210 VisualPhone був першим мобільним телефоном із камерою. Телефон міг робити до 20 знімків за допомогою камери 0,11 Мп.

Samsung стверджує, що виготовив і випустив перший у світі камерофон: SCH-V200, який вийшов у 2000 році.

Коли вийшов перший смартфон?

З часів Motorola DynaTac 8000x технологія мобільних телефонів прогресувала експоненціально. Це був гарячий товар на ринку. Кожна модель мала кращі характеристики, була витонченішою та могла запропонувати щось нове.

Nokia 8310, випущений у 2001 році, мав функції радіо та календаря. Ericsson T39 був першим телефоном з можливістю Bluetooth . У 2002 році Sanyo SCP-5300 показував фотографії на екрані, обійшовши довгий і виснажливий процес підключення мобільного телефону до комп’ютера для перегляду фотографій.

Motorola і Nokia домінували на ринку. Для молодих і сучасних користувачів мобільних телефонів ці назви можуть здатися новинкою, але на початку 21 століття їх мобільні телефони були найбільш затребуваними товарами у світі.

Телефон Motorola RAZR V3 став найбільш продаваним телефоном-розкладачкою в історії між 2004 і 2006 роками.

Але світ, з яким ми знайомі сьогодні, був ще далеким. Мобільні телефони були звичайними, але ера смартфонів була ще попереду.

Найперший смартфон

Перший телефон із сенсорним екраном датується 1994 роком. IBM Simon, пристрій із додатками та сенсорним екраном, вважається першим у світі смартфоном. Деякі люди стверджують, що це не був смартфон у сучасних термінах, і вважають його попередником смартфонів.

Перший iPhone

У 2007 році в історії мобільних телефонів стався один із найвідоміших і найдорожчих моментів. Apple випустила перший iPhone , відомий як iPhone 2G, і шокувала всіх. Його розробка, яка почалася в 2005 році, трималася в таємниці.

Для мобільного телефону більше не потрібні кнопки та неякісні екрани. Їм довелося перейти на інтерактивне обладнання. Перехід до сенсорного інтерфейсу не обійшовся без проблем, але з часом він став стандартним дизайном для стільникових телефонів у всьому світі.

IPhone мав чотиридіапазонний стільниковий зв’язок GSM, веб-браузер, мультимедійний плеєр і телефон – все в одному пристрої.

Вже наступного року компанія випустила iPhone 3G і представила App Store, який дозволяв розробникам створювати програми для своїх телефонів.

Перший телефон Android

Який був самий перший телефон?

OG серед телефонів Android, T-Mobile G1, також відомий як HTC Dream, з’явився на ринку в 2008 році.

Він працював на базі операційної системи Linux, яка зачарувала Google. Google і Open Handset Alliance продовжили розвиток ОС, щоб конкурувати з іншими операційними системами, доступними на ринку, особливо з iOS.

Android запропонував інтеграцію з сервісами Google. Як відповідь на Apple App Store, Google анонсувала Android Market у 2008 році.

У 2010 році Google eBookstore дебютувала як найбільша на той час колекція електронних книг у світі. У 2011 році Google представила Google Music. У 2012 році Google змінив бренд Android Market на Google Play Store.

Мобільні телефони відкрили нову еру. За останнє десятиліття Android став основною ОС для розробників мобільних телефонів. До 2013 року це була найбільша операційна система для мобільних телефонів у світі.

Перше підключення 4G

Стільникові мережі постійно вдосконалювалися з часів перших портативних портативних телефонів. До 21 століття вона перетворилася на досить практичну систему. У 2003 році стандарт 3G був прийнятий у всьому світі.

У 2009 році стався ще один прорив, коли у Великобританії було встановлено та продемонстровано з’єднання 4G. У 2010 році Samsung випустила Samsung SCH-R900, перший мобільний телефон 4G.

Революція смартфонів

Через десятиліття смартфони повністю змінили наше життя. Неможливо уявити світ без кишенькових гаджетів. Незважаючи на те, що сьогодні це здається досить звичайним, неможливо не залишитися в боргу перед вагою минулого.

Такі гіганти, як Google, Apple і Samsung, правлять світом мобільних телефонів і технологій. Але, якби не постійні інновації та унікальне бачення таких компаній, як Motorola та Nokia, ці гіганти не мали б можливості скористатися досягненнями своїх попередників.

Джерело: Новини Вишгорода