День захисників і захисниць України відзначили у Білоцерківській громаді

День захисників і захисниць України відзначили у Білоцерківській громаді
1 Жовтня 2024, 16:12
Поділитися:

Головна  /  День захисників і захисниць України відзначили у Білоцерківській громаді

|  01. 10. 2024

На вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу та на підтримку ініціативи громадськості Указом Президента 1 жовтня оголошено Днем захисників і захисниць України.

Сьогоднішній День захисників і захисниць України збігається з Днем українського козацтва, зі святом Покрови Пресвятої.  Цей день – символ нерозривного зв’язку всіх поколінь захисників України, як пам’ять про тих, хто в різний час захищав нашу землю від ворога і охороняє її зараз.

Сучасні воїни примножують і розвивають тисячолітні українські військові традиції. Українська армія береже імена героїв минулих епох – від воїнів-русичів і козаків до січових стрільців і вояків УПА.

Тож, заходи розпочалися у с.Мазепинці, де керівництво та представники Білоцерківської громади, разом з учнями Дроздівської гімназії-початкової школи, вихованцями гуртка «Джура» вшанували пам’ять борця за свободу та незалежність Української державності гетьмана Іван Мазепа, поклавши квіти до його пам’ятника та до Козацького хреста Меморіального комплексу парку козацької слави.

Продовжилися заходи біля церкви Петра Калнишевського, яка знаходиться у Парку Слави.

Присутнім було наголошено, що сьогодні пишеться нова історія, творцями якої є наші найкращі сини і доньки, відважні, непереможні, мужні, нескорені захисники та захисниці України.

День захисників і захисниць – це день тих, завдяки кому ми втримали незалежність, маємо змогу жити своїм щоденним життям – працювати, творити, виховувати дітей. Це ще одна можливість подякувати за захист Силам оборони України. Це наша шана подвигу Героїв,  які віддали своє життя за наше майбутнє. Хвилиною мовчання було вшановано пам’ять усіх загиблих.

Протягом багатьох століть день козацької Покрови, був святковим днем для українських вояків. Саме Богородиця, є покровителькою усіх українських збройних формувань. Хай свято Покрови Пресвятої Богородиці й надалі духовно об’єднує нас, живить дух воїнів-захисників, додає нам сил у нелегких випробуваннях.

 Молитву за Україну і український народ провів секретар Білоцерківської єпархії Микола Гопайнич та священники Православної Церкви України.

Присутні на заході поклали квіти до портів на Алеї шани та пам’яті загиблим Героям.

Також цього дня  представники місцевої влади, силових структур, громадськості  поклали квіти до кожної могили Героя, що поховані на Алеї Слави кладовища «Сухий Яр».

Сьогодні вкриваються квітами пам’ятники і пам’ятні знаки. Це означає, що наша пам’ять жива, а шана подвигу Героїв – безмежна і незабутня. Вічна їм пам’ять…

Дякуємо усім Захисникам і Захисницям України за наші збережені життя! Дякуємо за кожен день у вільній Україні!

Фото

Джерело: Біла Церква – офіційний сайт