У Києві вшанували пам’ять жертв трагедії у Бабиному Яру, – ФОТО

У Києві вшанували пам’ять жертв трагедії у Бабиному Яру, – ФОТО
29 Вересня 2024, 19:23
Поділитися:

У Києві сьогодні, 29 вересня, відбулися пам’ятні заходи до 83 роковин від початку трагічних подій у Бабиному Яру – масового вбивства десятків тисяч євреїв, українців, ромів та людей інших національностей, скоєного нацистами упродовж 29-30 вересня 1941 року.

Про це повідомила Deutsche Welle.

Українські урядовці, посли та представники дипломатичних установ, родичі загиблих, єврейська громада та духовенство відвідали пам’ятний знак “Менора” на території заповідника “Бабин Яр”.

Щороку сюди приходить і 77-річний Йосип Любець, аби згадати свою родичку та вшанувати її пам’ять.

“Тітка моєї мами була тут розстріляна. Моя мама щороку приходила сюди зі мною, коли я був ще малим. Тоді ж мама розповідала, як її тітка піддалася на вмовляння друзів прийти тоді, у 1941 році, сюди, у Бабин Яр. Нічого не підозрювала і поплатилася життям. Це вразило мене тоді і досі не відпускає, тому я щороку тут, адже пам’ять не повинна бути втрачена”, – розповів Любець.

У виставковому центрі заповідника відкрилася виставка “Хтось був сусідом: Вибір, людська поведінка та Голокост”. Співорганізатором виставки є Меморіальний музей Голокосту в США, який належить до найвідоміших спеціалізованих історичних музеїв світу.

Експозиція містить фотоматеріали, спогади очевидців, історичні відомості щодо політики нацистів, залученості місцевого населення до злочинів щодо євреїв.

“Цю виставку важко переглядати. Тут дуже добре відображено, як можна бути сусідом і все це сприймати. Цікаво і те, чи це йдеться про особисто людину, чи про сусіда-країну. Те, що сталося тут, у Бабиному Яру, важко усвідомити і забути, але такі трагедії відбуваються і зараз. Тому ми тут, аби підтримати Україну”, – сказала посол Канади в Україні Наталка Цмоць.

“Для мене головне в цій виставці, що люди завжди мають вибір: або сприяти стражданням людей або боротися проти цього. Я хочу засвідчити, що зараз у цій війні, розв’язаній Росією, США разом з Україною”, – зауважила посол США в Україні Бріджит Брінк.

Міський голова Києва Віталій Кличко також вшанував пам’ять загиблих. Сьогодні найжахливіші сторінки історії болять особливо, адже Україна бореться за право свого існування, зазначив він.

“Національність окупантів інша, однак методи ті ж – вони прийшли з кривавою війною, руйнують наші міста, вбивають мирних жителів, не шкодуючи ні жінок, ні дітей”, – наголосив Кличко.

Нагадаємо, раніше ми писали про історію Бессарабського ринку.

Хочете дізнаватись ще більше новин Києва, Київщини та України? Тоді хутчіш долучайтесь до нашого Telegram-каналу “Головні новини Києва – 44.ua”.

Джерело: Новини Києва – головні і актуальні Київські
новини сьогодні на 44.ua