Яка медична допомога надається внутрішньо переміщеній особі при інфаркті

Яка медична допомога надається внутрішньо переміщеній особі при інфаркті
27 Вересня 2024, 10:14
Поділитися:

Безоплатна медична допомога при інфаркті міокарда надається у 78 лікарнях країни, за договором із НСЗУ в межах пакету “Медична допомога при гострому інфаркті міокарда”. Тож незалежно від місця реєстрації чи статусу, пацієнт може розраховувати на всі необхідні діагностичні обстеження та лікування.   

Інфаркт міокарда – це  небезпечний для життя патологічний стан, який розвивається через гостре порушення коронарного кровообігу. 

Серед факторів, що підвищують ризики розвитку інфаркту міокарда – хвороби серцево-судинної системи, цукровий діабет, схильність до тромбозу, високий рівень холестерину в крові, атеросклероз, ожиріння, гіпертонія, шкідливі звичка та малорухливий спосіб життя. 

Як розпізнати симптоми  інфаркту:

  • різкий біль, печіння в грудях;
  • нерівномірне серцебиття;
  • відчуття здавлювання за грудиною;
  • поширення болю на нижню щелепу, шию, плечі, руки;
  • задишка;
  • нудота;
  • запаморочення;
  • сильна слабкість;
  • холодний піт.

Людина з підозрою на інфаркт потребує термінової медичної допомоги. Несвоєчасне отримання медичної допомоги викликає незворотні зміни в серцевому м’язі та може спричинити зупинку серця.

Якщо у людини є ознаки інфаркту, то першочергово необхідно зателефонувати 103, описавши оператору симптоми. У такому випадку бригада екстреної медичної допомоги одразу доставить постраждалого з підозрою на інфаркт у той найближчий медзаклад, що має договір з НСЗУ на лікування інфаркту. Наголошуємо, що під час надання екстреної медичної допомоги місце реєстрації та проживання значення не мають. Пацієнт з підозрою на інфаркт отримує усю необхідну екстрену діагностику безоплатно, а в разі підтвердження діагнозу – повний спектр медичної допомоги. Своєчасна медична допомога та дотримання маршруту пацієнта з інфарктом підвищує шанси на повноцінне одужання.

Медична допомога при інфаркті є безоплатною за Програмою медичних гарантій. Тому вимагання у внутрішньо переміщеної особи, що екстрено потрапила до лікарні, електронного направлення, оплати благодійних внесків чи окремих обстежень – неправомірні. 

Безоплатні послуги з лікування гострого інфаркту міокарда, які отримує пацієнт: 

  • Первинний огляд, оцінка загального стану та життєво важливих функцій.
  • Екстрене визначення основних біохімічних показників і специфічних кардіологічних тестів крові для підтвердження пошкодження міокарда, диференціальної діагностики та динамічного спостереження. 
  • Проведення лабораторних досліджень у цілодобовому режимі у закладі, зокрема:  клінічний аналіз крові; біохімічний аналіз крові;  коагуляційний гемостаз;  глюкоза; кількісне визначення маркерів ушкодження міокарда та  ін.
  • Проведення інструментальних досліджень у цілодобовому режимі, зокрема:   ангіографічне дослідження коронарних судин;  електрокардіографія; ехокардіографія;  рентген грудної клітки тощо.
  • Проведення екстрених катетеризацій коронарних артерій серця та відновлення максимально можливого кровотоку. 
  • Знеболення та анестезіологічне забезпечення на всіх етапах діагностики та лікування.
  • Проведення термінових консультацій лікарями інших спеціальностей.
  • Забезпечення лікарськими засобами, зокрема, рентгенконтрастними засобами та медичними виробами для коронарографії, ангіопластики та стентування, а також лікарськими засобами, визначеними Національним переліком основних лікарських засобів, необхідними медичними виробами та витратними матеріалами. 
  • Надання послуг з реабілітації в гострому реабілітаційному періоді. 
  • Харчування в умовах стаціонару. 

Більше про перелік послуг – на сайті НСЗУ nszu.gov.ua, в розділі Громадянам / Безоплатні послуги в Програмі медичних гарантій 2024 / Пріоритетні стаціонарні послуги. Або за посиланням: https://cutt.ly/EemHHHEL. 

Як переконатися, що пацієнта доставили в лікарню, де лікують інфаркт міокарда:

  1. Зателефонувати до контакт-центру НСЗУ 16-77, де підкажуть, які медичні заклади, що мають договір з НСЗУ на лікування інфаркту, знаходяться поруч.
  2. На сайті  НСЗУ за допомогою аналітичної панелі/дашборду “Укладені договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій”. Оберіть зліва у полі фільтрів область, населений пункт та “Групу послуг” –  6 “Медична допомога при гострому інфаркті міокарда”. Карта покаже найближчі лікарні, які діагностують і лікують інфаркт. Перейти до дашборду можна за посиланням: https://cutt.ly/SevDHJea   

Як поскаржитись у випадках неправомірного вимагання коштів 

Якщо внутрішньо переміщеній особі пропонували придбати ліки власним коштом,  оплатити послуги, які покриває Програма медичних гарантій, здійснити благодійний внесок  – це є порушенням прав пацієнта та умов договору НСЗУ з медичним закладом. У такому випадку пацієнту або особі, яка супроводжує, потрібно подати звернення щодо порушення:

  • зателефонувавши до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77
  • оформити через електронну форму на сайті НСЗУ: оберіть в меню зверху розділ “Громадянам”, далі  – “Зворотній зв’язок. Тут ви можете залишати свої запитання, зауваження, пропозиції, заяви та скарги”. Або перейдіть за посиланням: https://cutt.ly/5eb9XKbN

Програма медичних гарантій забезпечує усім українцям однаковий безоплатний перелік та доступ до медичних послуг, незалежно від наявності статусу внутрішньо переміщеної особи. Більше про безоплатні медичні послуги, які можна отримати за Програмою медичних гарантій, в електронному посібнику «Гід по Програмі медичних гарантій для пацієнта 2024». Завантажити посібник можна за посиланням.

Джерело: Київська обласна військова адміністрація